Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", Ioanel Sinescu, a anunţat că va fi semnat protocolul de colaborare între Academia Română, UMF şi comunitatea locală de la Mogoşoaia pentru construcţia noului campus al instituţiei de învăţământ superior.
Rectorul UMF a declarat că alături de campusul universitar va funcţiona şi un spital mare, euro-republican: "În Mogoşoaia, Academia Română are un teren de 47 de hectare. După aprobarea pe care Prezidiul Academiei Româ-ne a dat-o în urmă cu două săptămâni, o coincidenţă fericită, astăzi, vom semna protocolul de colaborare între Academia Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila», comunitatea locală de la Mogoşoaia, implicit Consiliul Judeţean Ilfov, pentru construcţia noului campus al UMF. Va fi un pol de atracţie şi pentru învăţământul curicular de medicină, medicină dentară şi farmacie, pentru specializările post-universitare în toate disciplinele medicale în care noi formăm specialişti şi un pol de atracţie şi pentru pacienţii din această zonă geografică, pentru că suntem înfrăţiţi cu Complexul Universitar Medical şi de Cercetare Ştiinţifică Charite din Berlin şi, în afară de Măgurele, cu Institutul de Cercetare Max Plank, condus de acad. Gunter Stock, membru de onoare al Academiei Române şi DHC al universităţii noastre, care, împreună cu directorul Charite din Berlin, doresc un alt Charite în această parte a Europei".
Oameni de ştiinţă din Europa, experţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au participat la Biblioteca Naţională a României, la conferinţa "Science meets Regions - Science Builds The Future", pentru a discuta despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetarea ştiinţifică. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene).
Directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", academician Nicolae Victor Zamfir, a subliniat că administraţia locală joacă un rol foarte important în a facilita coerenţa cercetării ştiinţifice împreună cu industria, amintind că se apropie de final efortul Consiliului Judeţean Ilfov de a crea "Măgurele Science Park": "Probabil că într-un orizont de timp extrem de scurt, un an-doi, vom avea acest parc în jurul oraşului Măgurele. Există idei şi mai măreţe, dezvoltarea întregii zone, dar începutul este greu întotdeauna. Dacă începem, trebuie să terminăm treaba. Laserul şi-a atins parametrii maximi. Este cel mai puternic laser din lume. Funcţionează. Aranjamentele experimentale, care constituie o parte bună a construcţiei centrului, sunt în etapa de finalizare. Avem o întârziere din cauza livrării unui echipament, care se va rezolva, astfel încât noi suntem gata să ne unim cu industria prin facilitarea pe care o oferă Consiliul Judeţean şi Primăria Măgurele. Şi faptul că avem sprijin de la Joint Research Centre este un lucru extrem de important".
Comisia Europeană, prin Joint Research Centre (JRC), a lansat la Bruxelles proiectul pilot "Science Meets Parliaments/ Science Meets Regions", care aduce împreună decidenţi politici şi oameni de ştiinţă, pentru a pune bazele unei dezvoltări economice, care să ţină seama de rezultatele cercetărilor ştiinţifice. În cadrul proiectului, 26 de evenimente interactive vor avea loc anul acesta în 26 de ţări.