CAMPANIE DE SENSIBILIZARE Poliţia din Harghita scrie versuri despre cei care încalcă legea

Alexandru Costea
Miscellanea / 1 noiembrie 2014

Poliţia din Harghita scrie versuri despre cei care încalcă legea

Interviu cu purtătorul de cuvânt agent şef principal de poliţie Filip Gheorghe, din cadrul IPJ Harghita

Ca o modalitate de a-i atenţiona pe cei care încalcă legea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita emite comunicate de presă însoţite de câteva versuri umoristice care rezumă faptele celor implicaţi. Demersul este motivat de reprezentanţii Inspectoratului ca fiind o modalitate de a atrage atenţia asupra problemelor des întâlnite de poliţişti, precum şoferi sau pietoni sub influenţa alcoolului, agresarea corporală etc.

Un astfel de comunicat, intitulat "Un pieton aflat sub influenţa alcoolului şi neechipat regulamentar a fost acroşat de un autoturism, pe raza comunei Siculeni, în timp ce traversa neregulamentar drumul european", este rezumat astfel: "N-am fost eu reflectorizant/În schimb, am fost odorizant/Cu ţuică, vin, şi-un pic de bere,/De-aceea mă întreb, şofere:/Nu m-ai văzut, dar sunt uimit,/Cum, oare, nu m-ai...mirosit?!".

Purtătorul de cuvânt agent şef principal de poliţie Filip Gheorghe, din cadrul IPJ Harghita, ne-a explicat cum a ajuns la această idee şi ce părere au colegii din Poliţie dar şi cei vizaţi în comunicate.

Reporter: Care este motivul pentru care daţi comunicate în formatul acesta?

Purtător de cuvânt: Este cât se poate de simplu. Am încercat o sumedenie de modalităţi, de campanii de prevenire, de activităţi preventive, de mesaje antivictimale etc. Scopul nostru care este? Acela să ajungem la cetăţean, să sensibilizăm, să conştientizăm, să atragem atenţia. Acesta poate fi un mod prin care să atragem atenţia. Nu e prima oară când fac asta. A fost o pauză destul de lungă în timp în care n-am mai recurs la rime. Spre exemplu, prin anii 2012-2013 au fost perioade în care făceam asta aproape zilnic. Astăzi (marţi) mi-au atras atenţia aceste ştiri dintre care una conţine doi conducători auto aflaţi sub influenţa alcoolului, aspect pe care îl constatăm mereu. Nu putem să stopăm aceste evenimente dar putem diminua din ele şi este o modalitate de a-i trage de mânecă: oameni buni, treziţi-vă, şi nu mai faceţi acest lucru.

Reporter: Faţă de campaniile clasice cu impact vizual este o abordare destul de umoristică.

Purtător de cuvânt: Este adevărat, dar atâta timp cât n-am avut numai remarci pozitive legate de asta de la terţe persoane ci, mai mult decăt atât, am avut şi frumoasa surpriză să constat că unul dintre protagoniştii unei asemenea ştiri mi-a spus: Domle, o să mă gândesc de zece ori de acum încolo dacă o să mai cad în ispita de a deveni sursă de inspiraţie pentru aşa ceva. Aşadar, îşi atinge şi scopul direct şi indirect, uneori, acest mod de abordare.

Reporter: Dânsul a spus asta după ce a citit versurile?

Purtător de cuvânt: Exact. Şi asta mă face să cred că totuşi, iată, are o finalitate într-un fel sau altul, aşa încât nu e doar ecoul, ci şi impactul direct.

Reporter: Mai ştiţi Inspectorate de Poliţie din România care mai fac acţiuni de genul acesta?

Purtător de cuvânt: Nu. Pur şi simplu m-au tentat nuanţele anumitor cazuri. Eu nu pot să iau în derâdere tot şi nici nu fac asta, e clar că am o răspundere profesională în sensul ăsta. Pe de altă parte am o datorie morală să nu fac asta, au fost situaţii în care s-a împletit tragicul, durerea omului cu realitatea a ceea ce eu expun şi relatez şi atunci clar că, chiar dacă am făcut potriviri de cuvinte, nu mi-am permis să fac asta într-un mod amuzant absolut deloc.

Reporter: De unde vă inspiraţi pentru versuri?

Purtător de cuvânt: Din viaţă, din experienţa de viaţă, din faptul că n-am fost străin de lumea culturală niciodată. Avem un cenaclu literar care funcţionează foarte bine aici la Miercurea Ciuc şi din care şi eu fac parte, al cărui preşedinte este un coleg de al meu şi membru în Uniunea Scriitorilor din România, filiala Braşov.

Reporter: Cât de des publicaţi astfel de communicate?

Purtător de cuvânt: Am avut o pauză foarte lungă înainte, când n-am mai făcut asta, dar au fost perioade de timp în care aproape zilnic scriam. Nu ştiam ce impact o să aibă pentru că suscită interes acum şi nu mi-ar plăcea să fiu catalogat drept pozitiv, dar m-aş bucura să nu fie negativ acest ecou pentru că până la urmă intenţia mea nu e decât una de a atrage atenţia şi a face, dacă e posibil, ca lucrurile rele să se spele şi alea bune să se adune.

Reporter: Ce părere au colegii dumneavoastră din alte inspectorate?

Purtător de cuvânt: Unii dintre ei se arată amuzaţi. N-aş merge până acolo încât să spun că sunt încântaţi. Nici nu pot spune că toţi sunt întru totul de acord cu acest mod de comunicare, de mediatizare, însă trebuie să fiţi de acord cu mine că aceia care nu sunt de părerea mea nu e musai să mi-o şi spună. Dacă există păreri contra, cred că sunt reticenţi în a mi-o aduce la cunoştinţă. Sunt persoane care îmi citesc cu interes aceste pseudo epigrame. Cert este că, una peste alta, părerea celor care apreciază intenţia mea pozitivă este una bună. Ecoul pare să fie unul pozitiv şi în rândul cetăţenilor şi în rândul colegilor mei.

Reporter: Deci vedeţi o îmbunătăţire a situaţiei prin această abordare?

Purtător de cuvânt: Eu nădăjduiesc să se întâmple următorul lucru: cei care pur şi simplu se delectează cu asta să aibe o lectură plăcută în continuare, cei care sunt vizaţi direct să procedeze asemenea celui despre care v-am povestit că încearcă din toate puterile să evite să mai devină subiectul unor asemenea scrieri iar restul să ia aminte.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb