CASA DE AVOCATURĂ PAVEL, MĂRGĂRIT ŞI ASOCIAŢII: "Viitorii patroni nu iau în calcul posibilele probleme care apar la înfiinţarea unei firme"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 11 septembrie 2019

"Viitorii patroni nu iau în calcul posibilele probleme care apar la înfiinţarea unei firme"

De foarte multe ori, la înfiinţarea de societăţi comerciale se întâmplă ca viitorii patroni să nu ia în calcul încă de la început problemele ce pot apărea pe parcurs, acestea fiind legate în special de disputele dintre asociaţi, de modalitatea de vot sau de atribuţiile acordate administratorului. Apelând la consultanţa unui avocat specializat în înfiinţări de firme şi drept comercial, respectivele dificultăţi pot fi surmontate din start, susţin avocaţii specializaţi în înfiinţări de societăţi comerciale şi drept corporatist ai casei de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Sursele citate arată că societăţile cu răspundere limitată se înfiinţează la Registrul Comerţului din raza căruia îşi au sediul social. Acestea pot avea un domeniu principal şi mai multe domenii de activitate secundare, unul sau mai multi asociaţi, care vor răspunde faţă de clienţii lor numai în limita capitalului social subscris şi vărsat de fiecare dintre ei.

Avocatul coordonator Radu Pavel subliniază: "Majoritatea speţelor de drept societar sunt legate de modalitatea în care se iau hotărârile adunării generale a asociaţiilor, de drepturile şi obligaţiile asociaţilor şi de puterile conferite administratorilor sau consiliului de administraţie. Or, atunci când se înfiinţează o societate comercială sau după înfiinţare, un avocat specializat în drept corporatist poate consilia clientul cu privire la felul în care se stabilesc drepturile şi obligaţiile asociaţilor majoritari sau minoritari, cu privire la atribuţiile care pot fi lăsate în sarcina administratorului sau cu privire la drepturile de vot din cadrul adunării generale a asociaţilor. Totodată, avocatul poate consilia în legătură cu aspectele privind moştenitorii şi drepturile acestora şi cu privire la răspunderea administratorilor".

În genere, toate speţele care ţin de drept corporatist sunt marcate de termene limită stricte, aşa încât este indicat să se apeleze la un consultant profesionist care poate acţiona prompt, prevenind astfel apariţia unor situaţii ce pot prejudicia major activitatea societăţii, apreciază Radu Pavel. Specialistul subliniază: "Am gestionat speţe ce vizau atragerea răspunderii adminis­tratorului, pentru prejudicii aduse societăţii comerciale. De exemplu, au existat cazuri în care administratorii, având drept de semnătură în bancă, au retras sume importante din conturile societăţii comerciale, au încheiat contracte frauduloase, au făcut plăţi fictive sau au plătit servicii sau bunuri la un preţ mult mai mare. Şi în aceste situaţii, dacă nu se intervine la timp, scade substanţial şansa ca prejudiciile să mai fie recuperate".

Avocatul a atras atenţia asupra faptului că obiectul de activitate principal şi secundar al societăţii comerciale trebuie să fie exact determinat şi să cuprindă întreaga paletă de activităţi desfăşurată de client: "Dacă societatea realizează activităţi care nu sunt în actul constitutiv sau au fost trecute dar nu au fost autorizate, atunci autorităţile fiscale pot confisca tot venitul aferent acestor activităţi".

Conform casei de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii, aproximativ 30% din persoanele împuternicite ale firmelor înfiinţate în ţara noastră au vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani, în timp ce 27,5% se încadrează în categoria 30-39 de ani. Categoria cel mai slab reprezentată în rândul administratorilor de firme înfiinţate în România este cea a persoanelor cu vârsta de până la 29 de ani, inclusiv. Astfel, mai puţin de 10% dintre administratorii de firme au mai puţin de 30 de ani. Slab reprezentată este şi categoria persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, în condiţiile în care doar 14% dintre administratorii de firme au depăşit această vârstă.

La sfârşitul lunii mai, în România existau 960.000 de persoane juridice care aveau aproximativ 1,12 milioane de persoane împuternicite.

Femeile reprezintă doar 37% din asociaţii şi acţionarii persoanelor juridice înfiinţate în ţara noastră. La sfârşitul lunii mai, în România existau 960.000 de persoane juridice în România care aveau aproximativ 1,4 milioa­ne de asociaţi şi acţionari.

Femeile sunt ceva mai bine reprezentate când vine vorba de PFA, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, conform surselor citate, care arată că 40% dintre titularii şi membrii acestor categorii de întreprinderi sunt femei. La sfârşitul lunii mai, în Româ­nia erau înfiinţate 374.000 de întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb