Care este problema cu Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială în forma actuală

Florin Cîţu
Macroeconomie / 28 octombrie 2016

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

În discursul de ieri guvernatorul BNR explică meritele Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

Dar avem o problemă majoră - conducerea comitetului. BNR are 4, ASF 1, guvernul 2. Mai este un membru fără drept de vot. Problema cu această componenţă este lipsa diversităţii de opinii şi convergenţa motivaţiilor de a ascunde informaţia de restul populaţiei - mai ales în anii electorali.

Dacă domnul guvernator crede într-un astfel de comitet, atunci trebuie să înţeleagă de ce trebuie să fie independent şi mai ales transparent. Să nu fie legat nici de BNR, nici de ASF şi nici de guvern. Da, aceste instituţii trebuie să ofere informaţii comitetului, dar nu să şi decidă asupra riscurilor care trebuiesc luate în considerare de guvern. Iar componenţa conducerii trebuie să includă profesori, oameni de afaceri, analişti independenţi etc. Până atunci, rămân sceptic că în forma actuală Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială aduce valoare adăugată în economie.

"În România, când începi să avertizezi, se spune: «Speriaţi populaţia!» Un lucru complet neadevărat. Societatea europeană şi Europa ca uniune au făcut progrese enorme în explicarea riscului financiar prin metode care prezintă publicului efecte pozitive şi negative ale unor măsuri. Noi suntem membri ai acestei societăţi şi trebuie să urmăm aceleaşi practici în privinţa asigurării riscurilor care pot să apară din evoluţii economice, din decizii guvernamentale, din iniţiative legislative. Acesta este rolul Comitetului de Supraveghere Macroprudenţială, de exemplu, să averitizeze autorităţile în privinţa riscurilor. Autorităţile pot să răspundă: «Noi nu credem în acest risc» şi atunci trebuie să dea explicaţii. Sau pot să spună: «Cred în totalitate, vă mulţumesc!» Aplică sau explică, aceasta este regula! Ce se propune acum este un lucru foarte simplu: hârtia de avertizare nu se aruncă la coş. O înregistrezi, pui în aplicare, iei măsuri de contracarare a riscurilor, iar dacă nu iei, explici. Trebuie să atragă responsabilitatea. Trebuie să învăţăm să comunicăm cu societatea fără să se spună că speriem populaţia cu avertizări legate de riscurile care pot să apară din evoluţii economice, decizii guvernamentale, iniţiative legislative. Aceste mecanisme au lipsit în 2006-2007, de exemplu, în ceea ce priveşte francul elveţian. Odată prinse într-un document de risc, nu mai putea spune nimeni, cum din păcate se întâmplă acum, că avertismentele nu au existat. În acest fel, responsabilitatea celui care nu a ţinut cont de avertizarea de risc se poate clarifica şi deconta." (Mugur Isărescu, Bucureşti, 27 octombrie 2016)

Preluare de pe florincitu.wordpress.com.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mugurel a jucat la doua capete. A luat credit in chf.dupa ce s-a convins ca pierde bani creditul a fost convertit in alta moneda. Dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta a declarat ca chf nu este o moneda toxica. Va rog sa nu imi cereti iar dovezi pentru ca le aveti la indemana. Din aceasta perspectiva credeti ca cineva isi va asuma raspinderea cand sta in funtie de aproape 20 de ani? Romania a avut doar un singur guvernator in asa zisa democratie!

    Baiete esti super dar trebuie sa scapi de o piatra de moara :Ciolos.

    1. O sa ne aducem aminte cand punem stampila pe buletinul de vot! Educatia unei natiuni se face la buzunar. Asa merg lucrurile in afara asa vor merge si la noi. Cel mai tare ustura buzunarul romanului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb