Relaţiile la nivel oficial dintre ţara noastră şi Ungaria au atins un nivel de tensiune neîntâlnit în ultimii 20 de ani. Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef a reprezentat doar scânteia care a aprins spiritele, întreaga dispută având profunde conotaţii electorale, legate de susţinerea de către un înalt demnitar maghiar a candidaţilor unui partid care activează în ţara noastră.
Sosit ieri la Târgu Mureş, în ciuda semnalelor negative lansate la nivel oficial, Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a afirmat că vizita sa nu are legătură cu reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, declarându-se convins că după alegeri "apele se vor linişti". Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a spus, la sosirea pe Aeroportul din Târgu Mureş că speră ca după alegeri România şi Ungaria să revină la vechile relaţii. Kover Laszlo face o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este. Potrivit vicepreşedintelui PCM Kiss Istvan, programul propus pentru vizita lui Kover Laszlo în judeţul Mureş cuprinde mai multe vizite prin satele şi oraşele din zonă.
Pe fondul unor declaraţii mai mult decât lipsite de amabilitate din partea maghiară, Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, îi adresaseră o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciau că ar fi "utilă" amâ-narea vizitei acestuia "pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale".
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului i-au cerut omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este "imperios necesar" ca participarea la procesul alegerilor să fie "liberă de orice ingerinţă": "Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă. Suntem convinşi că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neîn-ţelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiţii de dialog şi responsabilitate din relaţiile noastre". În plus, cei doi lideri politici spun că dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii celor două state "impun nevoia unor politici publice echitabile şi curajoase, ferite de derapaje de orice natură".
La rândul său, Laszlo Kover a sub-liniat că, înaintea diferitelor alegeri, politicienii români au efectuat vizite similare în Republica Moldova şi Spania pentru a susţine forţele politice româneşti locale în mod democratic. Vasile Blaga a precizat şi care sunt motivele pentru care vizita lui Kover în România nu este oportună în acest moment: "Domnia sa a făcut aprecieri incalificabile la adresa României şi a poporului român. În plus, domnia sa este implicat în acest moment în două campanii electorale: într-una în calitate de preşedinte de onoare al PCM şi apoi, el se află într-o campanie electorală în interiorul partidului domniei sale, FIDESZ, unde este într-o permanentă dispută cu Viktor Orban, preşedintele FIDESZ şi premierul Ungariei. Eu nu pot să-l opresc pe preşedintele parlamentului ungar să vină în ţară, de aceea am şi trimis această scrisoare, cum cred trebuia să facă şi Guvernul, dacă domnul Ponta tot doreşte cu atâta ardoare să fie reprezentantul exponenţial al României în materie de politică externă. Prim-ministrul Ponta i-a cerut premierului ungar să-şi ceară scuze pentru ce a spus preşedintele Parlamentului ungar. Or, eu nu l-am auzit pe Viktor Orban, în actualul lui mandat de premier, făcând astfel de aprecieri, la adresa României, cum a făcut Kover, care este duşmanul de moarte al UDMR, căci despre asta este vorba".
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat şi la evenimentele PCM din România des-făşurate între 24 şi 27 mai. La Odorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, înaltul oficial a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiu Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept "neprietenoasă, necivilizată şi barbară". Săptămâna tre-cută, premierul român Victor Ponta i-a cerut omologului său Viktor Orban să se distanţeze de declaraţiile lui Kover. Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.
Pe de altă parte, vicepremierul ungar pentru politica naţiunii, Zsolt Semjen, crede că disputa dintre Ungaria şi România cu privire la reîn-humarea în Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a fost generată de situaţia politică din România şi de conflictul actualei majorităţi cu preşedintele Traian Băsescu.