Situată în centrul staţiunii, Casa Turiştilor VitalHotel vă invită să redescoperiţi farmecul naturii revitalizante într-o oază de relaxare şi un confort de excepţie - un hotel cu o inspirată îmbinare între modernitate şi istorie. După 20 de luni de lucrări, în urma unei investiţii de peste 4 milioane de euro, Casa Turiştilor VitalHotel a devenit una din cele mai atractive locaţii montane cu atmosfera Alpilor austrieci în munţii Carpaţi. Hotelul cu o categorie de confort clasificat modest, la trei stele, dis-pune de 200 locuri de cazare, două săli de conferinţe de 100 şi 120 locuri, un restaurant de 300 locuri şi cafe- lounge.
"Bijuteria" hotelului o reprezintă oaza de relaxare realizată la parterul hotelului, un SPA, care este o sursă de relaxare atât în timpul verii cât şi iarna, fiind remediul perfect după o zi pe pârtie. Spa-ul este dotat cu piscină, jacuzzi, 3 saune (bio-saună, saună infraroşie şi saună uscată), baie de aburi, duşuri de senzaţie, două săli de relaxare cu paturi ergonomice încălzite, sală de fitness, masaj şi salină.
Teodor Ancuţa, proprietarul hotelului, a declarat: "Toată investiţia s-a bazat pe îmbinarea între tradiţie şi modernism. Am folosit în special materiale tradiţionale, cum sunt piatra, lemnul şi fierul forjat, care au fost împletite cu elementele moderne folosite în dotările bucătăriei, în sălile de conferinţe sau în SPA. Au fost executate lucrări de calitate, sub directa coordonare a desig-nerilor care au realizat şi hotelul Hilton Sibiu. Sigur că această investiţie nu s-ar fi putut realiza dacă nu am fi beneficiat de cei 7,8 milioane lei din fonduri europene. Aceste fonduri ne scutesc de plata lunară către bănci a unei sume de 16-17.000 euro lunar".
În urma acestor investiţii, Casa Turiştilor VitalHotel oferă turiştilor un confort de excepţie, bunătăţi din bucătăria tradiţională şi internaţională şi divertisment pe tot timpul anului. "Turiştii pot să vină la Păltiniş nu doar pentru sporturi de iarnă şi drumeţii, ci şi pentru a redescoperi efectele aerului puternic ionizat recomandat în trecut la tratarea afecţiunilor endocrinologice, respiratorii sau neurologice", explică Teodor Ancuţa. Marele academician I.C. Parhon recomanda aerul de la Păltiniş în tratarea afecţiunilor glandei endocrine şi nu numai. În perioada comunismului, aerul de la Păltiniş era renumit, pe lângă tratarea problemelor endocrinologice, şi pentru afecţiuni ale sistemului nervos (oboseală, astenie, surmenaj) şi boli respiratorii (silicoza).
• Încă un proiect pe fonduri europene
Ancuţa susţine că investiţiile vor continua, de această dată în infrastructura de divertisment. "Ne-am propus să continuăm investiţiile în Păltiniş şi să construim un salon de bowlling cu patru piste şi dotări de ultimă oră, un club de biliard, tenis de masă şi alte modalităţi de dis-tracţie pentru turişti", spune Ancuţa. Şi această nouă investiţie urmea-ză să beneficieze de fonduri europene. "Am depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru o documentaţie şi, dacă proiectul va fi aprobat, vom demara imediat lucrările", a adăugat preşedintele CA.
Pe lângă toate aceste investiţii, SC Păltiniş SA îşi propune să realizeze şi un teren de minigolf, o pârtie de schi sintetică, o tiroliană, etc. "Toate aceste proiecte necesită mulţi bani, dar ne-am gândit să facem o majorare de capital, căutăm să atragem lângă noi alţi investitori privaţi, pentru că, în loc să plătim băncilor dobânzi, mai bine găsim parteneri cu care să investim. Sigur că ne aflăm în criză, dar acum este cea mai bună ocazie de a face inves-tiţii profitabile pe termen lung", a încheiat Teodor Ancuţa.
• Păltinişul atrage şi investitori străini
De asemenea, în Păltiniş au apărut şi investitorii străini. Complexul de schi Arena Platoş - realizat de un investitor din Austria - unul din cele mai moderne din România, domeniul schiabil din Păltiniş ajungând acum la peste 5 km de pârtie. Şi autorităţile locale au demarat proiecte majore de dezvoltare a staţiunii. Astfel, Primăria Sibiu, alături de cele din localităţile Răşinari şi Poplaca, au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară care şi-a propus amenajarea turistică a zonei montane Păltiniş-Cîndrel realizând în acest fel dezvoltarea potenţialului turistic al zonei şi transformarea acestuia într-o destinaţie de talie zonală, naţională şi chiar internaţională. Obiectivul cel mai important al acestei investiţii de peste 120 milioa-ne euro este extinderea domeniului schiabil cu 42 de pârtii, care va trans-forma Păltinişul în cea mai mare zonă schiabilă din România.
Staţiunea Păltiniş, aflată la o dis-tanţă de 30 km de oraşul Sibiu - prima staţiune montană din Româ-nia (1894) şi situată la cea mai înaltă altitudine (1450 m) a cunoscut în ultimii 5 ani dezvoltare fără precedent. Chiar şi în această perioadă de criză s-au construit şi se construiesc multe locaţii cu scop turistic, ajungând ca numărul spaţiilor de cazare să se dubleze în ultimii ani.