Principele Radu şi-a anunţat, ieri, candidatura la Preşedinţia României. Potrivit unui comunicat al Casei Regale, Principele Radu va fi sprijinit de fostul consilier al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Cornel Comşa, care recent a demisionat din postul de consilier personal al primarului.
Principele ar putea fi consiliat şi de Betsy Myers, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui SUA Barack Obama, ce s-a aflat la finele săptămânii trecute în România.
Fostul director executiv al campaniei electorale a lui Barack Obama, a declarat, la Palatul Elisabeta, că singurul candidat la alegerile prezidenţialele din România pe care l-ar susţine ar fi Principele Radu.
Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră că, în cazul în care Principele Radu va câştiga cursa electorală pentru Preşedinţia României, acesta va deveni un "adevărat arbitru" între puterile statului "cum nu au fost niciodată nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu", dar nici "un preşedinte jucător ca Traian Băsescu", informează Agerpres.
Pârvulescu a ţinut să sublinieze că, în opinia sa, Principele Radu poate reuşi atâta timp cât cel puţin două partide politice îl vor susţine, renunţând la candidaţii proprii.
Cristian Pârvulescu a declarat: "Candidatura Principelui Radu este a patra ca resurse, el neavând în spate un partid politic. Principele Duda va avea şanse în măsura în care se renegociază situaţia şi, ca să fiu sincer, nu cred că este suficient sprijinul unui singur partid politic".
Analistul politic consideră că o discuţie serioasă privind această chestiune va putea avea loc abia după aflarea rezultatelor de la alegerile europarlamentare.
Cristian Pârvulescu a explicat: "Partidele politice sunt egoiste şi încearcă să îşi promoveze candidaţii lor. Cred totuşi că, în funcţie de rezultatele de la europarlamentare, se va lua în discuţie şi posibilitatea susţinerii Principelui. Totuşi, este greu de anticipat care vor fi rezultatele alegerilor, mai ales după anunţarea candidaturii lui Gigi Becali din partea PRM".
Pârvulescu a subliniat faptul că există mari şanse ca PRM să obţină la alegerile pentru Parlamentul European 5% "lejer", ceea ce ar însemna că "PD-L şi PNL vor pierde câte un eurodeputat, iar PSD, ajuns pe primul loc, va privi cu mai multă relaxare cursa pentru prezidenţiale".
La rândul său, analistul politic Iosif Boda susţine că prin candidatura principelui Radu la Preşedinţia României Casa Regală renunţă "pentru totdeauna" la monarhie.
Iosif Boda a declarat: "Principele Radu candidează ca simplu cetăţean al României fiind vorba de o republică. Astfel, Casa Regală renunţă pentru totdeauna la ideea de a se reveni la forma de guvernământ monarhie".
Şi Iosif Boda consideră că, pentru a obţine un scor "onorabil" la viitoarele alegeri, principele Radu are nevoie, în primul rând, de sprijinul unui partid politic important.
"Doar dacă un mare partid politic îl adoptă pe principe ca pe propriul candidat, acesta are o şansă de reuşită, iar, sincer, eu mă îndoiesc de acest lucru, fiindcă deja PSD, PD-L şi PNL şi-au anunţat candidaţii", a spus Boda.
Pe de altă parte, analistul politic Stelian Tănase susţine că, pentru a câştiga cursa electorală pentru Preşedinţia României, Principele Radu are nevoie de un program bine pus la punct.
Stelian Tănase a declarat: "Numai pe entuziasm, simpatie sau pentru un titlu regal, nu cred că Principele Duda va câştiga procente la alegerile prezidenţiale. Nicăieri în lume nu se votează aşa. Important este ce promiţi oamenilor. Trebuie să ai un program, or, până acum, Principele Radu nu a venit cu niciun proiect, nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru", a spus Tănase.
Întrebat dacă apreciază că sprijinul acordat de Cornel Comşa, fostul consilier al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi de Betsy Myers, fostul director executiv al campaniei electorale a preşedintelui SUA, Barack Obama, îl va ajuta pe Principe să câştige alegerile, Stelian Tănase a replicat că nu.
"Nu cred că implicarea acestor oameni va avea vreo reacţie în rândul electoratului", a afirmat Stelian Tănase.
Totodată, analistul politic s-a referit şi la "dezavantajul" cu care porneşte în cursa electorală Principele Radu - lipsa sprijinului unui partid politic.
Stelian Tănase a explicat: "Principele nu deţine această maşinărie electorală care este un partid politic. Partidul este cel care se mobilizează pentru strângerea de fonduri şi pentru susţinerea candidatului în teritoriu. Fără un partid politic, nu cred că Principele Radu va avea fondurile necesare pentru a susţine o astfel de campanie".
Înscrierea Principelui în cursa electorală pentru Cotroceni nu a trecut neobservată de partidele politice.
Prezentăm, în continuare, ce reacţii au avut politicienii cu privire la această candidatură surpriză.
• Iliescu (PSD): "Îi urez succes! Nu vreau să fac alte comentarii!"
Referindu-se la înscrierea Principelui Radu în cursa pentru Cotroceni, fostul preşedinte al ţării Ion Iliescu a declarat că este dreptul constituţional al fiecărui cetăţean să candideze la Preşedinţie.
Ion Iliescu a afirmat: "Îi urez succes. Este dreptul constituţional al oricărui cetăţean din această ţară să candideze la orice funcţie, aceasta este democraţia. Faptul că Radu Duda intră în cursa pentru Preşedinţie îl constat ca pe un fapt, nu vreau să fac alte comentarii"
• Bolcaş (PRM): "Nu a făcut nimic pentru România"
Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a declarat că principele Radu nu a făcut nimic pentru România ca să merite să fie ales preşedinte al ţării, fiind doar ""un actor, şi nu dintre cei mai reuşiţi"".
Lucian Bolcaş a declarat: ""Cine este acest principe Radu Duda!? După câte suntem informaţi, Casa de Hohenzollern nu îi recunoaşte titlul de principe, iar profesia sa este de actor şi s-ar părea că nu dintre cei mai reuşiţi. Ce a făcut el pentru România în afară de faptul că a cheltuit banii care i-au fost puşi cu largheţe la dispoziţie de către Guvernul Tăriceanu, pe voiajuri în interes personal?"".
Liderul PRM a apreciat că "ar fi sfârşitul unei epoci pe care o speram luminoasă, dacă am ajunge să votăm un actor oarecare".
"Dar sigur că are dreptul să îşi depună această candidatură şi să nu uităm că la Preşedinţia României a candidat şi un Mudava"", a adăugat vicepreşedintele PRM.
• Câmpeanu (PNL): "Un avantaj pentru Băsescu"
Preşedintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu, consideră că principele Radu nu este un candidat valabil la Preşedinţia României, iar intrarea sa în cursa electorală ar fi în avantajul lui Traian Băsescu.
Radu Câmpeanu a explicat: "Eu nu cred că este un candidat valabil şi cred că o candidatură a unui asemenea om este un avantaj pentru domnul Băsescu, or lucrul ăsta eu îl găsesc negativ pentru politica românească pentru că o realegere a domnului Băsescu este un lucru negativ pentru România".
În opinia sa, principele Radu nu a avut până acum o prea mare vizibilitate în rândul opiniei publice din România.
Radu Câmpeanu a declarat: "Este un candidat care nu ştiu dacă are competenţa necesară, nu ştiu ce pregătire şi educaţie are şi e un om care nu cred că în opinia publică românească se bucură de un mare prestigiu. Nu e cunoscut ca om care a făcut anumite afirmaţii şi a expus anumite păreri, nu a fost cunoscut aşa niciodată".
Întrebat dacă o candidatură a principelui Radu ar putea afecta şansele liberalului Crin Antonescu în cursa pentru Preşedinţia României, Câmpeanu a afirmat că va lua, poate, doar "câteva voturi".
• Andon (PC): "Un semnal bun pentru democraţie"
Candidatura principelui Radu la Preşedinţia României reprezintă un semnal bun pentru democraţie şi pentru viaţa politică, a declarat Sergiu Andon, vicepreşedintele PC.
Sergiu Andon a explicat: "Orice candidatură este bine-venită. Din punct de vedere al statutului Casei Regale, înţeleg această intenţie ca pe o recunoaştere a sistemului democratic".
În opinia sa, principele Radu are un discurs foarte coerent, echilibrat şi spontan, având în ansamblu calităţile necesare pentru a candida la Preşedinţia României.
"Nu este un gest deplasat, ci un semnal bun pentru civilizaţia vieţii noastre politice", a menţionat deputatul PC.
• Marko (UDMR): "Nu a fost activ în viaţa politică"
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că nu poate evalua susţinerea de care s-ar putea bucura principele Radu în cursa electorală pentru Cotroceni, deoarece acesta nu a fost activ până acum în viaţa politică.
"Nu pot judeca care va fi susţinerea dlui Radu Duda, fiindcă până acum nu a fost activ în viaţa politică", a precizat liderul UDMR, care a adăugat că ulterior, cel mai probabil în urma unui sondaj de opinie, va reieşi ce şanse şi ce susţinere are reprezentantul Casei Regale să ajungă preşedinte al României.
Marko Bela a amintit că sunt multe cazuri în care reprezentanţi ai caselor regale europene s-au implicat în viaţa politică a unor state care sunt în prezent republici. "Sunt multe exemple în care un membru al Casei Regale, chiar regele, s-a implicat în politica unei republici, de exemplu în Bulgaria, unde fostul suveran a fost o perioadă prim-ministru", a subliniat Marko Bela.
• Voinescu (PD-L): "Şansele sale sunt nule"
Principele Radu nu are înţelepciunea pe care socrul său (n.r. fostul suveran al României) a avut-o atunci când, în urmă cu 15 ani, a refuzat propunerea PNL de a candida, sprijinit de această formaţiune politică, la Preşedinţie, a declarat, deputatul democrat-liberal Sever Voinescu.
În opinia sa, în mediile politice circulă de mai multă vreme zvonul potrivit căruia principele Radu ar putea candida la Preşedinţie, astfel că anunţul nu constituie o surpriză.
Sever Voinescu a explicat: "Cred că este o încercare a coaliţiei anti-Băsescu de a inventa fel de fel de candidaţi care să poată riposta actualului preşedinte. Decizia prinţului Duda de a candida la Preşedinţie este o decizie care, din punctul meu de vedere, nu are mare relevanţă. Şansele sale de a câştiga sunt nule".
Pedelistul a reamintit că, în urmă cu aproximativ 15 ani, PNL i-a propus regelui Mihai să candideze pentru cea mai înaltă funcţie în stat, însă acesta a respins propunerea "cu înţelepciune".
Sever Voinescu a declarat: "Se pare că ginerele său nu dă dovadă de aceeaşi înţelepciune. Cred că este vorba despre un joc al vanităţilor şi veleităţilor principelui".
În ce priveşte impactul deciziei asupra imaginii Casei Regale, Sever Voinescu a făcut o comparaţie între decizia principelui de a candida şi gestul regelui Mihai de a-i înmâna fostului premier social-democrat Adrian Năstase titlul de omul politic al anului, în cadrul unei manifestări mondene.
În opinia deputatului PD-L, ambele decizii au fost "nefericite", cu un impact "nefast" asupra Casei Regale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ROBERT HORVATH NEW YORK în data de 10.04.2009, 10:24)
PRINTUL NICOLAE UN VIITOR REGE AL UNIRII!!
DUDA O PALMA DATA MONARHIEI
La prima vizita acasa de pasti Regele Mihai a fost primit de un milion deoameni. El la prezetat pe micutul NiCOLAE ca pe urmasul sau. Pentru ca a dat bir cu fugitii cand popor la rugat printre lacrimi sa nu plece a fost o lovitura de moarte ideii monarhice. Eu am fost artistul care a rupt tacerea. Pe timpul cand regele era interzis, de ziua nationala, la sarbatorirea de la New York m-am urcat pe scena si in fata a sute de invitati romani si straini, printre care sotia presedintelui, am cerut reintoarcerea la monarhie si numirea centrului cultura REGELE MIHAI. Eu am fost acela care a pus un urias portretul regelui inconjurat de flori, in mijlocul expozitiei personale in cartierul marilor galerii de arta din Chelsea. Trebue sa mentionez si despre sotia mea Kiyoko care vorbit la clubul Ciubul Imperial din Tokio in fata familiei imperiale de importanta istorica a personalitatii regelui. In anul 2004 am dedicat expozitia”DE LA DALI LA DEVA” Regelui Spaniei JUAN CARLOS si regelui MIHAI, Regele Romaniei. Expozitia suprealista a început la New York si, trecand prin diferite orase europene a luat sfarsit in Figueres la doi pasi de Museul Salvador Dali
VA ROG DESCHDETI www.devagallery.com/
Spatiul nu permite sa vorbesc despre alte actiuni in favoarea monarhiei si a tarii. Cu alte cuvinte mi-am castigat ascendenta morala sa spun lucrurilor pe nume. Daca coabitarea cu comunistii a familiei regale a fost o grea dezamagire pentru toti, si redus sansele monarhiei la zero, introducerea lui Duda in familia regala, a pus capacul.
Candidatura acestui Duda la presedintie, duce insa casa regala dincolo de marginea permisa, fiind o palma data inteligentei tuturor. Este cantecul de lebada al actualei case regale. Conform legii salice Printesa Margareta nu poate succeda la tronul Romaniei. Aceasta lege poate fi schimbata numai printr-un referendum popular, facut in timpul vietii regelui Mihai. Sansa sa se intample acest lucru este nula.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de NONHOHENZOLLERN în data de 10.04.2009, 17:59)
Personal cred ca indiferent cat de bun "actor" ar fi in cazul , in care, sa presupunem, ar castiga prezidentialele, cu clasa politica romaneasca, consolidata (sau interesata) atat de bine in a nu putea rezolva problemele tarii "actorul" presedinte nu ar putea rezolva prea multe , sau mai nimic si ar fi o victima sigura si precoce a culiselor politice.
Daca Basescu, suspendat de parlamentari, a avut curajul, ambitia si sustinerea in referendumul pentru reanscaunare, cred ca acest lucru nu va putea fi la mana presedintelui Duda, intr-o disputa cu haita politica romaneasca.
Dar....ce palma buna ar fi pe obrazul clasei politice sa constate ca, in disputa cu numitii lor, castiga un altul; si-ar da oare seama de cata simpatie au din partea electoratului, care prost cum este, din patru in patru ani uita de cata grija au avut de el cei pe care inca o data i-a votat si merge totusi la vot ??