Comisia pentru învăţămînt din Camera Deputaţilor a votat în unanimitate, ieri, după trei ore de discuţii, mărirea cu 25% a salariilor tuturor angajaţilor din învăţămînt începînd cu data de 1 octombrie, urmînd ca viitoarele majorări salariale să fie acordate eşalonat, de-a lungul timpului, prin negociere cu partenerii sociali.
Decizia deputaţilor a fost o soluţie de compromis între o propunere iniţială a membrilor comisiei pentru învăţămînt, care prevedea ca profesorii să primească cu 25% mai mulţi bani la salariu de la 1 octombrie 2004 şi cu 40% de la 1 ianuarie 2005 şi o iniţiativă guvernamentală, prezentată în premieră de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Alexandru Athanasiu, potrivit căreia dascălii ar beneficia de o mărire salarială de 5% la 1 octombrie, urmînd ca Guvernul şi Parlamentul să elaboreze o lege de majorare secvenţială a salariilor, cu o predictibilitate de 2-3 ani.
La discuţii au fost prezenţi reprezentanţii sindicatelor, ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în frunte cu Alexandru Athanasiu. Tema dezbaterilor a fost modificarea OUG 38/2004, privind unele măsuri în domeniul învăţămîntului, care prevedea măriri salariale de 5% de la 1 octombrie, dar numai pentru personalul didactic.
Ministrul Athanasiu a fost de părere că este nevoie de o lege a salarizării în domeniul învăţămîntului, care să poziţioneze cadrele didactice pe o grilă a bugetarilor şi care să stabilească pe intervale de timp certe creşteri salariale pentru profesori. "Negocierile se vor finaliza în curînd şi sper că vom găsi soluţii astfel încît în legea bugetului pe 2005 învăţămîntul să fie considerat domeniu prioritar", a declarat Alexandru Athanasiu, admiţînd că din 2007, ca urmare a integrării în Uniunea Europeană, bugetul alocat învăţămîntului trebuie să fie de 6% din PIB.
Preşedintele Comisiei pentru învăţămînt a Camerei Deputaţilor, Anghel Stanciu, a prezentat propunerea iniţială a comisiei prin care se cerea o creştere salarială per ansamblu de 75% pentru tot personalul din învăţămînt, inclusiv cel auxiliar. Acest lucru s-ar fi materializat printr-o mărire de salariu cu 25% de la 1 octombrie, la care să se adauge 40 de procente de la 1 ianuarie 2005.
Reprezentanţii sindicatelor au criticat OUG 38, susţinînd că cele cinci procente de majorare pe care le prevede nu este o mărire reală, ci au rolul de a evita "aplatizarea salariilor cadrelor didactice debutante", care au salarii derizorii. Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor Independente din Învăţămînt, "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că ordonanţa nu acordă sporiri salariale pentru personalul nedidactic şi nici nu permite includerea indemnizaţiei de dirigenţie în salariul de bază. La rîndul său, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Aurel Cornea, s-a arătat surprins de propunerea ministrului Athanasiu, afirmînd că o aude pentru prima oară. El a adăugat că, dacă profesorii nu vor primi o majorare salarială reală şi nu o indexare, este posibil ca anul şcolar să nu înceapă la 13 septembrie, din cauza unor proteste sindicale.
Ministrul Alexandru Athanasiu şi-a exprimat speranţa ca anul şcolar să înceapă "în cele mai bune condiţii" la data stabilită. Propunerea votată ieri de deputaţi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei.