Cătălin Chelu cere CNVM să ancheteze "ţesătura de interese personale" de pe Bursă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2011

Cătălin Chelu cere CNVM să ancheteze "ţesătura de interese personale" de pe Bursă

Afaceristul Cătălin Chelu, cunoscut pentru investiţiile pe piaţa de capital, dar şi pentru problemele cu legea, cere Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), într-o Scrisoare deschisă, să investigheze presupusele legături dintre firmele domnilor Florin Pogonaru (preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România) şi Tudor Ciurezu (preşedintele SIF Oltenia), dar şi situaţia de la "Argus" Constanţa (UARG), unde un fond, deţinut de BCR şi o firmă a domnului Florin Pogonaru, a cumpărat acţiuni.

Oficialii SIF5 nu au putut fi contactaţi telefonic pentru un punct de vedere asupra acuzaţiilor aduse de Cătălin Chelu, în timp ce oficialii Prodplast au refuzat să comenteze. Reprezentanţii BCR ne-au precizat scurt că "BCR aplică guvernanţa corporativă adecvată cerută de astfel de situaţii".

Cătălin Chelu a fost obligat, săptămâna trecută, de CNVM să facă o ofertă de preluare la "Argus" Constanţa.

Reproducem, mai jos, Scrisoarea transmisă de Cătălin Chelu.

Scrisoarea lui Cătălin Chelu către CNVM

"Suntem un grup de acţionari care suferă, în acest moment, mari prejudicii din cauza comportamentului arbitrar şi deviat de la lege pe care dumneavoastră înţelegeţi să-l aplicaţi pieţei de capital în funcţie de propriile dumneavoastră interese.

CNVM, nu numai că nu acţionează imparţial, cu aceleaşi măsuri faţă de toţi actorii pieţei de capital, dar îi protejează pe unii anume, în funcţie de interesele personale.

Pentru a explica, vom reproduce anumite fapte petrecute:

În data de 4-07-2011 a început achiziţia de acţiuni la SC ARGUS SA de către diverşi investitori.

SIF 5 era unul dintre investitorii anteriori cu un procent de aproximativ 23%.

Dacă în acel moment SIF5 ar fi vândut pachetul de acţiuni, ar fi înregistrat un randament de 100% la acele acţiuni rezultând un câştig de aprox 18 milioane ron.

Cu toate acestea, Preşedintele SIF5, Tudor Ciurezu, a preferat să folosească banii acţionarilor SIF5 pentru a mai cumpăra acţiuni ARGUS de aproximativ 12 milioane ron. Astfel, expunerea SIF 5 pe acţiunile Argus s-a ridicat la circa 40 milioane de ron (având în vedere şi acţiunile primite gratuit de 10 milioane de ron).

Mai mult decât atât, în această operaţiune financiară, domnul Tudor Ciurezu l-a atras pe partenerul său de afaceri, domnul Pogonaru Florin, pe care l-a convins să cumpere un pachet de 6% din acţiunile "Argus", prin intermediul "Prodplast" SA, pentru care a plătit aproximativ 8 milioane de ron.

De amintit aici este faptul că domnul Ciurezu este angajat într -o funcţie de conducere la SC "Prodplast Imobiliare" SA Bucureşti, firmă ce aparţine domnului Florin Pogonaru. Acest lucru reprezintă un grav conflict de interese, incompatibil cu funcţia de Preşedinte SIF 5.

SC "Prodplast" SA desfăşura, la acel moment (n.r. iulie 2011), o ofertă publică în numele societăţilor deţinute de domnul Florin Pogonaru (n.r. SC "Central European Financial Services" SA, SC ECDL România şi "Floreasca Development"), mai exact prin SSIF Voltinvest care aparţine SIF5, aceasta fiind o altă coincidenţă a legăturii dintre cei doi parteneri de afaceri, domnul Tudor Ciurezu şi domnul Florin Pogonaru.

Acţionarii minoritari ai SC "Prodplast" SA au informat conducerea că vor cere răspunderea materială şi vor cere anchetarea cazului de prejudiciu creat.

Pentru a transfera această pierdere, cei doi parteneri de afaceri, domnii Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru, care sunt membri în Consiliul de Administraţie al BCR, au cerut ajutorul colegilor de la ERSTE BANK pentru preluarea acestui pachet de acţiuni, fapt concretizat prin vehiculul financiar Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, acţionarii acestuia fiind BCR, cu o participaţie de 83,33%, şi Central European Financial Services NV, cu o deţinere de 16,67%. Central European Financial Services NV este administrată de Florin Pogonaru.

Deşi toate aceste tranzacţii au fost aduse la cunoştinţa CNVM, aceasta nu s-a sesizat în nici un fel despre această fraudă financiară a cărei victimă este ERSTE BANK .

Dar poate mai grav este faptul că CNVM nu vrea să vadă ţesătura de interese personale între diverşi conducători de emitenţi de pe bursă care se protejează reciproc.

EXEMPLIFICĂM:

SC PRODPLAST SA cumpără acţiuni la SIF 5 unde preşedinte este domnul Tudor Ciurezu.

Domnul Petre Ghibu, omul de încredere şi cu funcţii de conducere în grupul lui Florin Pogonaru, a fost promovat în CA SIF 5 cu ajutorul domnului Ciurezu.

Recent s-a desfăşurat oferta publică de preluare la SC Prodplast SA unde SIF5 ar fi putut obţine 5,1 milioane de ron cu un profit foarte bun, fapt care nu s-a realizat, SIF 5 preferând să-şi păstreze deţinerile fără nici o explicaţie.

În acest caz, Preşedintele SIF 5 Tudor Ciurezu a creat un prejudiciu acţionarilor de aproximativ 1 milion euro.

Un alt prejudiciu de aproximativ 400.000 euro reprezintă achiziţia terenului de sub sediul SIF 5 la preţul de 800 euro aflat la o margine a Craiovei, când preţul real era de maxim 70 euro.

Un alt prejudiciu îl reprezintă terenul cumpărat de SC MERCUR SA în strada Breştei nr. 185 în suprafaţă de 6899 mp la preţul de 1.538.740 euro, aflat la ieşirea din Craiova, unde preţul real nu este mai mare de 20-30 euro.

CNVM trebuie să îl suspende pe domnul Ciurezu din funcţia de Preşedinte SIF 5 pentru toate aceste prejudicii.

CNVM trebuie să ancheteze legăturile dintre grupurile de firme ale domnului Pogonaru Florin şi domnului Tudor Ciurezu în calitatea acestuia de preşedinte al SIF5, dar şi de angajat al domnului Pogonaru.

CNVM trebuie să constate prejudiciul creat acţionarilor ERSTE BANK ca urmare a fraudei realizate prin cumpărarea acelui pachet de acţiuni de către societatea de investiţii deţinută de Florin Pogonaru şi BCR.

CNVM trebuie să constate relaţia de concertare existentă între SIF5 şi BUSINESS CAPITAL FOR ROMANIA OPPORTUNITY COOPERATIEF UA.

S.C. ALFALINE SA "

NOTA REDACŢIEI: Am procedat la unele corecturi ale Scrisorii deschide către CNVM, fără să influenţăm înţelesul ei.

Textul reprodus este prescurtat de autor faţă de cel transmis la CNVM, care, cu toate că era mai întins, nu cuprinde elemente semnificative în plus. "BURSA"

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. D-nul. Chelu constata "corectitudinea" CNVM doar acum, cand are de facut OPP.

    Dar pana acum, de ce nu ati semnalat nimic? Pentru ca ati fost unul din cei care ati influentat si dvs aceasta institutie, care a devenit un fel de tarfa a oamenilor cu bani, o institutie unde majoritarul si oamenii politici dicteaza. 

    Stimate CNVM, a trecut termenul de prezentare acte le SCTB de foarte foarte mult timp. 

    In ultima adresa din 23.06.2011, ati scris: "....ofertantul are obligația de a depune la C.N.V.M. în termen de 10 zile lucrătoare, 

    documentația necesară derulării ofertei la prețul minim determinat cu respectarea prevederilor art.68 alin.(4) din cadrul 

    Regulamentului C.N.V.M. nr.1/2006." 

    Nu vi se pare ca au trecut 50 zile nu 10 si nu ati dat amenda? Sau ca a trecut peste 1 an de zile de cand Do-Fi si CCCF trebuia sa faca OPP iar ei nu au primit amenda? 

    am trait s-o vad si pe asta!.Chelu strigand ''hotii''.hahaha!!!!!!!!!

    BRAVO DOMNULUI CIUREZU !

    1. nea Chelu" mai exista si alte burse pe Terra si alte instrumente.Dar ma mir de ce ai asteptat 10 ani ca sa afirmi asta. Ba mai exista si "organele statului" (asa zise) .Daca stii ceva si tainuiesti se numeste ca esti complice, asa ca astept deja reportajul la RTV despre matrapazlacurile BVB si CNVM care apar in urma denunturior dvs.

      eu nu vreau la RTV ca nu ma mai uit acolo de ani buni... poate la Antene sau la iRealitatea ;)

    A UITAT CHELU DE DOSARELE LUI PENALE SI TOATE FACATURILE DIN SOCIETATILE IN CARE ESTE?

    Acest Pogonaru e una si aceeasi persoana cu Pogonaru de la BCR?!?? ...daca DA, atunci unele lucruri se pot lega foarte usor... si chiar ca ar trebui sa se verifice legaturile dintre Pogonaru si SIF5 si raporturile legate de BCR.

    1. ...o fi adevarat ca unele SIF-uri au incheiat deja un protocol cu cei de la Erste/BCR care anuleaza cererea actionarilor de convocare AGA pentru listare? Oare cine ar trebui sa verifice acest lucru?!?

      Chelule, fa ofertele la care esti obligat de lege (la societatile la care ai depasit pragul in urma cu MUUULTI ani) si apoi ocupa-te de Pogonaru si BCR. Asta ca sa fii credibil.

    pai domnu chelu lasati vrajeala... faceti dumneavoastra oferta la toate societatile la care trebuie sa faceti cu acolotii dvs si dupa aia sa mai strigati ... ca aveti jumatate din societatile de pe bursa su nu va prea sinchisiti de obligatiile pe care le aveti.. cumva la argus nu ma mai merge smecheria??!!!

    1. 1. Nici unul din voi nu e asa de anonim pe cat crede... fiind usor de identificat.

      2. E corect ca in acest caz cel care striga e si el la fel ca toti ceilalti pe care-i blameaza.

      3. Ceea ce ar trebui totusi clarificata este legatura dintre Pogonaru si Ciurezu avand in vedere ca sunt impreuna in CS de la BCR unde pot face si desface multe... dar sa ne spuna si noua daca astea au legatura cu Erste (care e listata) si cu SIF-urile (care sunt si ele listate). 

    dl chelu practica si amenintarile dupa cum se vede

    1. ...sunt unii de la noi din societate care cred ca daca raspund la mesajele postate se pun bine cu conducerea!!!???!!!

      Eu nu sunt din societate dar,....cu Ciurezu vreau sa ma pun bine fiindca e meserias.

      Toti vrem sa ne punem bine ca poate iese ceva din asta...

    DE TOATA JENA...

    Chelu este un hotz si nu trebuie ascultat. Pogonaru este la fel doar ca mult mai stilat si relationat cu secu si cu CNVM-ul (v. Miclaus). Ciurezu este "anesteziat" de Pogonaru. Toti 3 incearca intr-un fel sau altul sa ii pacaleasca pe ceilalti. Si Chelu si Pogonaru au fost sanctionati (ei sau companiile) pentru abateri grave de la lege.

    Va castiga insa Pogonaru care are o masina de PR ff bine pusa la punct desi in acest caz Chelu are dreptate!  

    1. Pentru toti asa zisii comentatori, lasati la o parte grija straina si incercati safaceti si voi ceva. Comentariile de prost gust le zic doar cei slabi, care se preocupa doar de rezultatele frumoase ale altora. Asa ca, un sfat frumos, Fara comentarii stupide!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb