CANCELARUL GERMANIEI GERHARD SCHRODER Este în interesul Germaniei ca România să finalizeze negocierile de aderare

Dragoş Hâncu
Ziarul BURSA #Politică / 13 august 2004

Cancelarul Gerhard Schroder consideră că negocierile ţării noastre cu Uniunea Europeană ar putea să fie finalizate în acest an. "Negocierile au loc între Comisia Europeană şi România, dar pentru noi este clar că România face parte din Europa şi că România trebuie să facă parte din UE. Sunt convins că, dacă dinamica reformelor va continua, tratativele se vor finaliza în acest an. Este şi în interesul Germaniei ca negocierile să se finalizeze", a declarat cancelarul german, aflat ieri în ţara noastră ca să se reculeagă la mormîntul tatălui său.

Gerhard Schroder consideră România ca fiind un partener cu drepturi egale: "Cred că economia germană nu vede România ca o piaţă de desfacere, ci de multe ori există un interes personal şi ambele părţi cîştigă".

Domnia sa a mai adăugat: "O investiţie aici nu înseamnă pierdere de locuri de muncă în Germania, ci dimpotrivă. Sperăm că Germania va fi un partener bun pentru România".

Cu prilejul vizitei în ţara noastră, cancelarul Schroder a semnat două contracte privind reabilitarea centralelor termice CET Sud Bucureşti şi Sibiu Sud, precum şi un protocol de colaborare pe termen lung privind modernizarea sistemului de distribuţie a agentului termic.

Cancelarul german s-a întîlnit şi cu premierul Adrian Năstase, pe agenda discuţiilor fiind inclusă şi problema viitorului canal Bâstroe din Delta Dunării. Cancelarul a subliniat că Delta Dunării este una din cele mai importante sisteme ecologice din Europa, şi construcţia unui asemenea canal nu se poate face decît în urma unui studiu care permite aprecierea influenţei asupra ecosistemului. Domnia sa a mai adăugat că o astfel de construcţie va fi executată de o firmă privată, iar guvernul pe care îl conduce nu se poate implica în nici un fel ca să împiedice realizarea proiectului, dar ne-a asigurat că nu a oferit şi nici nu va oferi sprijin unei astfel de firme. "O asemenea construcţie se poate face numai după o analiză internaţională a impactului asupra mediului. Orice altă acţiune este o iresponsabilitate", a precizat cancelarul Schroder.

Exporturile ţării noastre către Germania s-au ridicat anul trecut la 2,56 miliarde de euro. Circa 45,3% din valoarea totală a exporturilor româneşti sînt produse ale industriei textile, realizate în cea mai mare parte în lohn).

Numărul societăţilor cu capital german la sfârşitul anului 2003 depăşea 10.000, iar la finele lunii iunie 2004 era de peste 11.500. În ultimii cinci ani numărul membrilor Camerei de Comerţ Româno-Germane a crescut cu peste 50%.

Valoarea totală a investiţiilor de capital german în ţara noastră era la jumătatea anului de circa 781 miliarde de euro, ceea ce situează Germania pe locul al treilea în rîndul investitorilor străini, după Olanda şi Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb