Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind concediul şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului

S.A.
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2016

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului, dar şi eliminarea plafonului de 3400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât, informează surse din media.

Potrivit unuia dintre articolele acestui proiect de lege, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap.

În iniţiativa legislativă se mai prevede că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului.

Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată şi opţiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlineşte doi ani.

"Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere", mai prevede proiectul de lege.

Prevederile acestui proiect vor intra în vigoare pe 1 iulie 2016.

În cadrul dezbaterilor din plen, iniţiatorul, deputatul liberal Cristina Pocora, a precizat că sursa din care se poate finanţa acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul, transmite Agerpres.

Aceeaşi sursă - excedentul bugetar pe primele două luni ale anului - a fost indicată şi de deputatul PSD Rovana Plumb pentru finanţarea prevederilor proiectului, aceasta menţionând că deputaţii social-democraţi susţin iniţiativa.

Şi reprezentanţii UDMR au anunţat că vor vota pentru acest proiect de lege.

Preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon, a arătat că prin acest proiect de lege sunt scoşi din criză mamele şi copiii din România.

"Noi, în comisie, am readus indemnizaţia în drepturile sale fireşti şi anume acelea de asigurare socială şi nu de asistenţă socială, am reuşit să dezlegăm cuantumul indemnizaţiei de indicatorul social de referinţă, care din 2010 a rămas la 500 de lei şi nu l-a mai crescut nimeni şi să-l legăm de un indicator mai fezabil, şi anume venitul minim garantat în plată, care în ultimii ani a crescut continuu. Ajunsesem în acest moment să avem indemnizaţii pentru creşterea copilului mai mici decât salariul minim, ceea ce este o nedreptate profundă făcută mamelor", a încheiat Solomon.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb