Municipiul Ploieşti a găzduit luni, 3 iunie, programul naţional Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Organizat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate şI desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, este unicul program naţional de promovare a soluţiilor şI proiectelor Smart City din România. Evenimentul a avut loc la Primăria Municipiului Ploieşti, Sala de Şedinţe a Consiliului Local.
Eduard Dumitraşcu, preşedintele ARSCM, a deschis evenimentul discutând despre problemele presante ale comunităţii ploieştene: "Focusul Ploieşti Smart City din punctul nostru de vedere, trebuie să fie pe calitatea vieţii. Asta se traduce prin rezolvarea a cât mai multor probleme de mediu. Este o utopie să venim astăzi aici şi să spunem că noi putem rezolva toate problemele de mediu sau să credem că va fi uşor. Priorităţile care ar putea pune Ploieştiul pe harta comunităţilor Smart City în perioada următoare, includ în primul rând cetăţenii, mediul academic local, care are caracteristici unice - există aici o comunitate academică foarte relevantă şi cu foarte multă expertiză în tot ce înseamnă partea de energie, petrol, gaze - şi realizarea unui living lab - ar fi o premieră în partea de sud, sud-est a ţării, aveţi şansa de a crea un centru de dezvoltare Smart City în Ploieşti. Există la nivel local toate premisele pentru a realiza acest obiectiv."
Primarul Municipiului Ploieşti, Adrian Florin Dobre, a discutat despre proiectele de tip Smart City în curs de implementare şi despre planurile de viitor ale municipiului, bazate pe contextul local: "În fiecare zi, din municipiul Ploieşti, pleacă aproximativ 43.000 de cetăţeni. Plecând de la această realitate, în anul 2017 am creat un concept care s-a numit Ploieşti - Citadela Viitorului. În centrul acestui concept s-a aflat Universitatea de Petrol şI Gaze, a cărei direcţie, cea de energie, este una foarte importantă, însă accentul este momentan pus pe energia tradiţională. Noi trebuie, într-un timp rezonabil, ca în cadrul acestei universităţi să facem trecerea către catedre dedicate energiilor regenerabile." O altă problemă poate fi identificată în zona industrială a oraşului, care trebuie regenerată şI reintegrată în comunitate: "O prioritate o reprezintă şi modernizarea zonei industriale şI anume revitalizarea fostei uzine UPetrom şi fosta rafinărie Astra, unde sunt şi foarte multe probleme de mediu".