CÂMPEANU: "Zeci de cadre didactice ar putea fi afectate de proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul"

A.P.
Miscellanea / 28 februarie 2021

"Zeci de cadre didactice ar putea fi afectate de proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul"

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a afirmat că zeci de cadre didactice ar putea fi afectate de proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, menţionând că s-ar putea găsi soluţii pentru personalul pensionat şi care continuă în învăţământ să fie plătit cu ora. El a menţionat că în prezent un cadru didactic pensionat primeşte 57 de lei net pe oră şi că cei din învăţământul superior nu fac obiectul acestei viitoare modificări legislative, chiar dacă au depăşit 65 de ani, ei primesc salariu sau pensie, scrie News.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat duminică seara la Antena 3, ce se întâmplă cu cadrele didactice pensionare care au revenit în învăţământ, în condiţiile în care există un proiect de lege care interzice cumul salariului cu pensia.

"Sunt absolut convins că este înţeleasă nevoia de personal calificat în sistemul de educaţie. Din discuţiile cu Ministerul Muncii sunt îndrepăţit să cred că este înţeleasă importanţa resurselor umane calificate într-un sistem care suferă de resurse umane calificate chiar şi aşa, deci atunci când este vorba de plata cu ora în sistemul de învăţământ pentru a nu promova personal necalificat în sistemul de învăţământ, sunt convins că în regim de plata cu ora se vor putea găsi soluţii. Este o nevoie de competenţă atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în învăţământul universitar", a precizat ministrul Educaţiei.

Întrebat câte cadre didactice se află în această situaţie, Sorin Cîmpeanu a răspuns: "Zeci de mii. Nu aş putea să vă dau un procent acum pentru că diferă de la judeţ judeţ, diferă între universitar şi preuniversitar, diferă de la o universitate la altă universitate. (...) Diferenţa este majoră între cumulul salariului cu pensia şi plata în regim de plata cu ora"

Ministrul a fost chestionat dacă pot rămâne cadrele didactice pensionare în învăţământ şi să fie plătite cu ora.

"În măsura în care nu sunt identificate alte soluţii cu personal calificat, acest lucru este o necesitate. În învăţământul superior aş vrea să precizez, este vorba de colegi care pot rămâne titulari peste vârsta de 65 de ani, sunt colegi care rămânând titulari nu încasează pensia, deci nu fac obiectul cumulul salariului cu pensia chiar dacă au depăşit vârsta de 65 de ani. Primesc sau salariu sau pensie", a explicat ministrul Educaţiei.

El a precizat că plata cu ora variază în funcţie de mulţi factori, dar că în cazul celor pensionaţi reprezintă 57 de lei pe oră net, detaliază News.

"Plata cu ora variază în funcţie de foarte mulţi factori. De exemplu, în cadrul programului Naţional pentru ore remediale am stabilit 100 de lei pe oră tarif brut care pleacă de la salariu unei persoane, unui profesor din învăţământul preuniversitar, cu salariul maxim cu peste 25 de ani vechime împărţit la 72. Dacă are un salariu de 7-8.000 de lei prin împărţirea la 72 rezultă cuantumul pentru plata cu ora. Dacă ne gândim că cei care se pensionează şi cei la care se apelează pentru a susţine aceste ore în regim de plata cu ora se regăsesc în această situaţie, pot să vă spun că se citează pe undeva la 100 pe oră brut ceea ce înseamnă 57 de lei pe oră net. Şi este maximum acest tarif", a mai declarat Cîmpeanu.

Raluca Turcan a declarat, întrebată sâmbătă când va fi efectuată interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, că proiectul este aproape finalizat şi vor mai fi făcute câteva consultări pentru ca el să fie constituţional şi să nu creeze distorsiuni în economie.

Ministrul Muncii a adăugat că un alt aspect important este faptul că acest proiect încurajează munca în sistemul public şi menţinerea în viaţa activă.

"Un alt lucru este de important e şi prevederea prin care odată ieşit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi, poţi să o faci în baza acestui proiect. Aşadar, acest proiect încurajează mult munca în sistemul public, menţinerea în viaţa activă şi respectarea unui principiu firesc, unui principiu moral - să nu poţi să cumulezi două surse publice de venit în acelaşi timp", a explicat Turcan.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. de ce nu propuneti ceva ca sa iasa cadre didactice mai performante de la facultati, sa nu mai existe tot felul de suplinitori? Cat priveste plata cu ora, din meditatii se castiga mai bine, aproape dublu!

    1. Nu vor mai iesi cadre didactice performante pentru ca tinerii capabili de performanta nu se angajeaza in invatamant pe salarii de mizerie.

      Acum, profesori ajung doar cei care doresc sa aiba o diploma dar sunt incapabili de a absolvi facultati puternice. Slaba pregatire a profesorilor se va reflecta in pregatirea elevilor (care oricum in actualele conditii de interes scazut din partea elevilor pentru cunoastere si performanta era dificil de realizat chiar si cu profesori de top). 

      Culegem ceea ce am sadit iar in viitor vom culege ceea ce sadim acum. 

      Un profesor trebuie sa munceasca si dupa varsta de pensionare pentru a se intretine din salariul de mizerie pe care il primeste iar un magistrat iese la pensie la 40 ani dupa 20 de ani de munca cu un venit cat 10 pensii de profesor cu 40 de ani de munca.

      Tara are nevoie de magistrati, nu de profesori! 

      Un bou hranit cu putine furaje este costeliv si nu o sa-ti traga la jug ca unul bine hranit.

      Nu numai facultatile sunt problema ci si (poate chiar "mai ales") materialul care intra pe poarta facultatilor. 

      Materialul bun pleaca afara dupa ce termina, cel slab ajunge profesor iar incompetentii cumpara diplomele si ajung politicieni sau angajati la stat cu ajutorul pilelor.

      Smecherii ajung magistrati sau avocati iar poetii ajung profesori. 

    Cei care termină facultatea târâș-grăpiș vor conduce în viitor Ministerul Muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb