CĂLIN RANGU, ASF:  "Mutăm scopul formării profesionale, de la obţinerea unei diplome, la acumularea de competenţe"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2016

 "Mutăm scopul formării profesionale, de la obţinerea unei diplome, la acumularea de competenţe"

"Directivele europene cer ca formarea profesională să fie orientată pe acumulare de competenţe"

"Marile probleme la nivel european, din punct de vedere al protecţiei consumatorului, sunt pe produsele de investiţii"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere un proiect de regulament privind pregătirea profesională a specialiştilor şi operatorilor care îşi desfăşoară activitatea pe pieţele financiare.

Proiectul a fost criticat de Asociaţia Brokerilor, care susţine că actul prevede că "toate documentele emise de ASF care vizează pregătirea profesională anterior intrării în vigoare a regulamentului îşi păstrează valabilitatea maximum 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament".

Asociaţia susţine că ASF vrea să schimbe regulamentul, în beneficiul Institutului de Studii Financiare, şi a acuzat Autoritatea că încalcă principiul concurenţei.

Călin Rangu, Director Direcţia protecţia consumatorilor din

cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, ne-a declarat că, prin acest proiect, se doreşte mutarea scopului formării profesionale, de la obţinerea unei diplome, la acumularea de competenţe.

Reporter: De ce aţi simţit nevoia să schimbaţi regulile pentru formarea profesională a angajaţilor din pieţele financiare?

Călin Rangu: Motivele principale ţin de reglementările europene. Atât pe piaţa asigurărilor, cât şi pe piaţă de capital, există directive europene care impun nişte principii pentru formarea profesională orientate către competenţe, adică acumulare de cunoştinţe plus dezvoltare de abilităţi. Valoarea adăugată pe care o aduce acest regulament procesului de formare profesională reiese din alinierea la principiile şi valorile europene (statuate prin sistemul EQF), din conformarea cu directivele europene specifice (IDD, Mifid 2 etc), din corelarea cu legislaţia sectorială din România.

Până acum, formarea profesională era orientată către cunoştinţe. Dacă ştiai legea, în principiu, puteai să te califici. La nivel european, formarea se reorientează către abilităţi, pentru că s-a constatat că nu este suficient să ştii legea, dacă nu ai principii de etică, de guvernanţă, dacă nu ştii să înţelegi interesul consumatorului, înainte să te uiţi la interesul tău financiar. Asta poate suna ciudat, pentru că este foarte greu să îi spui cuiva să pună consumatorul înaintea interesului său financiar. Totuşi, toate directivele europene se orientează spre acest concept - protecţia consumatorului.

La EIOPA, în Grupul de Protecţia Consumatorilor, discuţiile se axează mai mult pe produsele de investiţii, acolo se pare că sunt marile probleme la nivel european în Vest.

În România, piaţa este foarte redusă, dar pe măsură ce se va dezvolta, probabil problemele vor apărea şi ar fi bine să le prevenim.

Reporter: Care sunt principalele modificări aduse?

Călin Rangu: Modificările sunt conceptuale. Teoretic, când formezi un om, face un curs, dă un examen, lucrurile sunt constante. Dar cum formezi cursul, care e scopul cursului şi cum se face examinarea ca să fie corectă? Aici vrem să facem ajustări.

Furnizorii de formare profesională din piaţă vor rămâne independenţi, pentru ca piaţa să fie concurenţială, iar cel format să aibă de unde să aleagă. Mutăm scopul formării profesionale de la a obţine o diplomă pentru o acreditare, către acumularea de competenţe.

În cadrul formării profesionale continue vrem dezvoltarea competenţelor pe întreaga viaţă a angajatului respectiv. Nu este suficient ca, în fiecare an, să dai acelaşi examen sau să faci acelaşi curs, trebuie să vii cu altceva. Practic, noi ne focusăm mai mult pentru a defini ocupaţiile, competenţele necesare unei ocupaţii, tematica si examinarea care să acopere acele competenţe.

Pe piaţa noastră financiară este o problemă - ocupaţiile sunt definite după cum doreşte fiecare. Trebuie să standardizăm aceste lucruri şi lucrăm în cadrul grupului sectorial finanţe-bănci, împreună cu sistemul bancar, pentru a sincroniza ocupaţiile din România cu cele din UE. Se vorbeşte foarte mult de libera circulaţie a angajaţilor, dar cum să circule un angajat, dacă obţine în România o acreditare cu o denumire care în Europa nu se potriveşte.

Avem o abordare graduală. Trebuie să definim profilele ocupaţionale şi, apoi, standardele ocupaţionale. A defini standardele este un proces costisitor şi de lungă durată. Pentru a nu creşte costurile şi a nu sări, etapele de maturizare necesare propunem o evoluţie graduală.

Este nevoie de o entitate care să pună la punct lucrurile acestea, să coordoneze implementarea sistemului de competenţe, să-l racordeze la principiile naţionale şi europene, să asigure un management al calităţii întregului proces şi corectitudinea examinării şi acesta este rolul Institutului de Studii Financiare (care a fost fondat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezentând România la EFICERT, reţeaua europeană a calificărilor în domeniul fianciar, ISF având membrii majoritatea asociaţiilor pieţei financiare, atât din asigurări, cât şi din piaţa de capital.)

Reporter: În cadrul acestor modificări se propune ca toate atestatele luate până acum să fie anulate şi reînnoite?

Călin Rangu: Aşa cum a fost gândit de către grupul de lucru, nu s-a pus această problemă, formularea actuală trebuie clarificată. Consiliul ASF va fi cel care decide în final cum implementează regulamentul. Noi suntem un grup de lucru care va prezenta Consiliului rezultatul final al tuturor discuţiilor.

Reporter: Dar de unde a apărut această idee? Asociaţia Brokerilor susţine că ASF intenţionează să nu mai recunoască propriile acte individuale emise.

Călin Rangu: Articolul din proiectul de regulament în care este menţionat acest aspect necesită clarificări pe care le vom propune, a fost conceput pentru formarea profesională continuă.

Acest aspect ţine mai mult de partea de asigurări, nu de piaţa de capital. În piaţa de capital, formarea profesională este anuală, în asigurări, este la doi şi la trei ani.

Acolo, este pusă o limită - 2018, plus 12 luni - pentru ca toată lumea să intre pe noul sistem.

Reporter: Adică atestatele oricum expirau la un moment dat şi regulamentul propune să fie un moment zero, după care toată lumea să meargă pe acelaşi sistem?

Călin Rangu: Atestatele de acces în meserie nu expirau, ci doar valabilitatea anuală a formării profesionale continue care dădea posibilitatea practicării meseriei an după an. Noi am propus ca regulamentul să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ca să cuprindă toate atestatele. Există un termen de graţie de 12 luni. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, trebuie să intre toţi în formarea profesională continuă prevăzută de regulament.

Reporter: Cine va ţine cursurile după intrarea în vigoare a acestui nou regulament?

Călin Rangu: Furnizorii de formare profesională continuă ţin aces-te cursuri. ISF nu doreşte să ţină cursurile obligatorii pentru acordarea celor 20 de credite. În noul regulament, introducem sistemul de credite necesare pentru formarea profesională continuă. Sunt necesare 20 de credite pe an, dar, pe lângă curs, 6 puncte le poţi obţine din participarea la conferinţe, mentorat.

Din perspectiva noastră, totul poate să fie online. Formarea profesională nu ar trebui să se facă neapărat la sală. Examenele se pot da online, examinarea se poate face de oriunde. Întrebările trebuie făcute inteligent, ca să deceleze competenţele candidatului.

Reporter: Asociaţia Brokerilor a acuzat ASF că încalcă principiul concurenţei. Dumneavoastră spuneţi că ISF nu o să ţină cursurile, deci nu o să facă concurenţă formatorilor actuali.

Călin Rangu: Noi vom colabora cu ei, îi vom spijini pe zona specifică atribuţiilor noastre. Pe piaţa de asigurări de exemplu, avem o relaţie foarte bună cu formatorii actuali. Manualele le facem împreună. Nu concurăm, furnizorii fac cursurile, nu ISF, noi asigurăm omogenitatea şi nivelul minim stiinţific necesar, derulăm examinarea etc. Putem face un parteneriat pentru dezvoltarea pieţei. Până la urmă, scopul nostru nu este să facem acest tip de cursuri. În legea pieţei de capital, scrie că ASF poate să facă şi cursuri dacă îşi doreşte, dar nu s-a manifestat această dorinţă.

ASF este fondator unic al Institutului de Studii Financiare şi practic ar putea să îi delege acestuia inclusiv această activitate, dar proiectul de regulament nu face asta.

Repet, ASF nu doreşte să facă aceste cursuri, ISF nu doreşte să facă cursurile obligatorii, dar dorim să avem o piaţă calitativă, superioară, astfel încât consumatorul final să fie informat corect, transparent, pe principii de etică şi aşa mai departe. Toate cerinţele europene trebuie să fie transpuse corect şi în România.

Reporter: Cei care fac aceste cursuri trebuie să se aştepte la o creştere de costuri?

Călin Rangu: Costurile vor trebui calculate în funcţie de cheltuieli. Dacă vorbim de ISF, aceasta este o fundaţie non-profit. Prin automatizare, în general costurile scad, nu cresc. Toate aceste aspecte vor fi transparente şi aprobate de Consiliul ASF care le aprobă şi în prezent.

Eu cred că ar trebui să punctăm schimbările clare pozitive pe care le aduce ASF prin acest regulament şi de ce.

Noi vom face şi o dezbatere publică, pentru ca lumea să poată să vină şi să se lămurească.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Rangule, nu iti este rusine de raspunsurile pe care le dai la petitii, tu si cu cohorta ta de subalterni sinecuristi. Nu contest faptul ca ai un doctorat neplagiat, ca esti profesor de nota 10 plus (e drept: nici nu am argumente in favoarea ta) dar prin modul in care raspunzi la petitii dai de inteles ca doctoratul si titlul de profesor universitar nu valoareaza mai mult decat mentinerea unei pozitii caldute intr-un..."rai economic" (Se stie de la DNA, DIICOT, ca ASF-ul nu a "crescut la sanul sau" ever (!!) un...penal.No comment. Presedintele, DNA-ul, democratia!Ura, ura, ura!!

    1. Vorbe goale, fapte ZERO in domeniul protectiei consumatorilor domeniul de care individul este direct raspunzator.

    Ce vorbesti *FRIT*, toate parghiile care lucreaza acum in Romania sunt *subordonate, slugaresc interesele VESTULUI, indobitocirea, saracirea, devalizarea, furtul aproape pe fata, in detrimentul Romaniei si romanilor. De la BVB unde cotatiile se apropie de anul 2008, al crizei financiare, unde cotatiile coboara si iar coboara iar samsarii nerusinati mint de ingheata apele crezandu-i pe romani prostii lumii si invitandu-i sa-si piarda banii pe bursa si pana la toate celelalte, asigurari si altele ... *hotie pe fata, distrugerea a tot ce a mai ramas ... poate bun din Romania, depopularea ei iar PENTRU CEI RAMASI IN TARA, un trai de mizerie pentru milioane de romani si zeci de mi de copii romani care traiesc intro mizerie crunta. Asta-i Romania despre care voi mintiti cu toata neruisnarea unor nerusinati !.

    Cica ISF este fundatie non-profit dar uita sa zica ca in conducerea acesteia sunt angajati ASF care incaseaza indemnizatii plus ca au borcanul de miere din care cheltuie bani fara sa-i controleze nimeni

    Conflict de interese mai clar nu cred ca exista !

    Ce abreatie e asta unde tu dai reglementari in beneficiul personal ? 

    "Aşa cum a fost gândit de către grupul de lucru, nu s-a pus această problemă, formularea actuală trebuie clarificată." Oare am orbit cu totii? Sau nu mai stim sa citim? Domnul Rangu ne vorbeste despre recunoasterea europeana a competentelor...Se regaseste cumva in regulament? Nici macar recunoastere nationala...Oare ce obiect de activitate are ISF, daca nu organizarea de cursuri pentru cele trei piete? Si ce rol au asociatiile membre ale ISF, atat timp cat nu au drept de vot? Nu cumva doar decorativ?

    Rangule, oricat ai incerca tu sa acoperi cu expresii vagi si generale magaria ASF in acest domeniu, al pregatirii profesionale, nu reusesti. Poate doar pentru cei neavizati. In primul rand, ne explici tu cum puneti accent pe competente si nu pe diplome. Ce frumos! Dar tu ar trebui sa stii ca printr-un examen poti sa determini doar nivelul de cunostinte nu si cel de competente. Nivelul de competente se determina doar in urma unor probe practice specialistule!!! In al doilea rand, dovediti, inca o data, cat de nepregatiti sunteti voi, specialistii din ASF. Cata experienta si cata practica in domeniu aveti voi? Cum puteti voi sa examinati si sa evaluati un specialist din piata de capital cata vreme voi nu detineti minimul de cunostinte in acest domeniu, fara a mai vorbi de competentele necesare pe care practicienii l-au dobandit in munca de zi cu zi. Voi sunteti cei care ar trebui sa fiti examinati mai intai. Ce pregatire aveti voi pentru a examina oameni din piata cu pregatire si practica de ani de zile? Credeti ca angajandu-va in ASF prin relatii si pile ati devenit specialisti peste noapte? Pot sa pariez ca niciunul dintre angajatii din ASF, in frunte cu comisarii, nu ar absolvi nici macar cursul de ASIF de baza, nu mai vorbesc de cel de consultant de investitii sau de control intern. Voi ar trebui sa fiti examinati mai intai.

    PS: sa stii ca actualele cursuri au mai mult de jumatate probe practice, probleme etc pe care tu nu ai sti sa le rezolvi nici dupa doi ani de scoala specifica. Si nu-i mai da inainte cu directivele europene si alinierea la acestea caci nu au nicio legatura cu regulamentele voastre. Unii dintre noi stiu foarte bine si continutul normelor europene!!! 

    1. excelent punctat.

      ai dreptate, intrarea in ASF-piata de capital se pare ca nu are nici o legatura cu expertiza in zona pietei de capital; se inghesuie acolo doar pentru salarii uriase si responsabilitati zero

      Bine macar ca sunt foarte competenti pe zona de asigurari

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb