Piaţa locală de textile va resimţi efectele crizei începând cu primul trimestru al anului viitor, când producţia industrială va scădea cu 25-30% comparativ cu 2008 şi numărul salariaţilor se va diminua simţitor, a declarat preşedintele FEPAIUS, Maria Grapini. "Această criză a început deja să ne afecteze, iar impactul se va vedea cel mai bine începând cu primul trimestru din 2009. Suntem pe un trend descrescător şi estimez că din această cauză în 2009 producţia industrială de textile va scădea cu 25-30%", a declarat preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS), Maria Grapini, citată de NewsIn.
Aceasta a adăugat că firmele de textile nu mai pot suporta majorarea dobânzii, iar comenzile la export, încheiate de regulă în această perioadă a anului întârzie să apară.
"Dobânda s-a majorat de 2,5 ori, iar firmele nu mai pot face faţă. Multe dintre ele erau înscrise în programe de cofinanţare, dar s-au retras pentru că nu mai au bani pentru alte investiţii. Mai mult, întreprinzătorii sunt panicaţi, pentru că şi comenzile la export au scăzut foarte mult", susţine Maria Grapini.
Situaţia creată se va reflecta în primul rând asupra forţei de muncă, aflată oricum în scădere atât din cauza migraţiei muncitorilor, cât şi a închiderii multor întreprinderi mici. Astfel, potrivit lui Grapini în primele şapte luni numărul salariaţilor din industria textilă s-a micşorat cu 58.000 muncitori faţă de perioada similară din 2007 şi va continua să scadă ca urmare a crizei financiare.
"Statul trebuie să ia măsuri, să se apuce să dea de lucru oamenilor disponibilizaţi, pentru că situaţia este foarte gravă. Cred că, până la sfârşitul anului, vor mai fi disponibilizaţi cel puţin 10.000-15.000 de muncitori", a mai spus Grapini.
Potrivit datelor furnizate la începutul anului de FEPAIUS, în 2007, numărul de salariaţi din industria textilă a ajuns la 347.000 de oameni, de la 393.000 de oameni în 2006.
Maria Grapini s-a întâlnit ieri cu reprezentanţi ai Consiliului de Export pentru a discuta efectele crizei asupra industriei româneşti de textile. În urma întâlnirii, Consiliul de Export va înainta premierului o scrisoare care va conţine o serie de propuneri ce ar putea diminua impactul crizei asupra mai multor segmente din economia românească.
"Am propus ca diferenţa de dobândă din momentul contractării creditului (de firmele de textile - n. red.) până în prezent să fie suportată de EximBank (Banca de Export-Import a României) şi am cerut crearea unui fond de risc din Bugetul de Stat", a mai precizat Grapini.
Piaţa românească de textile se află pe un trend descendent de circa doi ani, cel mai concludent exemplu fiind producţia industrială de textile care a ajuns anul trecut la valoarea de 9,38 miliarde lei, în scădere cu circa 12% comparativ cu 2006. În luna aprilie, producătorii naţionali din industria textilă au cerut sprijinul Guvernului pentru ieşirea din criză, printre propunerile de atunci numărându-se elaborarea unor proiecte de valorificare la export a mărcilor româneşti de textile, promovarea unor politici de susţinere fiscală pentru dezvoltarea companiilor de profil în zonele rurale, dar şi încurajarea micilor întreprinzători sau a tinerilor designeri români.