Cabala bancherilor

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 26 martie 2009

Cristian Pîrvulescu

Aşezaţi în fruntea ierarhiei sociale a capitalismului triumfător, apăraţi de paraşutele lor de aur, dispunând după bunul plac de stock-option, bancherii nu suferă alături de ceilalţi muritori. Criza financiară pe care au declanşat-o nu îi afectează. Reprezentanţii cei mai înverşunaţi ai mitului pieţei pe care l-au transformat într-o ideologie dominantă, dar bine camuflată într-o aşa zisă teorie economică, bancherii au devenit sacerdoţii unei noi religii: capitalismul financiar. Din postura de slujitori ai ritualului, marii maeştri ai capitalismului financiar - flancaţi, pentru mai multă credibilitate, de "cărturari" laureaţi cu premii Nobel - au consacrat cultul pieţei şi al dereglementării. De aceea ura faţă de Keynes a devenit - ca în orice fundamentalism - o obligaţie de cult. Şi totuşi ce se poate face dacă piaţa, care trebuie să se autoregleze prin intervenţia miraculoasă a "mâinii invizibile", nu mai funcţionează?

Zilele trecute, Goldman Sachs, una din cele mai cunoscute şi prestigioase bănci de investiţii, evalua pierderile potenţiale ale băncilor din zona euro la 922 miliarde de euro, mai ales datorită expunerii acestora în Europa Centrală şi de Est sau în Statele Unite. Dar din această sumă estimată, băncile europene nu au recunoscut până acum decât o treime. Deci trebuie să ne aşteptăm la ce e mai rău. Şi dacă ne gândim că în Statele Unite, pierderile bancare au fost estimate la aproape 2000 de miliarde de dolari, realizăm dimensiunea dezastrului. Şi totuşi, poziţia simbolică a bancherilor abia dacă s-a clătinat. Cu câteva mici excepţii, nu şi-au cerut scuze şi nici nu au părut capabili să-şi asume responsabilitatea. Şi atunci ce e de făcut? Să distrugem şi ceea ce mai există pentru a da pieţei "naturale" posibilitatea de a se descătuşa de tirania statului? Dar tocmai lipsa statului a făcut posibilă amplificarea crizei actuale. Căci nu întâmplător în statele slabe din aşa zisa Nouă Europă a lui Donald Rumsfeld, sau în Statele Unite, zone devastate de neo­conservatorismul cel mai fanatic, criza atinge cotele sale cele mai înalte.

Dar pentru apostolii pieţei libere, precum Alain Minc în Franţa, criza nu este decât un fenomen <în mod grotesc psihologică>, fără a avea cauze economice sau ideologice. Între timp, întreprinzătorii şi lucrătorii obişnuiţi sunt copleşiţi de consecinţele crizei. Şi au nevoie de stat, care să intervină şi să reglementeze o situaţie din ce în ce mai gravă. Căci mult prea adulata piaţă se dovedeşte doar un mit în absenţa unei autorităţi care să îi asigure condiţiile de existenţă, iar statul - adică tot cetăţenii, dar nu doar în calitatea lor de cumpărători, ci în cea de coparticipanţi la decizia politică - este chemat să îşi reia atribuţiile. Ce mai poate însă face statul astăzi, mai ales în estul Europei, după ce a fost acuzat de ineficienţă şi incapacitate? Doar vreun un acord cu FMI.

Însă împrumutul de la FMI, această "centură de siguranţă", trebuie să apere leul de atacurile speculative. Conservaţi de BNR, cei 12,95 miliarde de la FMI ar putea descuraja speculatorii, dar nu vor relansa creditarea. Căci nimic nu asigură România că, odată împrumutul contractat, băncile străine nu îşi vor retrage cea mai mare parte din bani. Din contră, cifrele prezentate de raportul Goldman Sachs dovedesc contrariul: tentaţia de a recupera ce se mai poate explică nerecunoaşterea diferenţei dintre pierderile declarate şi cele evaluate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Domnule Parvulescu,

    Cu tot respectul va spun ca ideologia nu o fac bancherii pe care-i atacati ci chiar dumneavoastra. Recitati numele lui Keynes, dealtfel un mare economist, aruncati cateva pietre in bancherii lacomi si credeti ca ati rezolvat problema. Economia este insa o stiinta si cine vrea sa aprofundeze si sa inteleaga poate. Ca sa ramanem insa in zona trivialului poate ar fi bine sa investigati modul in care este organizat si structurat sistemul bancilor centrale. Si sa vedeti cum acesea jongleza cu expansiunea monetara si a creditului pentru a produce efectul de "boom" pe care il adoram cu totii. Sau cum politicienii, mereu in cautare de politici cu efecte imediate dar cu deconturi in viitor promoveaza politici daunatoare. Comunity Reinvestment Act, este un exemplu printre multe altele. Asta nu-i doar criza unor bancheri. Imi pare rau ca trebuie sa va spun asta, dar intelegerea pe care o aveti vizavi de fenomenul economic este cel putin amatoristica.  

    Radule, io zic ca asta nu stie bre, ca s-a bagat si iel unde poate sa ia un ban. Parerea mea!

    1. Dl Parvulescu numai de amatorism (in linii mari) nu poate fi acuzat. Dar, roman fiind, in linii marunte, cade in greseala de a fi ca si altii, adica de a incepe sa aiba impresia ca, incet, incet, incepe sa se priceapa la toate. Ce impresie placuta si cu ce olacere il urmateam pe Parvulescu de acum cativa ani cand cu diferite ocazii, "punea umarul" alaturi de altii, in incercarea dev a ne arata ce se intampla ( bine sau rau ) la nivel macro si zau ca se chiar pricepea. Dar acum ca, dupa ce cam de un an de zile se toaca intruna pe criza, motive, efecte.......sa vina si el sa-si dea cu parerea la nivel mico-bancar, spunandu-ne cam ce auzim mereu de buna vreme si care, de fapt sunt mai mult speculatii,presupuneri......as ta inseamna ori ca musai trebuie umpluta foaia cu ceva, ori ca chiar se crede priceput in toate, lucru ce, zau nu este cazul. 

    DEeamatorism dau dovada cei care au comentat rautacios. Felicitari pentru articol si pentru curajul de pune punctul pe i.

    A nu se uita ca teoria intotdeauna este comandata de cei care detin monopulul puterii, fie ea politica, financiara, economica spre a le servi interesele si legitima puterea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb