Cât câştigă fondul deţinut de BCR şi Pogonaru din restructurarea datoriei Cemacon

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2016

Cât câştigă fondul deţinut de BCR şi Pogonaru din restructurarea datoriei Cemacon

Actualizare 09:55 Cemacon renunţă la majorarea capitalului social

Acţionarii Cemacon (CEON) nu vor mai discuta, la Adunarea Generală din 5 septembrie majorarea de capital social, conform convocatorului modificat, postat de societate la Bursa de Valori Bucureşti.

AGA Cemacon avea pe ordinea de zi, la primul punct, aprobarea majorării capitalului social, prin încorporarea rezervelor, cu ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi, cu suma de 599.948,5 lei, la 11.998.970,3 lei, în vederea alocării, cu titlu gratuit, de acţiuni de către Consiliul de Administraţie şi către directorii societăţii.

De asemenea, AGA din septembrie trebuia să aprobe dobândirea într-un interval de 60 de zile către societate şi alocarea către directori a unui număr de aproape 6 milioane de acţiuni proprii prin subscrierea de către societate a tuturor acţiunilor emise în baza majorării de capital propuse, care urmau a fi plătite din rezervele emitentului.

Potrivit raportului de ieri, prin care este completată ordinea de zi pentru AGEA din 5 septembrie, Consiliul de Administraţie a eliminat atât majorarea de capital, cât şi alocarea celor 6 milioane de acţiuni de pe ordinea de zi, motivul fiind o solicitare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

(A.A.)

-----------

Restructurarea datoriei de 30 milioane de euro a "Cemacon" faţă de BCR, începută în 2013, a stârnit controverse legate de faptul că banca a acceptat să preia, indirect - prin intermediul fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), pe care îl controlează,- bucăţi din companie în schimbul unei părţi din creanţă.

Se pare că, prin această metodă, banca şi-a calculat că are o şansă să obţină mai mult decât în cazul insolvenţei companiei, în care obligaţia de provizionare era de 90%.

Una dintre controverse a fost legată de faptul că creanţa Cemacon a fost transferată de BCR la BOF pentru un euro.

Se vorbeşte însă că 95% din suma cu care fondul va reuşi să-şi valorifice participaţia de 27,8% din "Cemacon" se va întoarce la bancă, iar Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), controlat de BCR şi Florin Pogonaru şi administrat de CEFS, poate păstra numai 5% din suma dacă aceasta va fi mai mică de 12 milioane de euro, sau, în cazul unui succes fulminant, tot ce depăşeşte 12 milioane de euro, potrivit înţelegerii cu BCR, care a acceptat, în 2013, după cum susţin surse din piaţă.

În prezent, capitalizarea Cemacon, pe Bursa de Valori Bucureşti, este de 7,58 milioane de euro, astfel că participaţia BOF valorează 2,1 milioane de euro, suma fiind departe de cea a creanţei convertite în capital (12 milioane de euro).

Surse din piaţă susţin că, în realitate, compania valorează chiar mai puţin decât preţul reflectat pe bursă, care nu este considerată un barometru. Astfel, şansele sunt mici ca "Cemacon" să depăşească, în anii următori, 43 de milioane de euro, pentru ca participaţia BOF să treacă de 12 milioane de euro, iar fondul să rămână cu mai mulţi bani, durata de viaţă a fondului fiind până în 2020.

În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea împrumutului Cemacon. Ulterior, suma de 12 milioane de euro din creditul societăţii a fost cesionată către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF) cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru, la data respectivă.

Se pare că varianta mutării creanţei la fond, contra un euro, a fost preferată, pe fondul legislaţiei bancare, potrivit căreia, valoarea totală a investiţiilor pe termen lung ale unei bănci, în valorile mobiliare emise de o societate comercială, nu poate depăşi 20% din capitalul social al societăţii comerciale respective şi 10% din fondurile proprii ale băncii.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro.

Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon, a precizat, în iunie, că, în ultimii cinci ani, societatea a trecut de la o fabrică veche la una care operează cu cele mai noi tehnologii, ajungând pe locul al doilea în piaţă, de pe locul şapte, în 2010. "Începând din 2014, gradul de utilizare a capacităţii de producţie este de 100%, de la 34% în 2011", a precizat domnul Stoleru.

Acţionarii Cemacon Cluj sunt deja convocaţi, în septembrie, ca să aprobe contractarea unui împrumut în vederea refinanţării creditului contractat cu BCR în baza contractului de credit nr. 2 din data de 19.03.2015 şi suplimentării capitalului de lucru. Valoarea maximă a facilităţii este de 60.000.000 lei, din care refinanţarea va fi 55.000.000 lei, iar capitalul de lucru - 5.000.000 lei.

AGA Cemacon, programată pentru 5 septembrie, va mai avea pe ordinea de zi aprobarea majorării capitalului social, prin încorporarea rezervelor, cu ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi, cu suma de 599.948,5 lei, la 11.998.970,3 lei, în vederea alocării, cu titlu gratuit, de acţiuni de către Consiliul de Administraţie şi către directorii societăţii.

De asemenea, acţionarii companiei trebuie să mai decidă vânzarea de către Cemacon Real Estate SRL unor terenuri de circa 22.600 mp către Dedeman SRL. Vânzarea se va face după îndeplinirea condiţiilor agreate de către părţi şi obţinerea acordului creditoarei ipotecare Banca Comercială Română, la un preţ de 62,5 EUR/mp +TVA, adică 1,41 milioane de euro.

Recent, Kanata Invest Corporation, care deţine 6,02% din producătorul de cărămizi "Cemacon" Cluj, a solicitat convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, pentru schimbarea Consiliului de Administraţie.

Pentru acest an, producătorul de cărămizi îşi propune să obţină un profit net de 0,3 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a fost de 67,9 milioane de lei în 2015, cu 24% mai mare decât în 2014, iar pentru 2016 sunt bugetate afaceri de 76,92 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ASF-ul s-a trezit.

    Majorarea s-a oprit. 

    Bursa nu e barometru, 

    Dar judeca asa cum trebuie 

    Pe cei care se infrupta 

    Din pamintul argilos.

    Doamna scumpa bursa nu arata valoarea companiei ci lucrurile bune ( creste ) sau rele ( scade ) pe care conducerea companiei sint capabili sa decida 

    Profit net de 0.3 milioane?

    Sa insemne 300000 lei la cifra de afaceri de 76 milioane?

    Zbiiirrrrrr 

    Care surse din piata?

    Datele bursiere de pe site ul BVB arata PER = 3.81 sau e fals?Asta inseamna sub-evaluate.

    Sa investigheze ASF si asta daca e fals 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb