Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

DUMITRU CHISĂLIŢĂ
Miscellanea / 27 ianuarie 2023

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

În zilele următoare se anunţă o scădere a temperaturii aerului, aspect care va determina o creştere a consumului de gaze în România. Chiar dacă s-au extras importante cantităţi de gaze din depozite în ultimele 3 luni, nivelul temperaturilor prognozate nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz.

Depozitele de gaze din România mai deţin 68,3% din capacitatea lor de înmagazinare. O cantitate mai mică decât media europeană de 74,8%.

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

România are cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de înmagazinare din UE în această iarnă (Ungaria are o viteză mai mare de golire a depozitelor comerciale, dar Ungaria este singura ţară din UE care are un depozit de înmagazinare strategic din care nu se extrag gaze de cât în condiţii excepţionale).

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

Evoluţia cantităţilor de gaze naturale extrase/injectate în Romania, în ultimii 6 ani

Se poate vizualiza din aliura curbelor de extracţie gaze naturale, că nivelul gazelor extrase din depozite au fost similare cu cele din anul 2021, deşi anul acesta a fost temperaturi mult mai mari decât anul trecut. Aliura curbei de extracţie a gazelor din depozitele de înmagazinare din România, este diferită faţă de aliura curbei de la nivelul Europei, datorită modalităţii diferite de abordare. În Europa multe ţări au considerat că perioada caldă din această iarnă şi preţurile mici a gazelor de pe bursele de profil, este o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru a se pregătii pentru iarna următoare. În România furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozit care au preţ ridicat şi care dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare aduc costuri suplimentare şi preţuri mai mari la gazele vândute.

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

Evoluţia cantităţilor de gaze naturale extrase/injectate în Europa, în ultimii 6 ani

Se remarcă o diferenţă între managementul utilizării depozitelor de gaze din România şi alte ţări din Europa, care pleacă de la divergenţa securitate energetică versus preţuri mici la gaze. Dacă în Europa securitatea este mai importantă în detrimentul preţului mare, în România atingerea unor preţuri mai mici la gaze, sunt mai importante decât securitatea ridicată în domeniul energiei.

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

Evoluţia cantităţilor de gaze naturale extrase/injectate în Europa, în ultimele 3 luni

În ceea ce priveşte asigurarea zilnică cu gaze în România, putem să observăm că datele zilnice privind producţia şi consumul de gaze arată că în data de 25 ianuarie 2023 sursele din România acopereau consumul şi permiteau exportul a cca. 2,2 mi mc/zi (4,5% din sursele de gaze zilnice ale României).

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

Conform Graficului de extracţie a gazelor din depozitele de înmagazinare din România, există în prezent o capacitate de extracţie a gazelor din depozit de 24-25 mil mc/zi. Conform datelor de pe platforma Transgaz, furnizorii au rezervat o capacitate de transport pe punctele de intrare din import prin Negru Vodă de 4,6 mil mc/zi şi în punctele de ieşire din SNT de 49,3 mil mc/zi.

Astfel, scăderea temperaturii prognozate probabil va aduce o creştere a consumului din România, până la un nivel maxim de cca. 53 mil mc/zi care poate să fie satisfăcut în condiţii normale.

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă?

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunţă"...in ruZZia:-)?

    Cum saracie in Germania sunt mai pline depozitele si se golesc mai incet, cand nemtii nu au pic de gaz al lor, totul vine de la altii.

    Noi am oprit productia si consumam numai din depozite??? 

    1. articolul iti raspunde

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb