CARTEL ALFA:  "Declaraţiile lui Florin Cîţu, o ingerinţă gravă în organizarea sindicală"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 3 martie 2021

Confederaţia Naţională a Sindicatelor Cartel ALFA consideră că premierul Florin Cîţu şi Guvernul interferează ilegal cu activitatea sindicală, se arată într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Protestul liderilor sindicali este legat de declaraţia făcută săptămâna trecută de prim-ministrul Florin Cîţu, care a spus: "Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, care sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?".

Liderii sindicali îi amintesc şefului Guvernului că prin Constituţia României este consacrat caracterul democratic al organizaţiilor lucrătorilor şi libertatea de asociere şi organizare sindicală.

"Codul Muncii cuprinde şi el, în articolul 218, prevederi exprese privind interzicerea îngrădirii libertăţii sindicale: «Este interzisă orice intervenţie a autorităţilor publice de natură a limita drepturile sindicale sau a le împiedica exercitarea lor legală». (...) Mandatul liderilor de sindicat este expresia voinţei celor care îi aleg şi este dreptul lor să hotărască cine şi cât să-i reprezinte, la fel ca la partide. Cotizaţia de sindicat nu se opreşte decât cu consimţământul membrului de sindicat şi numai pe perioada cât acesta acceptă să facă parte din organizaţie. Partidele, în schimb, şi-au asigurat singure finanţare generoasă de la buget. (...) Declaraţiile pe care prim-ministrul Florin Cîţu le-a făcut recent reprezintă un atac direct la libertatea de asociere şi o ingerinţă gravă în organizarea sindicală. Aceste atacuri asupra organizaţiilor sindicale şi dialogului social vin în contextul unor mişcări de stradă revendicative legitime, determinate de măsurile de austeritate, care au fost anunţate sau adoptate de executiv, fără niciun fel de dialog sau implicare a partenerilor sociali. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât măsurile adoptate de guvern vin imediat după o campanie electorală în care angajamentele au fost în sens contrar. Faptul că premierul nu înţelege revendicările sindicale trimise, înregistrate la cabinetul său, arată fie o citire superficială a acestora, fie că nu are pregătirea necesară pentru a ocupa această funcţie. Cu deschidere spre dialog, dacă ar exista disponibilitatea, explicaţiile primite de la colegii din sectorul economic privat sau din sectorul bugetar, ar fi clarificat aceste neclarităţi", se arată în comunicatul de presă a CNS Cartel Alfa.

În document sunt prezentate şi principalele nemulţumiri ale membrilor de sindicat, printre acestea numărându-se îngheţarea salariilor în sectorul bugetar, valoarea scăzută a salariului minim brut pe economie, scăderea puterii de cumpărare din cauza majorării preţurilor, îngheţarea pensiilor la valoarea de anul trecut, lipsa de transparenţă privind deciziile guvernului.

La finalul comunicatului de presă, sindicaliştii solicită demisia lui Florin Cîţu din funcţia de prim-ministru şi arată că vor continua protestele în Piaţa Victoriei în fiecare zi de miercuri a lunii martie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este, de pilda, dreptul inalienabil al sindicalistilor sa-si aleaga lideri pe viata si eventual sa decida ca functiile cu pricina sa devina ereditare. Suntem, de altfel, destul de aproape de o atare situatie.

    Insa cred ca, de fapt, aceste schimburi de replici aparent abrazive sunt mimate. Spectacol pentru membrii de sindicat, care astfel pot fi facuti sa creada ca organizatiile cu pricina si mai ales liderii lor inamovibili chiar fac ceva (adica altceva decat averi pentru ei insisi si camarilele lor). De partea cealalta, admiram fermitatea autoritatilor etc etc etc.

    Iar dupa terminarea programului artistic, protagonistii ies la o bere impreuna (uneori chiar la propriu). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb