Cartel ALFA nu este de acord cu prelungirea neacordării unor drepturi bugetarilor

Andrei Stan
Macroeconomie / 15 decembrie 2016

Cartel ALFA nu este de acord cu prelungirea neacordării unor drepturi bugetarilor

Cartel ALFA solicită Guvernului să nu promoveze proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017, prin Executivul propune prelungirea neacordării şi pentru 2017 a unor drepturi pentru bugetari, se arată într-un comunicat al conferedaţiei, trimis Redacţiei.

Carte Alfa precizează: "Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare se află pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Comisiei de dialog social de la Ministerul Finanţelor Publice. Prin acest proiect, pe lângă alte măsuri, Guvernul propune prelungirea neacordării şi pentru 2017 a unor drepturi pentru salariaţii din sectorul bugetar, precum premii, tichete de masă, prime de vacanţă şi vouchere de vacanţă, plata orelor suplimentare. (...) Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel ALFA» solicită Guvernului să nu promoveze acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă, lăsând noului Guvern decizia şi elaborarea bugetului pentru anul 2017, asigurând dezbaterea publică necesară".

Cartel ALFA consideră că prelungirea de la an la an a acestor restricţii asupra salariaţilor din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice nu face decât să menţină o stare de demotivare în rândul acestora.

"Marea majoritate a salariaţilor are venituri mici şi foarte mici, făcând cu greu faţă cheltuielilor traiului de zi cu zi, în condiţiile în care, în unele instituţii, deficitul de personal calificat pune o presiune suplimentară pe salariaţii rămaşi", se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că măsurile sunt justificate de Guvern ca fiind necesare pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar pentru anul 2017.

Confederaţia adaugă: "Suntem de acord că bugetul de stat trebuie să se încadreze în ţintele de deficit, pe principiul «te întinzi cât ţi-e plapuma», dar în acest moment nu există nicio proiecţie a acestuia. Însă, dacă privim datele economice, constatăm că plapuma este mereu mai călduroasă pentru unii, decât pentru alţii. Nu sunt bani la bugetul de stat pentru că România colectează foarte puţin (34,9% din PIB, în timp ce media europeană este de 44,9% din PIB). În acelaşi timp, compensarea angajaţilor din sistemul public a scăzut masiv, ca procent din PIB, de la 9,7% în 2007 (destul de aproape de media europeană de 10,1%), la doar 7,7% în 2015".

Potrivit Cartel Alfa, suspendarea acordării unor drepturi denotă în fapt incapacitatea guvernelor succesive de a elabora măsuri eficiente care să ducă la o creştere a colectării taxelor, de a menţine în ţară o parte mai mare din profiturile mari pe care le realizează multinaţionalele aici şi de a aloca resursele judicios.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb