Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" s-a declarat revoltată faţă de adoptarea, în şedinţa de guvern din 24 iunie, a proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit "Cartel Alfa", proiectul subordonează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerului Sănătăţii. Prin omiterea intenţionată a consultării partenerilor sociali pe acest subiect de interes major şi discutând proiectul "cu uşile închise", cu o zi înaintea zilei în care fusese anunţată dezbaterea lui împreună cu sindicatele şi patronatele, Guvernul a anulat dialogul social, spune Cartel Alfa.
Având în vedere caracterul neconstituţional al unui act normativ adoptat fără consultarea cu partenerii sociali, CNS "Cartel ALFA" va iniţia de urgenţă consultări cu ceilalţi parteneri sociali, sindicate şi patronate reprezentative, în vederea depunerii unei plângeri de constatare a nulităţii actului legislativ cât şi a unei plângeri către Comisia Europeană.
Subordonarea CNAS Ministerului Sănătăţii, în neconformitate cu programul de guvernare al executivului
Prin Ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de marţi, guvernul a comis un act grav de subordonare a unei instituţii autonome, cum este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerului Sănătăţii Publice, susţin membrii Cartel Alfa.
Reprezentanţii Cartel Alfa observă cu îngrijorare că, în actul normativ adoptat, acest termen a fost total exclus din definiţia CNAS de la art. 266, lucru care nu a fost făcut nici măcar în formulările folosite în OUG 150/2002, din perioada guvernării anterioare: "La acest fapt se mai adaugă că, deşi partenerii sociali au primit convocare pentru discutarea acestui proiect în data de miercuri, 25 iunie, proiectul a fost în mod inopinat discutat şi adoptat cu o zi înainte (marţi, 24 iunie), fără ca el să se afle pe ordinea de zi a şedinţei de guvern din data respectivă. Acest fapt ne arată clar că guvernul a dorit subordonarea CNAS Ministerului Sănătăţii, pentru a răspunde intereselor unor persoane din minister şi ale ministrului însuşi".
Noile prevederi referitoare la funcţionarea şi organizarea Casei Nationale de Asigurări de Sănătate reprezintă un serios pas înapoi faţă de programul de guvernare şi angajamentele guvernului privind autonomia CNAS.
Reprezentanţii ministrului Sănătăţii, au luat reacţie faţă de aceste acuzaţii şi, într-un comunicat de presă, au declarat că "aceste modificări au fost impuse de necesitatea actualizării legislaţiei în conformitate cu prevederile europene, dar mai ales de permanenta preocupare de a aduce sistemul sanitar aproape de cerinţele cetăţeanului".