Actualizare Daniel Cătălin Zamfir: "Luni vom redepune proiectul şi voi solicita procedură de urgenţă"
Contactat de ziarul BURSA, senatorul Daniel Cătălin Zamfir ne-a spus că va merge înainte cu promovarea proiectului legislativ. Parlamentarul ne-a transmis: "CCR a contestat încălcarea principiului bicameralismului, în sensul că modificările aduse de Camera Deputaţilor au fost substanţiale faţă de forma adoptată de Senat. Nu vom renunţa nici în ruptul capului, iar luni vom redepune proiectul şi voi solicita procedură de urgenţă, având în vedere nevoia stringentă de a ne produce electricitate continuând construcţia acestor obiective în care statul român a investit peste un miliard de euro".
Tema referitoare la încălcarea directivei cu privire la ariile protejate este una falsă, apreciază Daniel Zamfir, arătând că "directiva permite excepţii - ceea ce se întâmplă în România de mult - cum ar fi cazul carierelor şi, nu în ultimul rând, sunt multe state europene care au scos din arii protejate diverse obiective".
---
Legea privind finalizarea construcţiei hidrocentralelor din ariile protejate, ale căror lucrări au demarat înainte de anul 2007, a fost declarată, astăzi, neconstituţională de către plenul Curţii Constituţionale a României, care cu unanimitate de voturi a admis obiecţia ridicată de parlamentarii USR.
"În esenţă, Curtea a reţinut că legea criticată încalcă principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de Senat viza în totalitate procedura şi condiţiile în care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate (cine poate solicita modificarea limitelor, modul şi condiţiile în care se realizează), pe când forma adoptată de Camera Deputaţilor se referă tangenţial la această problemă, substanţa reglementării normative referindu-se la condiţiile în care proiectele hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, urmează a se executa în continuare, prin derogare de la o serie de reglementări care se referă la protecţia mediului înconjurător. Rezultă că substanţa legii, astfel cum a fost aprobată de cea de-a doua Cameră, nu mai vizează modificarea limitelor ariilor naturale, ci regimul juridic al proiectelor hidroenergetice deja derulate în cadrul acestora, regim derogatoriu de la cel de drept comun. Curtea a reţinut că, deşi nu există o configuraţie semnificativ diferită între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, există deosebiri majore de conţinut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, acestea conţinând viziuni conceptuale diferite. În aceste condiţii, Curtea a constatat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind contrară art.61 alin.(2) şi art.75 din Constituţie", se arată în comunicatul de presă emis de CCR.
Amintim că actul normativ care a fost iniţiat de senatorul social-democrat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, şi care a fost adoptat de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR prevede că hidrocentralele aflate într-un stadiu avansat de construcţie, de peste 60%, să poată fi finalizate chiar dacă se află în arii naturale protejate, unde astfel de amenajări sunt interzise. Printre hidrocentralele care ar putea fi finalizate în baza legii respective, se numără aceea de pe râul Mureş - de la Răstoliţa, şi două obiective de pe râul Jiu, situate în localităţile Bumbeşti şi Dumitra, al căror stadiu de construcţie a depăşit 90%, lucrările fiind însă blocate de mai mulţi ani din cauza catalogării zonelor respective drept arii naturale protejate. Construcţia hidrocentralelor a început înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, lucrările de la Răstoliţa fiind inaugurate chiar în anul 1989. Din păcate, începând cu vara anului 2007, zonele respective au fost declarate arii naturale protejate, moment în care a fost stopată orice investiţie. Reprezentanţii coaliţiei PSD-PNL susţin că punerea în funcţiune a celor trei hidrocentrale ar duce la alimentarea rapidă cu energie a peste 300.000 de gospodării şi ar reprezenta o soluţie viabilă pentru protejarea populaţiei în urma creşterii exponenţiale a tarifelor la energie electrică şi gaze naturale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2022, 15:21)
Se face orice ca sa nu avem energie proprie,
ca sa cumparam scump de la straini !!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2022, 15:45)
Pai parca USR erau de vina ?! Acum vedem ca de fappt nu e asa ...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 09:45)
Cine ti-a spus ca usereaua e divina? Nu-i adevarat, e o minciuna!
2.2. USR nu este de vină! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Puiu în data de 03.11.2022, 12:20)
Impresia este că, nu din prostie, legea a fost trimisă la CCR, deși trebuia să mai treacă o dată prin Senat! Cel mai devreme, hidrocentralele, vor fi puse in funcțiune la iarna viitoare! MAi mult, ar putea apărea și o problemă privind suplimentarea fondurilor pentru investiție! Ca in cazul Iernut....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2022, 15:47)
Ecologic vorbind, toate hidrocentralele din lume ar trebui demolate. Chiar si morile de apa. Din anumite motive ar trebui demolate si eolienele si panourile fotovoltaice. Nu mai vorbesc de cele pe gaze. Centralele nucleare si cele pe carbune au inceput deja sa fie scoase din functiune(mai mult sau mai putin- in functie de interese). La urma om vedea ce surse de energie vor vi considerate "BUNE". Probabil o sa trebuiasca sa dam "la pedale" daca verm sa obtinem energie.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2022, 18:44)
CCR,pentru niste tufe care se gasesc pe toate paraile la Rastolita sa nu se finalizeze lucrarea?E absurd!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2022, 21:19)
Parcuri in loc de milioane de euro din imobiliare ? E absurd !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2022, 21:18)
Pe vremuri ca sa subjugi o tara se facea razboi,
acum ajunge sa cumperi politicieni si justitia,
ce vremuri mizerabile
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 06:46)
Domnule,
Este laudabila intentia d-voastra.
Insa, in Romania ar fi destula energie si acum. Problema este ca hotii au cumparat-o si energia obtinuta in obietivele energetice construite de parintii nostrii si de noi, este folosita de ei, de hoti ca sa ne jefuiasca, asupreasca si sa ne ia bunurile.
Se vorbeste de extinderea instalarii de panouri fotovoltaice pe cladiri si terenuri apartinand statului roman, d-voastra vreti sa porniti hidrocentralele aproape realizate.
Intrebarea este cu ce vor schimba aceste masuri viata noastra a romanilor. Hotii de energie, europeni si din tara, vor abandona oare parghia ce le-a fost oferita de maimarii lor (a hotilor) de la UE, de "liberalizare" a energiei.
Pana cand cetatenii din UE nu vor intelege ca acolo, in Parlamentul European, in Comisia Europeana, la conducerea EU, sunt instalati oameni care actioneaza impotriva interesului cetatenilor europeni, pentru saracirea si asuprirea lor, pentru implicarea Europei intr-un razboi devastator in care milioane de europeni isi vor gasii sfarsitul, pana atunci si pana cand acestia nu vor fi debarcati si judecati pentru nelegiuirile lor, pana atunci, va fi in Romania jaf, jaf institutionalizat, mai ales in domeniul energetic si bancar.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 09:10)
cu alde scantei si licu si cine mai este pe acolo , nu te poti astepta la altceva . face parte din aceiasi cu , nu facem autostrazi ca sa nu omoram niste gandaci