CARDUL DE SĂNĂTATE: Gorghiu acuză Guvernul de lipsa unei campanii de comunicare

Valentin Busuioc
Companii #Sănătate / 27 ianuarie 2015

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu acuză Guvernul de lipsa unei campanii de comunicare publică privind beneficiile cardului de sănătate, susţinând că acest fapt denotă că politicile guvernamentale nu au la bază nicio strategie, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Gorghiu a declarat: "Faptul că nu a existat o comunicare publică susţinută pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei beneficiile cardului naţional de sănătate, modul în care acesta se utilizează şi ce ar trebui să ştie fiecare român în parte, ne demonstrează încă o dată că politicile publice ale Guvernului Ponta nu au la bază nicio strategie".

PNL "constată cu regret că, deşi în mai puţin de o săptămână, românii ar trebui să beneficieze de serviciile medicale de care au nevoie doar în baza cardului de sănătate, nu toţi au intrat în posesia acestuia şi, din păcate, mulţi dintre aceştia nu cunosc utilitatea cardului de sănătate şi beneficiile majore pe care le aduce pentru sistemul sanitar", se mai arată în comunicat.

Totodată, Partidul Naţional Liberal susţine că a atras atenţia "în nenumărate rânduri" asupra necesităţii introducerii de urgenţă a cardului naţional de sănătate, "pentru a putea elimina risipa din sistemul sanitar, însă în tot acest timp Guvernul Ponta nu a făcut altceva decât să piardă timp şi bani cu amânarea implementării proiectului".

"Ceea ce este şi mai revoltător este lipsa de respect a Guvernului Ponta faţă de pacienţi şi medici, dovedită prin lipsa unei comunicări publice pe un subiect de o importanţă majoră pentru sistemul sanitar. Sistemul sanitar are nevoie de o finanţare mai bună, de valorizarea medicilor de familie si internarea doar a acelor cazuri care necesită cu adevarat spitalizare, de garantarea unor standarde de calitate, de respectarea drepturilor pacientilor, de o mai bună salarizare a medicilor, de acces mai bun la servicii medicale. Cardul de sanatate nu va rezolva toate problemele sistemului, dar cel puţin prin intermediul acestuia vor fi oprite mare parte dintre fraudele din sistemul de sănătate. Partidul Naţional Liberal consideră cardul naţional de sănătate ca fiind unul din cele mai importante proiecte strategice în domeniul sănătăţii", relatează liberalii.

În acelaşi timp, europarlamentarul PNL Cristian Buşoi subliniază importanţa decontării serviciilor medicale doar în cazul certificării calităţii de asigurat prin intermediul cardului de sănătate: "Cardul de sănătate reprezintă un instrument esenţial pentru transparentizare, pentru o mai corectă şi eficientă cheltuire a banilor publici din sănătate. Nu vor mai fi posibile consultaţii inventate, reţete false, investigaţii de laborator şi imagistice nereale, pentru că nu se vor valida şi plăţi decât acele investigaţii de care vor beneficia cu adevărat pacienţii si pe care le vor certifica personal prin utilizarea cardului cu cod personalizat".

Buşoi a adăugat că, după introducerea cardului de sănătate vor rămâne mai mulţi bani pentru pacienţi, comentând: "Nu mă hazardez sa fac predictii în legatură cu banii care se risipesc în sistemul de sănătate, în lipsa unor date oficiale, însă, de-a lungul ultimilor ani, personaje cheie din sistem, precum şi analişti sau jurnalişti independenţi au avansat procente de 10-20% din buget. Indiferent însă de amplitudinea fenomenului, după introducerea cardului de sănătate vor rămâne mai mulţi bani pentru pacienţi reali, pentru spitalizări şi investigaţii necesare, ceea ce va fi un avantaj extraordinar pentru pacient".

Ţinând cont de faptul că nu toţi asiguraţii au intrat în posesia cardurilor de sănătate şi luând în considerare că nu au existat campanii de comunicare şi de explicare a modului în care se va utiliza cardul, europarlamentarul PNL consideră că într-o perioadă tranzitorie trebuie descrise toate excepţiile în care decontarea se va face la fel ca în prezent, cu justificarea scrisă a fiecărei situaţii în parte de către furnizorul de servicii medicale, urmând ca, după această perioadă de tranziţie, cardul să devină obligatoriu în toate situaţiile.

PNL încheie, făcând apel la "responsabilitate" şi la "respectarea drepturilor pacienţilor de a fi informaţi cu privire la modul în care pot beneficia de serviciile medicale de care au nevoie".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb