CARAVANA SMART CITY: Proiect de aproximativ 1,4 miliarde de euro

I.I.
Comunicate de presă / 19 iunie 2019

Proiect de aproximativ 1,4 miliarde de euro

Municipiul Iaşi a găzduit luni, 10 iunie, programul naţional Caravana Smart City 2.0. - Implementarea. Evenimentul a avut loc la Primăria Municipiului Iaşi, Sala Vasile Pogor. Programul este organizat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate şi se desfăşoară din anul 2017 sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program naţional de promovare a soluţiilor şi proiectelor Smart City din România.

În deschiderea evenimentului, Eduard Dumitraşcu, preşedintele ARSCM, a discutat despre responsabilitatea pe care Municipiul Iaşi o are faţă de întreaga regiune şi despre modul în care acest lucru poate fi transformat în oportunitate de dezvoltare: "Trebuie să înţelegem puterea noilor comunităţi, să întelegem puterea pe care Iaşiul o va avea şi o va exercita în anii următori. Municipiul Iaşi trebuie integrat în Iaşiul regional. Este o responsabilitate pe care şi-o asumă invariabil ca şi pol de dezvoltare, pentru că Iaşi Smart City consumă resursele regiunii şi, în acelaşi timp, oferă facilităţi în regiune. Mi-aş dori ca administraţia Municipiului Iaşi să înceapă să-i înveţe pe colegii din administraţiile limitrofe, să creeze o conexiune cu celelalte judeţe şi municipii din ţară şi un transfer în primul rand de prietenie şi dupa aceea de soluţii şi rezultate", se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi a discutat despre paşii pe care administraţia pe care o conduce i-a realizat în domeniul Smart City şi planurile de viitor ale oraşului: "O mare parte din proiectele din municipiu finanţate din fonduri europene sunt pe sectorul de mobilitate. Am înfiinţat şi un Consiliu de Transformare Digitală a municipiului, tocmai pentru a se ocupa de acest nou sector. Lucrurile se mişcă, încercăm să aducem la aceeaşi masă toate aceste tehnologii, împreună cu mediul academic şi mediul de business. Nu va fi uşor, însă va fi o victorie cu atât mai mare când vom reuşi să ne conectăm cu fiecare cetăţean în parte. Avem un proiect mare, la care ţinem foarte mult, un proiect derulat împreună cu Banca Europeană de Investiţii - Iaşi District Smart City. Cu o suprafaţă totală de 143 de hectare de teren, proiectul se referă la un viitor oraş smart, construit de la zero, cu servicii smart, începând cu cele de sănătate, pentru că acolo va fi construit Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi şi continuând cu toate celelalte sectoare de activitate. Se va pune mare accent pe domeniile creative, inovatoare, acolo vrem să dezvoltăm un centru regional de inovare în inteligenţă artificială şi robotică. O primă estimare încadrează costurile acestui proiect în jurul sumei de 1,3-1,4 miliarde de euro. Nici nu îndrăznesc să cred că va fi o investiţie publică 100%, avem nevoie de sprijin financiar din partea mediului privat şi sperăm că spre sfârşitul lunii octombrie să putem prezenta public care sunt parteneriatele pe care le realizăm pentru acest proiect şi actorii implicaţi."

Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică, Universitatea A. I. Cuza, a discutat despre potenţialul uriaş al municipiului de a deveni un pol de dezvoltare la nivel regional: "Noi, Iaşiul, avem un potenţial foarte mare. Avem universităţi, avem companii de IT, administraţia. Aici este o reţea foarte activă în zona de inteligenţă artificială. În momentul în care ne vom uni forţele, noi, cei din mediul academic, cei din administraţie, cei din mediul de afaceri, sigur Iaşiul va deveni mai inteligent decât orice alt oraş."

Evenimentul a continuat cu Cristian Stoica, director general al Companiei de Transport Public Iaşi, care a prezentat Aplicaţia 24pay prin care cetăţenii îşi pot achiziţiona bilete online pentru călătorii cu mijloacele de transport în comun şi beneficiile pe care această soluţie le-a adus până în prezent, atât pentru locuitori, cât şi pentru operatorii de transport. De asemenea, întreaga flotă de mijloace de transport în comun din Iaşi beneficiază de Wi-fi gratuit. Cetăţenii dispun şi de o aplicaţie de planificare a călătoriei, cu date actualizate în timp real privind mijloacele de transport şi timpii lor de sosire.

O altă intervenţie importantă a avut-o Cătălin Gabriel Dumitraş, decanul Facultăţii Construcţii de Maşini şi Management Industrial, Universitatea Tehnică Gh. Asachi, care a discutat despre industria 4.0, care se axează pe sistemele cibernetice şi proiectele implementate în cadrul facultăţii pe care o conduce. Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial are multipli parteneri privaţi atât din ţară, cât şi din străinătate, care au ajutat la dotarea mai multor laboratoare din cadrul instituţiei şi care asigură şi programele software oferite studenţilor pentru practică. Aceştia participă frecvent şi la concursuri internaţionale de renume în domeniu, obţinând premii importante. Unul dintre laboratoare este dotat şi cu o imprimantă 3D, cu ajutorul căreia unul dintre studenţi a construit o mână bionică funcţională.

Cătălin Neculau, Director General Salubris, a discutat despre proiectele de digitalizare a serviciilor de salubritate din Municipiul Iaşi. În prezent, întreaga flotă auto a Salubris, peste 100 de maşini, este monitorizată prin GPS folosind o aplicaţie. O altă soluţie tehnologică implementată este aplicaţia "Măturat la comandă", care oferă posibilitatea locuitorilor, fie apelând un număr de telefon, fie printr-un mesaj pe Whatsapp sau Facebook, dreptul de a-şi comanda o maşină care să ridice gunoiul din zonă. Primul pas este ca locuitorul să trimită o dovadă a faptului că strada pe care se află permite accesul autospecialei de gunoi, după care solicitarea acestuia va fi soluţionată în maximum 5 minute. Salubris a implementat o aplicaţie şi pentru clienţii persoane juridice, prin care aceştia pot comanda o maşină de gunoi la sediu prin doar 3 click-uri. În cele 4 luni de la implementarea aplicaţiei, aproximativ 80% dintre clienţii persoane juridice ai companiei au folosit această aplicaţie.

Ioan Gâf-Deac, administrator public al Primăriei Sectorului 4, Bucureşti, a prezentat exemple de bune practici în domeniul Smart City, bazate pe rezultatele administraţiei din care face parte. Principalele direcţii abordate s-au bazat de soluţii de mobilitate, această problemă fiind una presantă pentru Primăria Sectorului 4 şi soluţii de debirocratizare prin sisteme informatice care să permită recepţionarea şi eliberarea de documente în format online.

Sarolta Besenyei, expert Comisia Europeană şi VP ARSCM a subliniat priorităţile de investiţii ale Uniunii Europene, care pun mare accent pe sectorul de cercetare şi inovare. Potrivit unui studiu UE realizat în 2017 şi repetat în 2018, cea mai mare creştere a PIB a avut loc în ţările care au facut investiţii majore în cercetare şi inovare la nivel naţional. Pe politica de coeziune sunt alocate 321 de miliarde de euro, cu scopul de a obţine o Europă inclusivă, sustenabilă şi smart. La nivel de Comisie Europeană, pe Horizon 2020, pentru fiecare stat membru sunt aproximativ 350 de apeluri deschise, unde se pot depune proiecte pentru a obţine finanţare europeană.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb