CARTIER, VUITTON ŞI CANNES, DE RĂU AUGUR Fostul şef al CARE-EXIM, judecat pentru cheltuieli nejustificate de 170.000 de euro

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 iulie 2016

Fostul preşedinte al CARE-EXIM România, Radu Frâncu, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a folosit ilegal din bugetul companiei de asigurări a statului suma de 769.659 de lei, pentru sejururi petrecute de el, ori de apropiaţi, în locaţii exotice.

Radu Frâncu, fost preşedinte al Directoratului SC. Care România SA. (societate de asigurări în cadrul Eximbank SA- bancă cu capital majoritar de stat), a fost trimis în judecată de procurori anticorupţie pentru fapte de abuz în serviciu şi uz de fals în formă continuată, comise între mai 2010-iulie 2013, a anunţat DNA.

Alături de Frâncu va fi judecat şi Marius Constantin Banu, fost membru al Directoratului CARE România, tot pentru presupuse fapte de abuz în serviciu şi uz de fals. În cazul acestuia din urmă, procurorii impută un prejudiciu de 165.704.de lei.

"Astfel, inculpaţii au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor şi de apropiaţi ai lor în străinătate, la destinaţii cum ar fi Spania (Ibiza, Valencia), Franţa (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl şi Kaprun - Austria, San Benedetto del Tronto-Italia; achiziţii de anvelope noi pentru autoturismele personale; călătorii cu avionul; închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziţii de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă şi telefoane, genţi, brăţări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanţă de imagine şi articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano-Italia, articole de pescuit, parfumuri)", se arată într-un comunicat al DNA.

Anchetatorii susţin că pentru justificarea deconturilor, cei doi ar fi folosit facturi falsificate, ori documente care nu corespundeau cu realitatea.

În cazul fostului preşedinte Radu Frâncu, procurorii susţin şi că a expus compania de asigurări la riscuri în momentul în care a încheiat poliţe de asigurare în numele şi pe seama societăţii.

"Acesta a asumat riscuri de 60 milioane de euro, în condiţiile în care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane euro. Ca urmare, o mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokeri din Italia, ca urmare a încheierii poliţelor de către inculpatul Frîncu Radu, prime ce nu au mai fost virate în conturile Companiei CARE România S.A., fapt constatat tot după demiterea inculpatului. Inculpatul nu a înregistrat poliţele în evidenţele Companiei CARE România S.A. sau dacă le-a înregistrat, primele de asigurare nu au fost plătite la termenul stabilit în contract. În acest fel a fost creat un folos în mod nejustificat brokerilor din Italia în valoare de peste un milion euro, prin încheierea celor 14 poliţe de asigurare, bani neîncasaţi de către societatea CARE -EXIM SA", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii anunţă că a fost instituit sechestru asigurată de peste 1.000.000 de lei, asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Radu Frâncu.

Dosarul va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

În 2014, un raport Corpului de Control al Primului Ministru arăta că Radu Frîncu a decontat nu mai puţin de 12 facturi, totalizând 9.175,5 lei, din fondurile companiei de asigurare-reasigurare, toate emise pe numele soţiei sale de societatea Twins Cafe pentru consumaţii efectuate la restaurantul Le Club din Bucureşti.

Radu Frîncu a deţinut funcţia sus menţionată în perioada mai 2010-iulie 2013, când Catrinel Frîncu era director de comunicare în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Raportul scotea la iveală mai multe sejururi pe care Radu Frîncu le-a făcut împreună cu soţia sa, precum şi cu alte persoane.

Raportul prezenta o listă întreagă de produse de lux, precum brăţări, genţi şi bijuterii "Louis Vuiton" sau ceas "Cartier", telefon "Vertu" şi colier "Chimento", de zeci de mii de lei, achiziţionate pe numele conducerii, toate, pe facturi decontate de CARE România.

Doar articolele şi accesoriile pentru pescuit, plătite tot "pe firmă", au costat aproape 9.000 de lei, anvelopele pentru autoturismul BMW X6 costând peste 8.000 de lei (facturile au fost plătite din banii societăţii), după cum arată documentul citat.

Acesta subliniază că Radu Frîncu şi-a însuşit circa 360.000 de lei din fondurile companiei, utilizând un card alimentat cu bani de la CARE România.

Inspectorii au mai arătat că, în timpul mandatului de preşedinte, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaraţia de avere.

În timpul mandatului său, pierderile companiei s-au adâncit de la 2 milioane de lei, în 2010, la 6,6 milioane lei, în 2013, după cum subliniază Raportul Corpului de Control al Primului Ministru, acesta arătând că pierderile totale înregistrate în perioada în care Radu Frîncu a condus CARE România s-au ridicat la peste 23 de milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb