NATO ar fi putut face mai mult pentru a înarma Ucraina în încercarea de a preveni invazia Rusiei în 2022, a declarat şeful alianţei militare occidentale, Jens Stoltenberg, într-un interviu, potrvit Agerpres.
"Acum oferim materiale militare (pe timp) de război - atunci am fi putut furniza materiale militare pentru a preveni războiul", a apreciat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a evidenţiat reticenţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de a furniza arme pe care Kievul le solicitase înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din cauza temerilor că tensiunile cu Rusia vor escalada.
După începerea războiului, Ucraina, care nu este membră a NATO, a primit un sistem de armament după altul de la aliaţii săi, la capătul unei ezitări iniţiale.
Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, va renunţa în octombrie la funcţia sa de la NATO, pe care o deţine din 2014. Fostul premier olandez Mark Rutte a fost anunţat în iunie ca următorul secretar general al organizaţiei.
În interviu, Stoltenberg a apreciat că încheierea războiului din Ucraina va fi obţinută doar la masa negocierilor.
"Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei'', a spus el.
Stoltenberg a refuzat să confirme dacă va prelua de la diplomatul german Christoph Heusgen funcţia de preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen după plecarea de la NATO. El a declarat pentru FAS că are "multe opţiuni" şi că va locui la Oslo.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.09.2024, 12:08)
Uite o idee bună și pentru our president Kiwi.
Să-și depună candidatura și pentru postul ăsta. Poate o să fie lozul norocos. E servantul perfect, ar fi păcat să fie lăsat pe bară.
Plus că München este locul perfect de plecare la schi în Alpii bavarezi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 12:17)
Acest politruc nu spune tot adevarul. NATO a facut destule, chiar prea mult, pentru a provoca razboiul si atacul rusesc in Ucraina. Au inceput cu multi ani inainte de 2022 inarmarea si pregatirea militara a ucrainienilor. Nu aveau in plan sa le livreze arme la acel moment, inainte de 2022, pentru ca Ucraina era cea mai inarmata tara din Europa, dupa Rusia si probabil Turcia. Acum este nevoie de armamentul occidental pentru ca rusii le-au distrus toate armele existente inainte. Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori de armament din lume.
September 20, 2021 - Ukraine began joint military exercises with U.S. and other NATO troops on Monday, at a time when neighbouring Russia and Belarus have been holding large-scale drills that alarmed the West.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 12:22)
In 2012 Ucraina era pe locul 4 in lume (da, in lume) la exportul de armament. Dupa inceperea razboiului civil din 2014, mare parte din armament a fost directionat catre ministerul apararii de la kiev si nu spre export. Deci Stoltenberg minte cu spume, ca de obicei. Nu era niciun motiv ca NATO sa inarmeze al 4-lea cel mai mare exportator de arme al planetei.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 12:25)
Si hitler a spus ca l-a provocat anglia sa atace europa. doar ca a scris in mein kampf asta inainte de a fi macar ales cancelar.
putin la fel, l-a provocat nato. dar cu mult timp inainte spunea ca granitele rusiei nu se termina nicaieri.
cand l-a intrebat pe un copil si el ii arata pe harta.
si pe don quijite il provocau morile de vant, sancho panza da-mi sulita. asa si cu astia "provocatii"
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 12:36)
Oricine spune "Vai, saraca Ucraina!", e un mincinos! Comparand situatia de-acum cu conditiile negociate de la Istanbul, cine, cu neuronii functionali, poate sa spuna ca e mai bine asa decat daca se accepta acordul respectiv? Si-nca nu am ajuns la fundul sacului! Daca rusii vor reusi stapungerea frontului la Pokrovsk, americanii se vor face ca ploua si, dupa ce vor organiza o lovitura de stat la Kiev, vor spune ca situatia Ucrainei nu mai este trreaba lor! Vor asigura evacuarea circarului si-apoi "dupa noi potopul"!
2.4. Mda (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.09.2024, 12:50)
Ce frumos ar fi să-l "evacueze" la noi pe litoral, la Mamaia, printre miile de "patrioți" ucraineni gavaritori de limba rusă cazați moca.
Turismul ar lua avânt, Mamaia ar deveni loc de pelerinaj pentru adoratorii și adulatorii de pretutindeni ai eroului Zele.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 13:19)
Putin a respins acel acord, nu mai vorbiti prostii scrise de kgb.
acordul a fost anuntat de Lavorv si a doua zi a venit putin si a spus ca nu, ce acord.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 14:41)
Chiar cu atata nerusinare poti sa minti?!
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 14:43)
Bă ești nebun, duceți-vă la balamuc,
KGB ul nu,,, doarme,,,
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 15:12)
nu mint. sunt investitor la bursa, urmaresc lucrurile astea cu toata obiectivitatea de care-s in stare pt ca-mi afecteaza contul. putin a spus nu-ul final.
alte minciuni tip fost agent kgb nu ma intereseaza. eu stiu ce a fost atunci. putin atata minte si atata schimba naratiunea ca si el crede
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 15:17)
putin a invadat ucraina, se pare ca de capul lui, si tot el refuza terminarea razboiului, ba prin conditii absurde, ba prin acum nu e momentul, ba prin rusia nu e interesata sa participe la negocieri tinute de nu stiu cine ba prin bla bla uri vezi ce i-a spus la xi sau la modi.
parerea mea e ca s-a dilit.
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 17:38)
Asa este, si in 2021 Putin tot cerea sa se implementeze acordurile Minsk si sa intervina garantii acestor acorduri :SUA si UK. Dupa asta rusii au inceput manevrele militare la granita si masarea trupelor la granita Ucrainei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 19:04)
Unde in carta Nato scrie ca e jandarmul planetei si ca trebuie sa intervina in orice conflict considera ca este necesar, de partea cui considera. Cine decide in ce conflicte sa intervina si in care nu ? Si cine decide de partea cui ?
Parca Nato era organizatie defensiva, un club al unor tari care au decis sa se apere impreuna impotriva atacului extraterestrilor.