CĂLIN ILE, PREŞEDINTELE FIHR: ''Hotelurile din România se bazează tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu au alternativă internă''

G.U.
Miscellanea / 22 august 2021

''Hotelurile din România se bazează tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu au alternativă internă''

Hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

"Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau măreşte nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari şi sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora şi care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajaţi din străinătate pe care i-am adus şi care vin să lucreze în România, şi cred că acest lucru se poate extinde", a afirmat Ile.

Liderul organizaţiei patronale a hotelierilor, care a participat, recent, la un eveniment de lansare a unui nou hotel în Bucureşti, a menţionat că una dintre măsurile urmărite de către aceştia pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă este creşterea plafonului numărului de muncitori extra-comunitari acceptaţi la muncă în România, informează Agerpres.

"Şi hotelurile, ca şi restaurantele, au aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă. Noi lucrăm pe aspectul acesta în trei direcţii: suntem în dialog cu Oficiul de Imigrări să creştem plafonul şi să simplificăm procedurile de aducere a străinilor; investim în educaţie, în tineri şi în liceele de turism, de unde putem lua forţă de muncă, şi sperăm că vom reuşi să reglăm împreună cu autorităţile acea reducere de fiscalitate pentru sectorul nostru, fie că va fi prin proiectul susţinut de domnul Năsui (ministrul Economiei, Claudiu Năsui, n.r.) - zero taxe pentru HoReCa, pe care noi îl susţinem şi facem un studiu în acest sens, fie că vom legifera în sfârşit bacşişul, ca măsură de creştere a atractivităţii potenţialilor angajaţi să vină să lucreze la noi. Deci, sperăm în facilităţi fiscale pentru atragerea forţei de muncă, stimularea educaţiei şi simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini", a explicat reprezentantul FIHR.

Guvernul a aprobat, pe data de 11 august, suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobaţi la începutul anului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Importul de straini este o strategie toxica. Nu va mai bateti joc de salariatii romani.

    1. Și în spania la hoteluri lucrau mulți din alte țări

      Un exemplu prost nu trebuie urmat.

    Oferiți salarii ca in west și va fi și alternativa. De fapt, nici nu ar fi mare impact la preț. Materialele nu sunt mai ieftine. Pământul și autorizațiile sunt inca mai ieftine. Preturile de multe ori comparabile. Deci industria poate suporta salarii comparabile.

    Evident, daca insistă să achite mai puțin nu au de unde decât de afara. Lanțul slăbiciunilor: Romanul amarat lucrează în Germania, vietnamezul amarat lucrează în România samd. Maximizam suferință, minimizam costul. 

    Ati marit salarii, dar ati trecut costul catre clienti. Rezultatul? Record de turisti romani in Bulgaria. Tocmai fac bagajul pentru a treia, A TREIA minivacanta in Bulgaria. Merg la Velingrad, dupa Bansko si Balcic. Anul asta nu am platit un leu catre HORECA din Romania. Am facut numai excursii de o zi si am platit combustibil.

    Sa va fie rusine celor din HORECA: servicii modeste, spatii de cazare meschine, scumpe ca dracii care sunteti. 

    1. Astia in HORECA romaneasca au impresia ca toti romanii au furat banii pe care ii au. Si de banii furati te desparti mai usor si nu te gandesti la ei prea mult, ca nu ai trudit pentru ei.Doar hotii se mai duc in Romania la preturi de hoti.

    4 ani de studiu in UK in industria ospitalitatii la cea mai buna facultate de profil !

    Oferta de lucru in Romania la București: 

    2300 RON + bonuri de masa ! Brut 

    Oferta in UK  

    13000 RON - net 

    Patronii din HORECA vor sclavi si nu dau 2 bani pe educatie !

    Rezultatele: Grecia și Bulgaria  

    Cu cat voncurenta pe un serviciu / industrie creste cu atat salariile raman in termeni reali stagnate (cresc greu) se mai adauga in ecuatie si forma de credit folosit in investitie iar marginalul in termeni reali de profit se micsoreaza.

    Acest comportament ciclic perpetuat in mai multe categorii de investii / afaceri forteaza cautare de forta de munca (sau retehnologizare) in raport corect cu profitabilitatea respectiva. 

    Romania este o tara in tranzitie economica, o tara ce se va umple de migranti asa cum si noi am umplut alte tari. 

    Veniturile reale mici vor mentine randamente reale mari de recuperari profit / investitie. 

    Si Romania urmeaza sa urce pe curba maxima ascendenta in dezvoltare asa cum si alte tari au urcat. 

    Tari ca UK, Franta, Irlanda .. vor intra pe achitare (asa cum a intrat in trecut Italia, Grecia si Cipru), ele sunt de ceva timp pe curba maxima de profitabilitate. 

    Romania inca urca spre platou; deci loc de cresteri si recuperari investitii (cu tot cu corectiile ciclice din trend). 

    semnt comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb