Un semn că viaţa politică a decăzut în ridicol s-a petrecut în 2001. A fost momentul în care administraţia Clinton a părăsit Casa Albă. Spre aducere aminte, Bill Clinton a fost acela care a dus funcţia de Preşedinte în subsolul respectabilităţii. Sex în Biroul Oval, graţierea unor escroci, promovarea neruşinată a propriei soţii, dezastre de politică externă - ce nu a făcut greşit acest om?
Ultimul act a revenit echipei sale. În timp ce se pregăteau să părăsească birourile pe care le ocupaseră la Casa Albă pentru a lăsa loc administraţiei lui George W. Bush, membrii administraţiei Clinton s-au gândit să lase ceva în urmă. Dezastru. Au lipit sertarele cu clei, să nu se mai deschidă. Au scrijelit pe pereţi. Au lăsat poze pornografice pe rafturi. Au tras prizele din pereţi. Au scos litera W de pe tastaturile calculatoarelor. Pagubele au fost atât de mari încât noua administraţie a luat în calcul să pornească o cercetare penală a făptaşilor.
Te întrebi ce au avut în minte aceşti indivizi. Au avut un plan? Care era scopul? În afară de distracţie infantilă, eu nu reuşesc să descopăr nimic.
Tocmai ce s-a terminat congresul în care Superman Cîţu a fost ales preşedinte al Partidului Naţional-Liberal. Şi stau din nou să mă întreb: care e planul?
La început, poate aveau un plan. După dezastrul din alegerile parlamentare din 2020, când PNL şi USR-PLUS au obţinut prea puţine voturi pentru a forma Guvernul, s-a ajuns la o majoritate cu UDMR şi cu minorităţile. Intenţia, aşadar, era de a forma o majoritate guvernamentală. Era însă previzibil că schema nu va funcţiona. UDMR a sabotat de la început orice intenţie reformistă. Iar fără reforme, cum să guvernezi, când o majoritate a românilor ţi le cer explicit?
Aşa că actualul Preşedinte a avut de ales. Fie dă afară UDMR din Guvern (aşa cum ar fi fost normal, după blocarea repetată a unor măsuri din programul agreat), fie dă afară USR-PLUS (pe care oricum nu îi dorea la guvernare). Probabil la început aceasta trebuia să fie doar o măsură temporară. "Le arătăm pisica scoaterii din structurile guvernării şi ei se potolesc".
Fundamental anti-reformist, Klaus Iohannis a mizat pe calul greşit. USR-PLUS chiar a ieşit de la guvernare. Şi nu dă vreun semn că se va întoarce, atât timp cât Superman este Prim-Ministru. Nici Florin Cîţu nu a plecat la vânătoare cu muniţia în traistă. Acum dă un interviu cerându-le celor din USR-PLUS să se întoarcă, iar după o oră urmează un val de demiteri de reprezentanţi ai USR-PLUS. Mă întreb dacă ştie ce semnează. Sau ce declară.
La Cotroceni s-a decis activarea Planului nr. 2. Guvern minoritar PNL. Evident, cu sprijin PSD. Aceasta este o manevră pe care Klaus Iohannis a practicat-o mai des decât virajele de pe pârtiile de schi. Vă mai amintiţi cum, în primul său mandat, imediat după ce a fost ales, a făcut pace cu VV Ponta?
Ghinion. Congresul PNL şi alegerea lui Florin Cîţu ca preşedinte sunt pe cale să facă fărâme acest partid. Nu îţi trebuie multă inteligenţă să înţelegi că un PNL care e condus de unul dintre cei mai nepopulari oameni din România a luat-o pe calea PNŢCD-ului. Deja scăderea în sondaje este masivă. PNL a ajuns cam pe la jumătatea PSD, iar tendinţa este descrescătoare.
Aşa că avem acum planul nr. 3. Florin Cîţu a dat deja o declaraţie în care "nu exclude" intrarea unor "apolitici" în Guvern. Cu alte cuvinte, dacă o parte din PNL şi USR-PLUS nu cooperează, Guvernul va fi completat cu "specialişti". Avantajul? Nu trebuie să ne mai pese de rezultatul alegerilor.
Problema este că şi PSD are un plan. Chiar două. Planul A este să se folosească de ne-popularitatea lui F. Cîţu pentru a creşte electoral. Planul B este să îl dea jos pe F. Cîţude vreme ce acesta tot nu mai are majoritate. Desigur, cele două planuri se bat cap în cap, dar cine a spus că politicienii trebuie să fie coerenţi? Încerci ceva, ce apuci, şi vezi ce îţi iese.
Nu este clar ce plan are Ludovic Orban. A salutat prezenţa (neconstituţională) a lui Klaus Iohannis la congres, după care a declarat că a încetat parteneriatul cu actualul Preşedinte. Acum şi-a dat demisia din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor. Dar el nu a fost pus acolo de K. Iohannis sau de F. Câţu, aşa că nu e clar de ce anume a făcut-o. Probabil PSD va încerca să pună mâna pe această funcţie, ca preţ al susţinerii "Guvernului Meu". Iar Ludovic Orban va fi nevoit să îşi facă partid.
În acest moment, edificiul politicii din România arată precum Casa Albă după B. Clinton. Sertare lipite cu smac, cabluri scoase din pereţi, calculatoare stricate şi inscripţii făcute cu briceagul. Din păcate, este cel mai prost moment posibil pentru un asemenea circ. Suntem loviţi de valul 4 al pandemiei, iar criza economică cere măsuri ferme.
Nu văd însă pe nimeni dintre actualii politicieni care să şi le asume. Nu văd pe nimeni cu un plan raţional. Pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale programul Preşedintelui este dat doar de pe azi pe azi. Cam acesta este şi orizontul nostru de timp.