CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: Guvernul nu poate rămâne impasibil la dereglarea pieţei bancare

E.A.
Politică / 19 decembrie 2018

Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi că gradul de intermediere bancară în România este "extraordinar de scăzut", iar în aceste condiţii Guvernul "nu poate să rămână impasibil la această dereglare majoră a pieţei bancare şi trebuie să intervină".

"Gradul de intermediere bancară este extraordinar de scăzut, iar băncile preferă să plaseze depozitele pe care le au în titluri de stat care sunt remunerate tot de buget din taxele fiecărui contribuabil şi nu fac aceste operaţiuni de intermediere bancară, cu toate că există o evidenţă care arată că profiturile băncilor în România sunt cu mult mai mari decât profiturile băncilor în străinătate, iar gradul de intermediere este de patru ori mai mare în Occident, decât este în România. Nu avem nimic împotriva profiturilor pe care trebuie să le facă băncile. Băncile sunt instituţii care să facă profit, dar, în acelaşi timp, acest profit trebuie să fie unul bazat pe un efort de a se implica în intermedierea bancară, care este specifică oricărei pieţe bancare şi oricărei economii", a explicat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind introducerea "taxei pe lăcomie" pentru instituţiile financiar-bancare în cazul în care ROBOR la 3 şi 6 luni depăşeşte o anumită valoare.

"Am văzut că preşedintele făcea o declaraţie de presă, am văzut că tuna şi fulgera la adresa coaliţiei şi la adresa Guvernului, cred că făcea şi o confuzie, din ce am auzit, pentru că ieri ministrul Teodorovici a vorbit despre o taxă, pe 'lăcomie' a denumit-o, nu ştiu dacă este cea mai inspirată formulă, era vorba de bănci", a spus Tăriceanu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tariceanu, nu stie, "..nu ştiu dacă este cea mai inspirată formulă, era vorba de bănci", a spus Tăriceanu...", dar vorbeste....

    PSD ne-a intors in timp cu 15 ani in 2 de guvernare adio piata emergenta, oricum o sa avem sate so mai goale generatii viitoare si mai slabe, jmecheri politici si mai haini fata de copii nostri!

    Cred ca dupa ce s-au facut calculele s-a constatat ca dobanda pe care o plateste guvernul la obligatiunile de stat emise pentru a finanta deficitul le da peste cap planurile . Mare parte din aceste obligatiuni sunt cumparate si raman in portofoliile bancilor. Cumva oamenii astia “mor de ciuda” si au inpresia ca ei baga bani in buzunarul bancilor. Profiturile raportate de banci au dus frustrarile si mai sus. La ochi acel 1.5% pare un nivel l-a care s-a facut planul la inceput . Cresterea dobanzilor i-a scos din schema. Cu taxa asta isi recupereaza cheltuielile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb