CA URMARE A VÂNZĂRII PACHETULUI DEŢINUT LA BCR Două SIF-uri solicită modificarea actului constitutiv al SIF Oltenia

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 martie 2019

Două SIF-uri solicită modificarea actului constitutiv al SIF Oltenia

Actualizare - SIF1 a achiziţionat acţiuni SIF5 exclusiv pentru a cere convocarea acţionarilor SIF Oltenia

SIF Banat - Crişana (SIF1) a achiziţionat, în şedinţele din 7 şi 8 martie, un număr de 5.287 de acţiuni SIF Oltenia (SIF5) pentru ca, împreună cu SIF Muntenia (SIF4), să atingă o deţinere de 5% din capitalul societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova, prag care le permite celor două entităţi să ceară Consiliului de Administraţie al SIF5 convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), anunţă SIF1 printr-un comunicat remis operatorului pieţei de capital. -

"SIF Banat - Crişana a achiziţionat acţiunile exclusiv pentru a îndeplini cerinţa legală necesară în vederea exercitării dreptului legal de a cere convocarea unei adunări generale a acţionarilor SIF Oltenia", se specifică în raport.

-----

SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), acţionari cu deţineri cumulate de 5% din SIF Oltenia (SIF5), solicită convocarea unei Adunări Extraordinare a acţionarilor societăţii de investiţii cu sediul în Craiova, pentru modificarea actului constitutiv al SIF5, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este o cerere care vine în condiţiile în care, anul trecut, SIF Oltenia a vândut

către Erste Group Bank participaţia de 6,29% avută la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 de milioane de euro, bani care deja sunt folosiţi pentru achiziţionarea de pachete de acţiuni lichide de la BVB din domenii precum cel energetic, financiar - bancar sau farmaceutic, potrivit raportărilor de la bursă precum şi a declaraţiilor anterioare ale lui Tudor Ciurezu, preşedinte şi director general al SIF5.

Practic, cele două societăţi de investiţii financiare solicită reducerea numărului membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al SIF Oltenia de la şapte, cât este în prezent, la cinci, precum şi reducerea puterilor CA.

Potrivit propunerii celor două SIF-uri, Consiliul de Administraţie al SIF5 nu va mai putea stabili, ci doar va aproba direcţiile principale de activitate şi dezvoltare ale societăţii, inclusiv strategia investiţională a SIF5.

Totodată, actele de dobândire, înstrăinare, schimb sau constituire în garanţie a unor active din categoria celor imobilizate ale societăţii, inclusiv valori mobiliare sau alte instrumente financiare, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, pe durata unui exerciţiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate ale societăţii, mai puţin creanţele, sunt încheiate de către administratorii sau de Conducerea superioară a societăţii numai după

aprobarea prealabilă de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

În plus, Consiliul de Administraţie va aproba încheierea oricăror acte de dobândire sau de înstrăinare a unor bunuri, inclusiv valori mobiliare sau alte instrumente financiare, a căror valoare depăşeşte, individual sau

cumulat, atunci când sunt legate între ele, suma de cinci milioane de lei.

De asemenea, Consiliul de Administraţie va stabili un Comitet Investiţional, constituit din membrii conducerii superioare a SIF5 şi din trei angajaţi ai societăţii.

Deciziile cu privire la numirea sau revocarea membrilor Comitetului Investiţional se iau cu votul majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, printre atribuţiile Consiliului Investiţional regăsindu-se şi aprobarea sau respingerea propunerii Directorului General sau a Directorului General Adjunct de încheiere a actelor de dobândire sau de înstrăinare a unor bunuri aflate în patrimoniul societăţii, inclusiv valori mobiliare sau alte instrumente financiare, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat,

atunci când sunt legate între ele, un milion de lei.

"Consiliul de Administraţie va stabili modul de organizare şi de functionare a

Comitetului Investitional, deciziile în cadrul Comitetului Investiţional urmând a fi luate cu votul majorităţii membrilor săi", se menţionează în solicitarea SIF1 şi SIF 4.

Totodată, SIF1 şi SIF4 solicită acţionarilor SIF Oltenia aprobarea reducerii capitalului social de la 58,016 milioane de lei la 56,054 milioane de lei,

prin anularea unui număr de 19,622 milioane de acţiuni dobândite în urma programului de răscumpărare derulat de SIF5 la începutul anului curent.

Modificarea actului constitutiv al SIF5 este justificată de iniţiatori prin faptul că, îmbunătăţirea performanţelor financiare şi nefinanciare ale societăţii se poate realiza printr-un sistem de control şi de echilibrare între diversele organe de conducere ale societăţii şi diferite părţi interesate.

"Eficienţa societăţii de investiţii financiare depinde astfel, în mod determinant, de gestionarea profesionistă a resurselor sale, de performanţa

managementului acesteia şi de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare", se arată în solicitare.

Cu privire la reducerea numărului membrilor Consiliului de Administraţie, iniţiatorii solicitării susţin că tendinţa generală la nivelul societăţilor listate pe pieţele de capital mature şi emergente este de diminuare a numărulul de administratori, cu scopul îmbunătăţirii guvernanţei corporative de la nivelul emiţentilor, cât şi al alinierii intereselor administratorilor cu cele ale acţionarilor.

Totodată, se menţionează că odată cu vânzarea pachetului deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru SIF Oltenia s-au produs modificări de substanţă a portofoliului de active şi a disponibilităţilor.

"Ca urmare, în vederea respectării intereselor acţonarilor pe termen lung, modificarea semnificativă a structurii de active a SIF Oltenia ar trebui să fie însoţită de o aliniere a structurii organizatorice şi de decizie la standarde adecvate de guvernanţă corporativă, aplicabile deja în cadrul altor societăţi listate din România", se arată în document.

Potrivit raportului, cererea de convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor se află în analiză, urmând ca decizia adoptată să fie comunicată investitorilor şi acţionarilor societăţii în termenele legale.

Opinia Cititorului ( 50 )

  1. Sa fim seriosi! Cu aplicarea ifrs/ias, profitul net sif 5 NU cuprinde si profitul din vanzarea participatiei bcr.Acesta se regaseste in capitaluri proprii (rezultatul reportat), iar cei de la sif5 aveau de gand sa aloce dividende doar din profitul net nu si din profit vanzare actiuni bcr.

    Asa ca demersul acestor actionari minoritari e binevenit!!!! 

    1. Pai solicitarea nu pare sa vizeze dividende mai mari . Oricum cei doi acționari nu au repartizat Nimic ani de zile.Pare ca se vrea control pe investiții . Cele 2 SIF s aveau o alta urgentă in ograda . Sa recupereze ce s-a sifonat prin Azuga etc, etc.

      Pe principiul "Prostul moare de grija altuia".Ce te amesteci tu in casa mea?

      Nu au cerut din prima dividende mai mari. Dar or sa ceara ei.

      Acționari minoritari cate dețin peste 20% prin fondurile swiss si broker! Foarte minoritari acționari sunt si de buna intenție . Fix interesele minoritarilor ii macină pe ei ...

    Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.

    Azi, Sif 1 a iesit cu un comunicat ca ei nu actioneaza concertat cu Sif 4.

    Ei sunt intregi la cap.Se vede de la o posta ca au aceeasi politica impreuna. 

    1. Ei au cumparat ocult peste 15% din SIF 5 . Dar nimeni nu vede, nimeni nu aude. Vom avea jaful secolului mutat de la Oradea in Oltenia , se va face un acord cu procurorii si toată lumea va fi fericita.

      foarte corect!!!

      Pana acum grupul infractional care a pus mana pe Sif1 si Sif4, au ras dupa calculele mele peste 100 milioane de EUR din averea celor doua SIFe 

    Sif1 si Sif4 ar trebui mai intai sa corecteze buna guvernanta coporativa in ograzile lor, inainte de a restrictiona deciziile cu privire la cheltuirea banilor din portofoliul Sif5.

    Cele doua SIFe care fura de 6 abi neintrerupt averea actionarilor mici, ar trebui mai intai sa-l revoce pe hotul condamnat penal pentru manipularea pietei de capital si furt, cu cazier judiciar patat, Dragos Bilteanu, din functia de administrator la BIOFARM si VRANCART.  

    De ce oare la SIf1, care decide fara nici o restrictie cumpararea de obligatiuni in valoare de 15 milioane de EUR la o societate din portofoliul lui SIFI, anume SIFI BH Retail, pentru ca aceasta societate din Oradea sa cumpere creantele a doua societati aflate in faliment, una cu sediul in Bucuresti si celalata din Calarasi, nu sunt restrictii procedurale care limiteaza competentele de investire, iar la Sif 5 ar trebui introduse?

    Sif1 a aplicat in politica sa investitionala un singur principiu: cumpara scump de la prieteni si vinde ieftin la prieteni, iar managementul performant s-a tradus in investitii care inregistreaza doar pierderi, vezi, COTE, Intercontinental, Azuga Turism, SIFI Imobiliare, Administrare Imobiliare si toate SPV-urile de sifonare. Este incredibil!!! 

    1. Perfect de acord,Cristi.

      Ei nici nu au guvernanta corporativa(Sif 1 si Sif 4).

      Nu trebuie uitat de SAI SWISS care administreaza FDI ACTIVE DINAMIC unde Sif 1 si 4 duc banii si sifoneaza prin ei. 

      Exact,

      SAI SWISS CAPITAL si SAI BROKER administreaza fondurile inchise de investitii, adica vehiculele de sifonare si jaf, prin care se scot bani din SIFe si se cumpara actiun SIF1 si SIF 4, si se asigura cvorum la orice AGA.  

      SIF1 are parcate 274 milioane lei in fonduri inchise si 106 milioane lei in alte sife.  

      SIF4 are 137 milioane de lei in fonduri inchise necotate si 109 milioane de lei in SIFe si fonduri cotate.  

      SIF5 are bani si nu are nici o investitie in fonduri de investitii. De aia trebuie limitate competentele de investire a CA.

    Felicitari domnule presedinte Ciurezu, aveti toata sustinerea actionarilor,astia sa se duca la ei sa-si administreze ce le-a mai ramas .VENIM LA AGA SA VA SUSTINEM!

    SA INVESTEASCA SI EI CE AU FURAT!

    ... 

    Atentie!!!! Buturuga mica rastoarna carul mare.

    1. Sa puna si pe masa pe ordinea de zi ca le aproba naiba, le este sete de banii sif 5 , o s-o vada din 3 pe-a mai lunga!

    Va dati seama la portofoliul pe care il are acum sif 5 cam ce dividende are de incasat cat 3 sifuri!

    BRAVO LOR FELICITARI RABDAREA DOMNULUI CIUREZU A FOST RASPLATITA! 

    1. Ce dividende!? Daca la 600 mil lei sa zicem bani obtinuti din vanzarea BCR si investiti pe SNG/SNP/SNN/TLV/BRD etc obtine un 10% dividend, inseamna 60 mil lei dividende doar din astea. Plus ce incaseaza din ce mai are, ar face un profit cam de 100 milioanele lei/an.

      Intrebare intrebatoare: cu ce ne alegem noi, micii actionari, din tot acest profit!? Ai idee cat e randamentul la dividend SIF5? Sub 5%! 

      Si acum compara cei 5% cat da SIF5 cu randamentul la FP....BRD...SNN...SNG...TGN... etc si o sa vezi ca astea dau dublu! 

      Iar programul de rascumparare initiat de SIF5 a fost bataie de joc!  

      Din cresterea actiunii SIF5 - mai mult bate pasul pe loc sau scade. 

      Asa ca mai bine sa dea SIF5 dividend mare acum, ca sa simti ca ai primit ceva bani, nu marutins.

      Lupta dintre SIFe ar fi buna doar in masura in care ii determina sa dea dividend mare, nu sa sifoneze banii prin tranzactii dubioase, intre ei, cum are SIF1 obiceiul. 

    Mergeti la AGA sau votati prin corespondenta ori cu semnatura electronica.

    Nu lasati sa decida altii pentru voi. 

    1. Sa votam ce?

      Se voteaza ce e pe ordinea de zi.  

      Ca sa modifici ordinea de zi, sa adaugi ceva, trebuie sa ai minimum 5% din capital Sif5. 

      Deci mergem spectatori sau votam prin corespondenta exact ce vor ei! 

      Eu vreau dividend randament mare. 

      Dar cum sa votez asta cand Ciurezu o sa propuna un randament sub 5%? 

      Toti fura prin contracte iar minoritarii ca noi primesc dividende mici.

      Sa se lichideze tot Sif5 acum si sa primim banii. Nu sa ii sifoneze ciurezu sau sif1 ..sif4 sau mai stiu eu cine. Ei iau partea leului si noi primim putin peste dobanda bancara. 

      Dar Sif 1 ce randament de dividend are pentru 2018?

      Dar Sif 4 ce randament de dividend are pentru 2018?La pretul actual este de 3,02%.Asta in conditiile in care trece la votul AGA varianta I. 

      VARIANTA I: distribuirea unui dividend brut de 0,019 lei/actiune sif 4  

      Data platii: 23.09.2019  

      VARIANTA II Aprobarea repartizarii intregului profitul net aferent exercitiului financiar 2018, la Alte rezerve, in scopul demararii unui Program de rascumparare a unui numar de 37.036.515 de actiuni, reprezentand 4,59% din capitalul social, in scopul reducerii capitalului social prin anularea actiunilor rascumparate.  

    Cum sa voteze acționarii așa ceva? Sa facă la ei schimbări, adică la SIF1 și la 4. Cum de scoate capul SIF1 cu așa ceva când are în spate ce are cu Bilteanu și Lakis. Soliritarea e de-a dreptul rușinoasă, dar ei nu au așa ceva.

    1. Noi ce castigam ca actionari sif5? Un dividend cat o putza de furnica!

      Sa dispara Ciurezu daca actiunea sif5 nu creste pe bursa sau nu da dividend mare.  

      Sa ia sif1 conducerea si sa lichideze tot sif5 si sa dea si la minoritari doar ca sif1 nu va da dividende ci va scoate banii din sif5 prin tot felul de contracte. 

      Ciurezule, daca citesti aceste randuri, din ce ne vei da dividende, din profitul net ala de 96.000.000 lei???

      Doar din ala? Acela e profitul SIF5 pe anul 2018? 

      Profitul aferent vanzare BCR/ERSTE nu e tot profit, ala nu trebuie luat in calcul? 

      Pentru magaria asta pe care o faci, majoritatea o sa votam pentru SIF1! 

      Profitul net SIF5 in anul 2018 e vreo 250.000.000 lei nu 96.000.000 lei!!!!  

      Acesti 250.000.000 lei trebuie luati in calcul pentru distribuire dividende in cota de 50%, nu din 96.000.000 lei! 

      Hotilor!!!! 

      Profitati la maximum de reglementarile IFRS si ne prostiti pe fata! 

      ... 

      De acum o sa voteze majoritatea actionarilor cu SIF1 doar sa dispareti voi de acolo, Ciurezule.

      Propune dividende corect daca vrei sa mai creada oamenii in tine. 

      Matalica care esti???? Dragoi, Buica sau direct unul din infractorii cu acte in regula Bilteanu sau Lakis?..sa mai incerc? ..Pogonaru... cred ca n-ar fi atat de josnic..sa fie Ciorcila?...hai las-o jos ca macane...apropo SIF4 a fost predat pentru 25 de ani lui SAI MUNTENIA INVEST...asa.... voteaza matalica cu SIF1 si o sa ai parte nu de bani ci de o ...caci nu-i asa traim in ... RESPECT dle CIUREZU, sa va dea Dumnezeu sanatate, noi palariile albe din Romania suntem alaturi de dv si vom vota.

      Sa ne traiesti nea TUDORICA, care ai fost si vei ramane far de frica CHAPEAU BAS

      Pai ti-ai răspuns singur. Ce dividende a dat SIF1 anul trecut, sau acum doi ani? Nimic. Eu nu spun ca e bun Ciurezu. Nici pe departe, dar sa pocnească acum de îngrijorare SIF1 și SIF4 privind modul în care este carmuit SIF5 e o mare nerușinare și o mai spun și public ca au cumpărat acțiuni ca sa poată cere convocarea acționarilor. Ar trebui sa li se dea cu flit de catre acționari de sa nu se vada. Ce mare administrare e la SIF1 și SIF4? Ce mari manageri de fonduri sunt acolo? De SIF4 aproape ca nu exista, iar SIF1 mai apare în prim plan prin faptul ca NU da dividende și când mai e vreo stire despre Bilteanu și Lakis. Pai este vreo comparație intre conducerile SIF-urilor și Franklin Templeton la FP? Sa fim serioși. Acum nu pot ei dormi noaptea de grija SIF5, ca vezi doamne în interesul actionarilor. Pai SIF4 are un discount de vreo 60 la suta și prețul e în cădere libera, iar SIF1 nu e departe, iar rulajele la toate cinci SIF-urile, marile foste vedete ale BVB, sunt de ras. Topul rușinii. Ca nu fac toate la un loc nici jumate din cât face Banca Transilvania valoare tranzactionata. Pana nu se elimina pragul de 5 la suta și sa vina niște manageri adevărați, nu se poate ieși din groapa asta și aici vorbesc de toate SIF-urile. Iar cele doua SIF-uri cu inițiativa de a se baga la SIF5 sa arate mai întâi ce realizări au. Un vot pentru schimbarea actului constitutiv ar însemna că suntem vai de capul nostru ca piata de capital, ca tara, ca orice. Eu am și pierdut sirul anilor de când am vândut acțiunile pe care le aveam la SIF-uri și niciodata de atunci nu mi-a mai trecut prin cap sa cumpăr.

      E proiect la Parlament cu scoaterea pragului la Sife.

      A fost proiectul pana in ianuarie 2019 in dezbatere la Ministerul Finantelor. 

      Acum e la Parlament.

      Prin eliminarea pragului de 5% se va concentra tot capitalul pe cativa detinatori care vor decide tot ce misca. Investitorii mici/mijlocii vor deveni un fel de jucători la pacanele.

       

      Foarte bine.Sa elimine pragul odata.

      Inseamna ca aia vor plati bani mai multi pe o actiune Sif 1,2,3,4 sau 5.

      Daca vrei vinzi, daca nu,nu. 

    Poate ca adevarul este in toate partile, una peste alta eu cred ca activul sif 5 v-a creste substantial,ne asteptam ca dupa reusita unora asa cum este ea pana acum, sa vina si profitorii!

    Eu sper la un dividend decent din partea domnului Ciurezu,pt viitor investitiile cu banii de pe BCR se vor vedea in viitor.

    La ora actiala portofoliul sif 5 este net peste matrapazlacurile sif 1 si 4 la in loc! 

    1. Da, fiecare are dreptatea lui.

      Insa ca sa intelegem dividendul "decent" pe care il ofera Ciurezu, iti fac urmatoarea calculatie: 

      Profit net din care se vor repartiza dividendele: 96 mil. lei. 

      Nr actiuni. 560 mil (nu 580 mil pt ca se vor anula alea rascumparate - sper sa o faca pana la AGEA!!). 

      De aici, daca, prin absurd, aloca 55% din profitul net, inseamna un dividend brut cam de 5%. 

      Deci un dividend de 5% in anul in care a vandut BCR!!!! 

      Smecheria este ca PROFITUL DIN VANZARE ERSTE NU SE REGASESTE IN CEI 96 MIL LEI PROFIT NET DIN SITUATIILE FINANCIARE! 

      Cu alte cuvinte, minoritarii vor lua un dividend mic, raportat la ce dau alte societati de pe bursa. 

      Tocmai in acest an 2018, cand s-a vandut erste! 

      Si mai e o chestie! Daca iar da dividendele la sfarsitul anului, chiar nu am facut nimic! 

      Pentru obraznicia asta (si nu doar pentru ea), Ciurezu va fi inlaturat. Nu are nicio scapare! 

      SIF1+SIF4 au undeva la 20% din SIF5. Doar ca nu toate participatiile sunt la vedere, adica sunt de pe societati care nu au legatura cu SIF1/SIF4 insa la vot, vor vota cum spun SIF1/SIF4. 

      Chiar daca din investitiile facute acum cu banii din erste o sa castige dividende bune, tot nu ne avantajeaza. Pentru ca o sa vina in anii viitori cu un profit din care, daca aloca dividende, randamentul va fi tot pe la 5% (daca nu se modifica cotatia...etc). 

      Asa ca nu ajuta pe nimeni zgarcenia asta a lui Ciurezu decat pe el! 

      Cata de dreptate ai!!!!...Ciurezu s-a nimerit in criza declansata de OUG 114 cu cash si a cumparat foarte ieftin, Dar ce fac jefuitorii de la SIF1 si SIF4 ramasi doar cu banii din vanzarea ocazionala de EBS mostenit de la Cuzman? II ingroapa la ADMINISTRARE IMOBILIARE si SIFI BH RETAIL. Si acum au pus ochiul pe cash-ul de la SIF5...

      Relax... :))

      Dar zi-mi o chestie ca nu am okelarii la mine...  

      In Aprilie acum e AGA/AGEA la SIF5. 

      Tot in Aprilie e si Pastele. 

      De Paste se taie mieii... 

      Ce e Ciurezu!?  

      :)))

      Ai dreptate. Aici ASF-ul trebuie sa investigheze foarte clar tot. Exista pragul de 5 la suta. Eu nu sunt de acord cu el, dar acum exista. Dacă SIF1 si 4 au concertat 20 la suta concertat nu e în regula. Nu stiu cum se procedează în situatia asta, dar cred ca ASF trebuie sa investigheze.

      Asa cum ai spus, pragul de 5% nu e corect. Va fi inlaturat curand.

      Astia 20% sau 15% dupa cum afirma cineva mai sus sau cat este el in realitate, va fi adaugat la nemultumirile restului actionarilor. Pentru ca s-au dat dividende mici si pentru ca ele s-au dat la sfarsitul anului. Doar ce anul trecut legiuitorul a dat lege cu posibilitatea de a da dividende trimestriale iar tu vii si imi dai dividendele la un an dupa ce s-a terminat anul in care ai realizat profitul! 

      Nu e normal. 

      Singura scapare a lui Ciurezu ar veni din zona serviciilor/politicului care sa ii ameninte pe cei de la SIF1/SIF4 cu dosare sau alte minuni. 

      Acum sa vedem ce asi are in maneca Ciurezu, in privinta aceasta.

      Dar se pare ca si Bilteanu are ceva, din moment ce nu mai are treaba cu DNA. 

      Da. Și SIF1 si SIF4 se bazează ca probabil Ciurezu va propune dividend cu randament mic, care va nemultumi mulți acționari și după chiar ei propun ca AGEA sa se tina în aceeași zi cu AGA de bilanț, sa-l zboare pe Ciurezu. Dacă as avea acțiuni SIF5 as vota contra acestei mizerii chiar dacă Ciurezu ar propune sa nu se dea niciun dividend. Nu ca mi-ar plăcea Ciurezu. Dar cum sa-l schimb cu Dragoi sau Buica?

      Foarte simplu.

      Faci petitie catre ASF si ceri sa vezi daca societatile in care SiF 1 si 4 sunt majoritari au actiuni la Sif 5 

      Acolo intra si SAI SWISS CAPITAL si SAI BROKER care administreaza fondurile inchise de investitii pentru ca si ele au actiuni Sif 5.

      Profitul Sif 1 si 4 e cat tot profitul Sif 5 in 2018?

      Ce activ net au Sif 1 +Sif 4 fata de Sif 5? 

      Ce propunere a facut Sif 1 de dividende in ultimii 4 ani? 

      Ce propunere a facut Sif 4 de dividende in ultimii 4 ani? 

      Ce propunere a facut Sif 5 de dividende in ultimii 4 ani? 

      Discountul la care se tranzactioneaza Sif 1,Sif 4, Sif 5 fata de VUAN? 

      Nu trebuie uitat ca la Sif 4 se prescriu anual cate aproximativ 20.000.000 lei din dividende neridicate de actionari cuponari care trec la venituri.

      Nu exista termeni de comparatie mai clari. 

      Mulțumesc. Nu știu dacă cumva ASF nu ar trebui sa se sesizeze din oficiu și sa demareze o ancheta de tipul ăsta. Sa văda dacă SIF1 și 4 nu dețin concertat mai mult de 5 la suta din SIF5.

    Din aceste ape tulburi te astepti la orice si de cele mai multe ori lucrurile nu ies deloc bine deci este posibil ca din toata nebunia asta sa se aleaga praful de inca un sif care erea cu mult mai serios ( cu toata zgarcenia), a dat mereu dividende mari, mici a dat in fiecare an!

    Se pare ca nu mai conteaza decat sa se puna mana pe active, prin orice mijloace. 

    DACA UNII SUNT MAI BUNI, SA DEMONSTREZE CU CAPITALURILE CATE LE-AU AVUT!E

    Eu cred ca Domnul Ciurezul va da tot profitul ca dividend anul asta , o sa vedeti! 

    1. "Domnul Ciurezu" scuzele mele!

      Corect. Si pana acum tot au demonstrat. Pret in scadere si discount in crestere si SIF1 si 4. Toate SIFurile au avut actiuni la BCR si nu imi amintesc sa se fi bagat SIF5 atunci. Ar fi bine sa dea tot profitul ca dividende, ceea ce ar insemna un randament cam de 8% la preturile de acum, cu tot cu anulare de actiuni. Din pacate asteptarile actionarilor erau foarte mari pentru anul asta. Se spera sa se dea bani din pachetul de la BCR, asa ca si in situatia in care se va da tot profitul nu cred ca va fi multumitor.

      Minoritarii nu voiau banii din pachetul BCR.

      Voiau bani din profitul exercitiului financiar, atat! 

      Iar restul din profit sa fie investit. 

      Insa cand tu vii si spui ca profitul din vanzarea bcr (care e vreo 200.000.000 lei) nu face parte din profitul exercitiului, atunci e o problema si consider ca ma furi pe mine, actionar minoritar! 

      A incasat din vanzare bcr suma de 140.000.000 euro. Din astia, profitul din vanzare bcr e cam 40.000.000 euro, bani care nu se gasesc in profitul net de 96.000.000 lei.

      Aici e problema! 

      În urma analizei activității din anul 2018, a perspectivelor mediului economic și a direcțiilor

      potențiale de dezvoltare ale SIF Muntenia SA, SAI Muntenia Invest administratorul SIF Muntenia, 

      propune și supune aprobării acționarilor două variante de repartizare a profitului net. 

      VARIANTA I – DISTRIBUIREA DE DIVIDENDE 

      ACORDAREA UNUI DIVIDEND BRUT DE 0,019 LEI PE ACȚIUNE 

      Propunerea societății de administrare permite atât asigurarea pentru investitori a unui randament 

      competitiv al dividendului primit de către investitorii în acțiuni SIF Muntenia, cât și asigurarea de 

      resurse pentru continuarea creșterii sustenabile a SIF Muntenia. 

      31.12.2018 

      Profit total de repartizat, lei 22.799.383 

      Alte rezerve, reprezentând surse proprii de 

      dezvoltare ale societății, lei 7.465.689 

      Dividende brute totale de distribuit, lei 15.333.694 

      Dividend brut pe acțiune, lei 0,019 

      Grad de repartizare dividende, % 67 

      Randament dividend brut la prețul de închidere a acțiunii SIF Muntenia 3,18% 

      Randament dividend brut la valoarea medie anuală de tranzacționare a acțiunii SIF 

      Muntenia din 2018 3,02% 

      Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SIF 4 pentru data de 22.04.2019, ora 9.00 și 

      Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SIF 4 pentru data de 22.04.2019, ora 11.00 la sediul societății Splaiul Unirii nr. 16, Sector 4, București (cam. 113A, et. 1), pentru toți 

      acționarii societății înregistrați în Registrul Acționarilor întocmit de DEPOZITARUL 

      CENTRAL S.A. pentru sfârșitul zilei de 03.04.2019, considerată dată de referință:  

      punctul 5. Aprobarea efectuării înregistrărilor contabile corespunzătoare prescrierii dreptului de a solicita plata dividendelor neridicate timp de trei ani de la data exigibilitații lor, în sumă de 22.463.568,69 lei și trecerea pe rezerve a acestei sume.

      Asta da performanta la Sif 4.Profitul ala e realizat din prescrierea dividendelor in fiecare an? 

      Da, am înțeles. Mulțumesc de explicatie!

      Da, am înțeles. Mulțumesc de explicatie!

      In conformitate cu prevederile IFRS 9, cu aplicabilitate de la 01.01.2018, rezultatele aferente

      tranzactiilor cu active financiare evaluate la valoarea justa prin alte elemente ale rezultatului global sunt reflectate in rezultatul reportat. 

      Profit net al exercițiului financiar =96.259.800 lei 

      Câștig din tranzacții recunoscut în rezultatul reportat conform IFRS 9 =606.846.980 lei 

      Impozit aferent =(98.982.191 lei) 

      Câștig net recunoscut în rezultatul reportat =507.864.789 lei

      E foarte clar totul? 

      Da.

      Atentie ca alocarea dividendelor dorita de SIF5 se face in functie de profitul de 96 mil lei. Nici pomeneala sa se aloce dividende din profitul de la vanzare erste/bcr, care e prins in rezultatul reportat.

      Ti se pare normal? 

      Nu ar trebui ca alocarea dividendelor sa se faca tinand cont de TOT profitul net aferent ex. fin 2018? 

      De ce doar din 96 mil lei?

      Asa ca nu mie trebuie sa imi faci calculatia cu ifrs ca o stiam. 

      Cum e??

      Vezi propunere dividend sif5. 

      Cat au zis ca e profitul net exercitiu fin 2018? 

      96 mil lei! 

      Repartizare dividende ei fac din acest profit. 

      Ti se pare corect?

      Sa il dam jos pe ciurezu pentru aceasta hotie! 

    Banditii de la Sif 1 cer in AGEA la Sif 4 din data de 22.04.2019

    punctul 3. Aprobarea modificării ACTULUI CONSTITUTIV al societății, conform solicitării Autorității 

    de Supraveghere Financiară din Autorizația ASF nr. 147/17.05.2018, art. 2, prin completarea 

    art. 13, astfel: 

    Art. 13 se modifică prin adăugarea unui nou alineat 3 ce va avea următorul conținut: 

    “(3) Durata contractului de administrare încheiat între SIF Muntenia și SAI Muntenia Invest

    SA este de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire.”  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb