Carnea şi mezelurile se pot scumpi cu pînă la 20% anul viitor

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii / 13 decembrie 2005

Din 1.700 de abatoare şi unităţi de procesare, o mie vor dispărea în 2007 pentru că nu au planuri de restructurare

Procesatorii de carne, crescătorii de animale şi autorităţile nu au ajuns la nici un acord după trei luni de dezbateri pe marginea stabilirii taxelor vamale pentru anul viitor. Astfel, riscăm ca în 2006 taxa vamală la importurile de carne de porc să fie cea prevăzută în Codul vamal, de 20%, nu cea stabilită de autorităţi şi actorii din domeniu. În aceste condiţii, carnea s-ar putea scumpi cu 20%, iar produsele din carne cu circa 14%, a declarat, ieri, Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). "ARC cere un regim vamal care să nu scumpească mezelurile şi carnea: o taxă vamală unică de 5-6% sau menţinerea actualelor exceptări şi în 2006", a precizat domnul Minea. Domnia sa a mai subliniat că orice altă formulă a taxei vamale majorate va duce la creşteri de preţ proporţionale. Asta întrucît materia primă (carcasa) deţine o pondere de 70% în producerea mezelurilor, spun specialiştii. "Carnea autohtonă este mai scumpă decît în UE, în timp ce salariul consumatorului este de zece ori mai mic decît media europeană", subliniază Sorin Minea. Anul acesta, ţara noastră a practicat o taxă vamală diferenţiată, de 10% pentru carcasă, respectiv zero pentru piesele congelate. Conform conducerii ARC, majorarea preţurilor va duce şi la o explozie a pieţei negre, care ar putea ajunge la 60%. La ora actuală, piaţa neagră reprezintă 40% din industria cărnii.

Totodată, o majorare a preţurilor mezelurilor ar putea fi resimţită în reducerea consumului, lucru confirmat deja de statistici. "Consumul de carne este, în această perioadă, cu 15% mai mic comparativ cu anii precedenţi", spune domnul Minea. Procesatorii acuză deficienţele sistemice ale producţiei interne de carne de porc, pentru că acestea îi afectează direct. Necesarul intern de porci este de circa şapte milioa-ne de capete, la ora actuală existînd un efectiv de circa patru milioane. "Din totalul acestora, doar 800.000 se află în ferme de creştere, restul fiind în gospodăriile populaţiei", spun reprezentanţii ARC. Deşi anul acesta statul a majorat subvenţia acordată crescătorilor de porci cu 50% (1,8 RON/kg), creşterea efectivului de porci a fost zero, a subliniat domnul Minea. Producţia internă de carne de porc acoperă o treime din necesarul pieţei, restul provine din import.

Numărul abatoarelor şi unităţilor de prelucrare a cărnii este de circa 1.700, dintre care aproape o mie vor dispărea pentru că nu au planuri de restructurare, a subliniat Sorin Minea. "Închiderea acestor unităţi ar putea duce la disponibilizarea unui număr de circa 6.000 de angajaţi", ne-a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. În prezent, doar 13 unităţi sînt agreate la export către UE, adică sînt conforme standardelor europene, spune Mihai Vişan, director executiv ARC. Cu toate acestea, viitorul nu este atît de sumbru pe cît pare, întrucît mai există 134 de fabrici în lista B (unităţi care vor fi pregătite pînă la sfîrşitul anului viitor) şi încă 17 în lista C, cu perioade de tranziţie pînă în 2009. Domnia sa mai afirmă că vor fi şi societăţi în categoria D, care vor reuşi să facă saltul sau se vor dedica producţiei locale. Domnul Vişan apreciază că, în 2007, pe piaţa noastră vor exista 150-200 de unităţi de prelucrare a cărnii.

Singurul ajutor la care pot apela procesatorii în vederea alinierii la normele europene este programul SAPARD, unde industria cărnii este pe primul loc, cu un grad de absorţie a fondurilor de peste 60%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb