Trei cutremure majore au avut loc la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia: eliminarea încă din faza grupelor a fostelor campioane Spania, Anglia şi Italia, iar replicile se simt din plin în Europa. Cum fotbalul este o industrie care interferează foarte bine şi cu alte industrii, aceste căderi surprinzătoare ale celor trei formaţii au produs şi pierderi financiare, pe lângă dezamăgirea sportivă.
Primii care au făcut un calcul al daunelor sunt englezii. Conform cotidianului The Mirror, în cazul fericit în care Anglia ar fi ajuns în finala Campionatului Mondial, puburile, restaurantele şi magazinele ar fi înregistrat vânzări, peste medie, de aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline! Cum nici optimiştii nu îi vedeau pe Gerrard&Co. în finală, s-a redimensionat calculul în conformitate cu aşteptările iniţiale. Toată lumea aştepta cel puţin un sfert de finală, ceea ce automat ar fi însemnat două meciuri de mare interes, astfel că, realist, pierderea pentru economia britanică ar fi cotată undeva la 1.3 miliarde de lire sterline. Potrivit aceleiaşi surse, fiecare gol marcat de Anglia la Mondial, în total două (cu Italia şi Uruguay), a produs un consum de 199.000 de lire. Pierderile sunt la fel de mari şi în cazul Spaniei şi Italiei, de altfel presa din Peninsulă a făcut un scurt inventar al pagubelor produse de eliminarea neaşteptată a azzurilor, ajungându-se undeva la aproximativ 2 miliarde de euro. Trebuie spus că înainte de startul competiţiei Spania şi Italia erau echipele din Europa cotate cu cele mai mari şanse la câştigarea trofeului, tocmai de aceea în cazul celor două prezenţa în semifinale, care automat asigura şi o finală, mare sau mică, era privită ca o normalitate.
Practic reprezentativele a trei din cele mai puternice patru campionate din Europa (excepţia este Germania) au fost eliminate de la Mondialul Brazilian. Frustrarea fanilor este foarte mare şi au fost deja lansate acuzaţii la adresa cluburilor, care urmărindu-şi doar propriile calcule, au sacrificat interesul naţional. În Spania, Italia şi Anglia loturile echipelor cuprind între 30% şi 80% "stranieri", autohtonii reuşind tot mai greu să prindă în mod constant echipele de start. Fotbalişti din America de Sud şi Africa s-au adaptat foarte bine rigorilor fotbalului european şi sunt pe cale să devină majoritari în unele campionate. Actuala ediţie a Campionatului Mondial reprezintă un semnal de alarmă pentru multe naţionale, inclusiv a noastră. În ultimul deceniu patronii şi preşedinţii cluburilor din Liga 1 au preferat să legitimeze jucători străini liberi de contract, preferând rezultatele de moment în detrimentul unei creşteri sănătoase. Departamentele de juniori şi tineret au fost fie neglijate, fie complet abandonate, astfel că baza de selecţie pentru echipele naţionale s-a îngustat de la un an la altul. Socoteala s-a dovedit falimentară pe termen lung, echipele care au mizat prea mult pe "stranieri", mulţi dintre ei de valoare îndoielnică, aflându-se acum în pragul colapsului financiar, un bun exemplu este CFR Cluj, iar echipa naţională ratează turneele finale pe bandă rulantă. Culmea, tocmai problemele financiare pot reprezenta o şansă pentru tinerele speranţe autohtone.
Revenind la Campionatul Mondial, trei reprezentative europene Olanda, Franţa şi Belgia, confirmă aşteptările, dar trebuie precizat că toate trei stau foarte bine în ceea ce priveşte exporturile de jucători în... Anglia şi Spania.