• "Centrofarm" doreşte un adaos comercial de 1,5% pentru medicamente, urmând ca restul până la 12% să revină CNAS
Adaosul comercial pentru medicamentele necesare bolilor cronice a fost subiectul de dispută dintre farmacişti şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a convocat farmaciile cu care se află în contract pentru negocierea adaosului comercial la medicamentele gratuite, acest adaos putând fi cu cedare către Casă între 6% şi 1%. "Adaosul comercial este de 12% la aceste medicamente, iar din acesta farmacia fie ceda 11% către Casă, fie ceda minimul de 6%", ne-a declarat Aurora Toma, purtător de cuvânt al Patronatului Farmaciştilor. Domnia sa a recunoscut că "toate farmaciile ar fi vrut să meargă pe o negociere din care să le rămână ceva, adică 6%, însă Casa a aranjat cu o firmă pentru a obţine din adaos cât mai mult pentru Casă". Firma pe care a menţionat-o Aurora Toma este "Centrofarm" care a spus că doreşte un adaos comercial de 1,5% pentru medicamente, urmând ca restul până la 12% să revină CNAS. În acest fel, majoritatea firmelor prezente au fost nevoite să semneze la acelaşi cuantum contractul.
Situaţia prezintă un dublu tăiş, în opinia purtătorului de cuvânt al Patronatului Farmaciştilor, deoarece deşi farmaciştii ar putea să nu mai elibereze medicamente pentru bolile cronice, potrivit codului deontologic, pacienţii nu pot fi refuzaţi de la tratament. "Farmacistul nu are altă şansă decât să dea faliment pentru că un adaos comercial de 1% nu îi asigură nimic", ne-a mai spus Aurora Toma, amintind că "media adaosului comercial în UE este de 24%".
Faptul că farmaciştii vor chema în judecată Casa nu îl sperie prea tare pe Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS: "Aştept cu interes procesul", ne-a spus domnia sa, amintind că "CNAS este preocupat de interesele asiguraţilor, nu de profiturile farmaciştilor". Domnia sa a negat implicarea firmei "Centrofarm" în aceste negocieri, amintind că "CNAS nu deţine firme, iar acesteia nu i-ar fi convenit un aranjament în pierdere, aşa cum insinuează farmaciştii".
Situaţia poate fi rediscutată în 2007 şi nu este bătută în cuie, potrivit reprezentantului Casei, mai ales dacă "cele peste 300 de farmacii care au semnat totuşi contractul, din 600 câte sunt în Bucureşti, nu îl vor respecta". Augustus Costache crede că acest caz a fost creat de un "grup de presiune" care vrea să obţină profituri mari, mai ales că în 2006 adaosul comercial la aceste medicamente a fost de 0%. "E strigător la cer că acum nu le convine 1% după ce au avut 0% anul trecut când obţineau discounturi de preţ de la producători", spune domnul Costache, amintind că "se deschid farmacii ca ciupercile după ploaie, iar potrivit INS, veniturile celor din industria farmaceutică le-au depăşit în 2006 pe ale celor din sistemul bancar".
Farmaciştii se plâng de faptul că autorităţile doresc dispariţia farmaciştilor independenţi şi favorizarea lanţurilor de farmacii.
O altă nemulţumire a farmaciştilor este reprezentată de datoriile pe care le are Ministerul Sănătăţii prin întârzierea decontării reţetelor pe 2005 şi 2006, datorii estimate la 500 de milioane lei.