Care este cel mai important factor în evaluarea investitorilor

J.P.
Comunicate de presă / 4 august 2020

Care este cel mai important factor în evaluarea investitorilor

Un studiu realizat de EY România sugerează faptul că raportarea rezultatelor de mediu, social şi guvernanţă (ESG) de către companii devine foarte importantă în evaluarea investitorilor, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Investitorii instituţionali evaluează tot mai adesea performanţele companiilor incluzând factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG), se arată în cea de-a cincea ediţie a studiului EY dedicat Schimbărilor Climatice şi Sustenabilităţii (CCaSS), la care au participat 298 de investitori din toată lumea.

Marea majoritate a investitorilor (98%) spun că evaluează performanţa non-financiară din raportările companiilor, 72% dintre ei declarând că această evaluare este metodică şi structurată. Este un salt substanţial faţă de ediţia precedentă a studiului, realizată în 2018, când procentul celor care declarau că folosesc o evaluare structurată a performanţelor non-financiare a fost de 32%.

Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România, a spus: "Într-o epocă în care investitorii pun în balanţă rezultatele financiare pe termen scurt şi obiectivele companiei pe termen lung, este esenţial ca organizaţiile să acorde mai multă atenţie performanţei non-financiare. Factorii ESG (environmental, social and governance/ mediu, social şi guvernanţă) devin din ce în ce mai importanţi în gestionarea investiţiilor, astfel încât informaţiile privind ESG cresc în relevanţă în raportări. Tocmai de aceea ne bucurăm să observăm faptul că în ultima perioada mediul de afaceri din România a început să ia în considerare aspectele de mediu, sociale şi de guvernanţă, conştientizând că acestea pot avea un rol major în succesul pe termen lung al organizaţiei."

Un rol important în deciziile investitorilor

Faptul că factorii ESG încep să joace un rol tot mai important în deciziile investitorilor, responsabilizează într-o măsură tot mai mare companiile. Investitorii au declarat că performanţa non-financiară a jucat un rol esenţial în procesul de luare a deciziilor în ultimele 12 luni (91%), fie în mod frecvent, fie ocazional. Procentul investitorilor care au declarat că acest lucru se întâmplă frecvent a sărit la 43%, de la 34% în 2018.

În special schimbările climatice reprezintă un factor semnificativ în procesul decizional al investitorilor, 73% menţionând că vor dedica un volum semnificativ de timp şi atenţie evaluării implicaţiilor riscurilor asociate schimbărilor climatice atunci când vor lua decizii privind alocarea şi selectarea activelor.

Mathew Nelson, lider EY Global Climate Change and Sustainability Services, a declarat: "Se rescriu regulile pieţelor de capital, ceea ce are un impact asupra factorilor care influenţează investitorii, într-un moment în care aceştia direcţionează capital în sprijinul revenirii economice. Observăm că, în loc să se replieze spre modelele de performanţă pe termen scurt, investitorii instituţionali se concentrează asupra creării de valoare pe termen lung şi sunt mai exigenţi în ceea ce priveşte evaluarea performanţei companiilor sub aspectul factorilor ESG".

Creşterea discrepanţelor în privinţa performanţei ESG

Studiul a identificat, de asemenea, o discrepanţă tot mai mare între atenţia sporită acordată de investitori evaluării performanţelor ESG şi disponibilitatea şi soliditatea datelor non-financiare standardizate şi riguroase raportate de companii.

Proporţia investitorilor nemulţumiţi de raportările privind riscul de mediu a sărit la 34%, de la 20% în 2018. În acelaşi timp, procentajul respondenţilor care consideră necorespunzătoare raportarea companiilor privind riscurile sociale şi de guvernanţă care le-ar putea afecta modelul de afaceri a crescut la 41% (de la 21% în 2018) şi, respectiv, la 42% (de la 16%).

Întrebaţi despre aspectele problematice legate de utilitatea şi eficacitatea actualelor raportări ESG, 46% dintre investitori au identificat drept principală problemă discrepanţa dintre raportarea ESG şi informaţiile financiare tradiţionale. Se adaugă lipsa informaţiilor în timp real (41%) sau a informaţiilor despre cum creează compania valoare pe termen lung (41%), precum şi absenţa raportărilor prospective (37%) şi lipsa de atenţie pentru aspectele materiale care contează cu adevărat (37%).

Mathew Nelson a declarat: "Menţinerea discrepanţei între aşteptările emitenţilor şi cele ale investitorilor reprezintă o problemă semnificativă. Având în vedere transformările care au loc, este tot mai important ca investitorii să aibă încredere în informaţiile privind performanţa non-financiară. Pentru a evalua în mod eficace raportările ESG, investitorii au nevoie de date non-financiare standardizate şi riguroase, susţinute de structuri, examinări şi controale corespunzătoare".

Investitorii doresc o evaluare independentă a performanţei ESG

Studiul EY arată un apetit crescut al investitorilor pentru evaluarea independentă a performanţelor ESG, trei sferturi dintre respondenţi (75%) adăugând că ar fi utilă confirmarea solidităţii planurilor organizaţiei în privinţa riscurilor climatice. De asemenea, respondenţii consideră foarte necesară consolidarea gradului de încredere în raportările despre investiţiile verzi, 82% declarând că ar fi utilă confirmarea independentă a impactului investiţiilor ecologice.

Mathew Nelson a menţionat: "Din raportările despre performanţele ESG lipsesc, în general, sistemele şi controalele riguroase care caracterizează raportarea financiară. Drept urmare, investitorii şi companiile nu pot garanta exactitatea şi fiabilitatea rapoartelor non-financiare. Stabilirea unor practici de guvernanţă eficace şi auditul proceselor non-financiare vor ajuta la construirea încrederii şi transparenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb