Reporter: Povestiţi-ne câte ceva despre istoria acestui castel şi legenda din spatele lui.
Lilla Racz: Construcţia castelului a început în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în perioada renaşterii târzii din Transilvania, de către familia Daniel de Vârghiş. Aceasta era o veche familie nobilă secuiască, originară din satul învecinat Vârghiş, unde se află şi astăzi primul castel al familiei, construit în jurul anilor 1580.
Între anii 1669 şi 1680, lăcaşul din Tălişoara (Covasna) a fost extins şi transformat într-o veritabilă reşedinţă nobiliară. La etaj a fost amenajată o imensă sală de bal, iar pe fronton a fost amplasat un impozant blazon sculptat în piatră, cu animalul emblemă al familiei, lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată.
Cât despre legendele locului, acestea aminteau atât despre relaţia de prietenie dintre familia Daniel şi Principele Transilvaniei Gabriel Bethlen, o prietenie atât de adâncă încât Principele şi-ar fi împărţit chiar propriul blazon (două lebede) cu Danielii, cât şi despre o nuntă princiară la castel care ar fi ţinut un an întreg.
Cel mai frumos este că am reuşit să descifrăm adevărul din spatele acestor legende cu ajutorul picturilor murale descoperite sub tencuiala groasă a sălii de bal. Am descoperit o secvenţă de poveşti pictate din viaţa familiei, un fel de "Facebook" din secolul al XVII-lea. Una dintre scene îl ilustrează pe Principele Bethlen la ospăţ la Danieli, iar o altă scenă arată nunta prinţului Rakoczi Sigismund, cu Daniel Janos (întemeietorul ramurii din Tălişoara a familiei) drept maestru de ceremonii.
Reporter: Care a fost investiţia pentru achiziţionarea proprietăţii şi aducerea ei la viaţă?
Lilla Racz: La o astfel de investiţie, chiar dacă este şi ea semnificativă, achiziţia imobilului nu reprezintă decât începutul. După aceea urmează o amplă fază de cercetări şi proiectare, iar partea cea mai semnificativă a investiţiei o reprezintă renovarea în sine. Sunt tot timpul potenţiale cheltuieli surpriză, în cazul nostru descoperirea picturilor murale. Pentru această fază am beneficiat şi de o finanţare din fonduri europene în cuantum de 200.000 de euro, dar dacă ar fi să calculăm toată investiţia, aceasta trece semnificativ de jumătate de milion de euro.
Reporter: Câţi turişti trec anual pragul castelului dumneavoastră?
Lilla Racz: Am deschis clădirea ca şi castel-hotel (un boutique hotel amenajat într-un castel) acum 2 ani, în august 2014. Este încă greu de estimat care este numărul mediu de oaspeţi într-un an, încât numărul acestora este în continuă creştere. Pot să vă spun că în ultimele luni am ajuns să găzduim peste 150 de oaspeţi lunar, plus mulţi turişti care trec doar să viziteze castelul.
Reporter: Aveţi şi turişti străini? Care este procentul lor şi din ce ţări ajung la dumneavoastră?
Lilla Racz: Deocamdată majoritatea oaspeţilor, în proporţie de aproximativ 80%, sosesc din ţară, însă numărul oaspeţilor din străinătate este şi el în creştere. Majoritatea turiştilor străini provin din Europa. Am avut oaspeţi din Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, Olanda, Suedia, Elveţia, Ungaria, Polonia, Grecia, Turcia, dar şi de pe alte continente - SUA, Australia, Iran, chiar şi din Bali.
Reporter: În ultimii ani tot mai mulţi turişti caută experienţe diferite, a crescut şi la dumneavoastră numărul cererilor de cazare?
Lilla Racz: La doi ani după deschidere este greu de distins efectul de creştere incipientă faţă de impactul dezvoltării pieţei, însă clar vedem un trend pe piaţă în acest sens. Turiştii s-au plictisit de o simplă cazare la mare sau la munte şi caută locuri cu poveste şi experienţe ieşite din cotidian.
Reporter: Care consideraţi că sunt motivele pentru care turiştii aleg să petreacă o noapte la un castel şi nu la un hotel sau pensiune?
Lilla Racz: Consider că, în primul rând, este vorba de experienţele şi poveştile pe care un simplu hotel sau o pensiune nu le au. Sigur, este vorba şi despre confortul pe care-l oferim, de calitatea serviciilor, însă mai presus de toate, la noi toate au câte o poveste: castelul, camerele, mâncărurile pe care le servim, tururile tematice pe care le oferim, toate te îndeamnă să le descoperi şi sigur vei avea parte de o experienţă memorabilă.
Reporter: Pe lângă minunata experienţă de a dormi la un castel, de ce altceva se mai pot bucura turiştii ajunşi la dumneavoastră?
Lilla Racz: Experienţa la castel am gândit-o ca pe una în care oaspeţii să se detaşeze de agitaţia cotidiană, în care să se bucure de momentele petrecute alături de cei dragi, în care să redescopere poveştile şi valorile trecutului şi să se regăsească pe ei înşişi.
Mai mult, castelul se află într-o regiune de poveste, denumită de către localnici Ţinutul Pădurilor. Aici natura şi tradiţiile încă se păstrează neatinse. Pentru cei care doresc să le descopere, am grupat toate aceste atracţii în tururi tematice.
Reporter: Care sunt principalele obiective turistice din apropierea conacului?
Lilla Racz: În jurul conacului se află numeroase obiective turistice culturale, naturale, cât şi numeroase oportunităţi pentru escapade de aventură.
Dacă tot ne aflăm în zona secuimii, supranumită şi Ţinutul Conacelor, şi locuim într-un castel, putem vizita şi alte castele, precum Castelul Daniel din Vârghiş, Kalnoky de la Miclosoara, conacul Boda din Filia - toate într-o rază de maxim 15 kilometri.
Turiştii se pot bucura de excursia ghidată în Cheile Vârghişului cu descoperirea peşterii care găzduieşte cea mai numeroasă colonie de lilieci din ţară, din 19 specii diferite. De asemenea, le punem la dispoziţie vizitatorilor noştri Ziua de meşteşuguri tradiţionale, în care vizităm meşteşugari cu tradiţie păstrată din generaţie în generaţie, o adevărată lecţie de viaţă despre respectul faţă de muncă şi rânduiala lucrurilor. Itinerariul poate include o vizită la fierar, la sculptori şi pictori de mobilă, la cărbunari, la şelar sau moara de apă, toate în apropiere, distanţele putând fi parcurse chiar şi cu bicicleta.
Le mai propunem turiştilor Ziua preistorică, o aventură off-road în care pornim pe urmele mastodontului de la Racoş (păstrat în Muzeul Depresiunii Baraoltului, expus la Dino Park Râşnov până la toamnă) pentru a ajunge până la stâlpii de bazalt şi vulcanul stins de la Racoşul de Jos.
La atracţiile naturale amintim Cheile Vârghişului, o rezervaţie naturală, cu un traseu pitoresc cu zeci de podeţuri care trec deasupra pârâului ce şerpuieşte printre stânci.
Atracţiile sunt multe, destule pentru a ţine oaspeţii ocupaţi chiar şi pentru o săptămână, iar faptul că este o zonă relativ izolată, nedescoperită încă doar aduce un plus de farmec.
Reporter: La cât se ridică costurile de întreţinere pentru o astfel de clădire?
Lilla Racz: Costurile de întreţinere sunt desigur semnificative, aş estima că pot ajunge la dublu, poate chiar triplu faţă de costurile de întreţinere a unei pensiuni normale. Este de ajuns doar să calculăm dimensiunea clăririi, cei 900 de mp, găzduind doar 8 camere la care se mai adaugă şi costurile specifice generate de specificul de monument istoric al clădirii. Un alt element de cost important îl reprezintă personalul şi dezvoltarea continuă a acestuia, pentru a putea asigura servicii de calitate ireproşabile.
Reporter: Care este tariful mediu pentru o noapte de cazare în camera unui conac?
Lilla Racz: Camerele de la Castelul Hotel Daniel se împart în două categorii: cele standard costă 80 eur/noapte pentru două persoane cu micul dejun inclus, iar cele superioare 110 euro. Deşi preţurile se situează peste media pieţei, se încadrează în segmentul de calitate pe care îl reprezentăm. Aş mai vrea să menţionez şi faptul că sunt mult inferioare tarifelor de înnoptare la orice castel din Occident.
Cât despre camere, toate sunt speciale, amenajate unic pentru a păstra atmosfera autentică a castelului, cu câte o poveste fiecare. Astfel, de prea puţine ori preţul este cel mai important criteriu de selecţie, ci mai degrabă atmosfera şi povestea fiecărei camere.
Reporter: Care sunt cele mai aglomerate perioade din an?
Lilla Racz: În cei doi ani de funcţionare am observat că acest gen de turism, turismul cultural, turismul de experienţă este mai puţin sezonier. Practic, pentru noi, perioadele mai libere sunt doar noiembrie, şi perioada ianuarie-martie. Interesant chiar este faptul că vârfurile cele mai aglomerate s-au înregistrat primăvara şi toamna, probabil şi din cauză că mulţi turişti vara îşi planifică vacanţele mai lungi în strainătate, sau în zone mai îndepărtate.
Reporter: Cum apreciaţi evoluţia turismului din zonă?
Lilla Racz: Zona este o adevărată comoară nedescoperită încă, cu valori naturale, culturale, cu tradiţii păstrate şi oameni primitori. Luând în considerare şi investiţiile recente în infrastructură turistică de calitate (castelul Daniel, renovarea castelului Kalnoky de la Miclosoara, deschiderea Grand Santerra Spa la Balvanyos etc), demersurile de promovare (de exemplu Campania #ŢinutulSecuiesc organizată de Consiliul Judeţean Covasna împreună cu Asociaţia Travel Focus România) şi trendul global de căutare a unor experienţe şi valori tradiţionale, sigur perioada ce urmează va fi una de dezvoltare din punct de vedere turistic.
Reporter: Vă mulţumesc!
Sursa galeriei foto: Anca Duse, UnAnHaiHui.ro