Camera Deputaţilor a respins marţi, decizional un proiect de lege care aduce modificări Codului penal şi un altul care schimbă Codul de procedură penală, ambele iniţiate de PSD în anul 2018 şi care au fost declarate neconstituţionale de către CCR, scrie news.ro.
Proiectul privind modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor în 2018, însă ÎCCJ, PNL, USR şi preşedintele României depunând sesizări de neconstituţionalitate. Mai multe prevederi din actul normativ au fost declarate neconstituţionale de către Curte, în raport cu legea fundamentală şi cu unele directive ale Uniunii Europene.
Iniţiativa legislativă, în forma iniţială, a avut ca obiect de reglementare, în principal, punerea în acord a unor prevederi ale Codului de procedură penală, declarate în controlul de constituţionalitate ca fiind neconstituţionale, în raport cu prevederile Constituţiei, precum şi cu unele directive ale Uniunii Europene
După decizia CCR, Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale şi a adoptat proiectul pe 24 aprilie 2019, dar iar PNL şi USR au sesizat Curtea care a admis acele obiecţii de neconstituţionalitate.
Acelaşi parcurs legislativ l-a avut şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Iniţiativa legislativă, în forma iniţială, a avut ca obiect de reglementare, în principal, punerea în acord a unor prevederi ale Codului penal, declarate în controlul de constituţionalitate a posteriori ca fiind neconstituţionale, cu prevederile Constituţiei României, precum şi cu unele directive ale Uniunii Europene.
Camera Deputaţilor este for decizional.