Prezent astăzi la conferinţa "Arbitrajul în Asigurări" organizată de ISF (Institutul de Studii Financiare) şi ACAMA (Asociaţia Centrul de Arbitraj şi Mediere în Asigurări), Călin Rangu - director ASF şi preşedinte ISF, a precizat: "Soluţionarea alternativă a litigiilor este susţinută de către conducerea sectorului asigurări din cadrul ASF, prezentând multe beneficii pentru clienţi. Cadrul secundar emis de către ASF, începând cu 2016, pune accentul pe soluţionarea alternativă ca o soluţie rapidă şi mai ieftină de a soluţiona diferendele.
Dacă pentru consumatori avem SALFIN, cu rezultate remarcabile, pe partea de persoane juridice arbitrajul poate fi soluţia.
Norma 19/2017 prevede expres că diferendele dintre părţi sa fie întâi negociate între părţi, apoi a se trata prin soluţii alternative, menţionându-se inclusiv arbitrajul pentru PJ şi abia apoi apelarea la instanţe. Legea RCA şi norma RCA, de asemenea, prevăd soluţionarea alternativă a litigiilor.
Directiva IDD şi legea 236/2018 prevede că interesele clienţilor trebuie să precumpănească. Este clar că nu este în interesul clientului să fie purtat ani prin tribunale.
Tot IDD prevede pentru prima oară obligaţia societăţilor de asigurare de a proiecta, dezvolta, implementa şi monitoriza produsele de asigurare plecând de la drepturile şi interesele consumatorilor.
Având în vedere aceste prevederi şi cerinţele anterior menţionate de normele ASF, pentru prima dată ASF are pârghiile de a solicita asigurătorilor includerea acestor prevederi dacă clienţii le solicită şi în testarea produselor trebuie incluse analiza acestei opţiuni.
În plus brokerii au un rol important. Cum menţiona dl. Prigoreanu de la Milenium Broker, brokerii ar trebui să identifice nevoia clientului de a include clauza arbitrală încă din etapa de Demand and Needs Test, etapă obligatorie în procesul de vânzare.
ISF a avut un rol important în profesionalizarea conciliatorilor, urmând a se implica în prezent în instruirea arbitrilor specializaţi în asigurări.
Dl. Călin Rangu a menţionat că încrederea în camerele de arbitraj, indiferent câte vor fi, va asigura sau nu buna funcţionare a sistemului arbitral în asigurări. Reprezentanţii ACAMA au precizat că probitatea morală şi profesională, lista arbitrilor unei camere de arbitraj trebuie să facă diferenţa".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2019, 19:48)
Mai du-te in cupru ma.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2019, 22:47)
Căline nu-i așa că te-a supărat escrocul ăla cu barbișon că ți-a furat "sandboxul" și "insurtechul"? Știu. Lasă că trece. Vezi că nu e bine, cu supărarea, fetișurile și ești și plinuț. Creste glicemia ce naiba. Vezi poate săptămână viitoare scrii ceva de internet of things, RCA pe pilot automat..astea ce făceai tu când erai mare la Relații cu Publicul și Educația Financiară. Că tu ești PhD nu ca Leo. Oricum ai noroc că mai ești Dir. În ASF după chestia cu Președenția. Te-ai înscris așa la șto...dar tot s-au ofticat băieții. Actualizează și tu poza asta din Bursa că e veche. Hai noroc. Poate cade Dragnia și vine și vremea ta la cârma ASF. Oricum niciunul nu meritați acolo. Țară fără viitor!