CĂTĂLIN HOMOR: "CNADNR are nevoie de reorganizare şi reprofesionalizarea personalului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 iulie 2016

"CNADNR are nevoie de reorganizare şi reprofesionalizarea personalului"

Pentru realizarea proiectelor propuse, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are nevoie atât de o reorganizare, cât şi de o reprofesionalizare a personalului, astfel încât activitatea acesteia să se bazeze pe principii moderne, de eficienţă, operativitate şi o asumare decizională, consideră domnul Cătălin Homor, directorul general al companiei.

Refacerea şi întreţinerea drumurilor naţionale constituie un obiectiv important pentru CNADNR, compania reluând lucrările la câteva proiecte de reabilitare care înregistrează întârzieri importante, aferente unor drumuri ce leagă oraşe mari.

Există lucrări la diverse drumuri naţionale unde a început reabilitarea, dar, din cauza unor întârzieri, determinate de lipsa fondurilor, nerespectarea unor clauze contractuale şi slaba mobilizare a unor antreprenori, compania nu reuşeşte să finalizeze investiţiile, după cum ne-a explicat domnul Homor.

Domnia sa ne-a declarat: "Oamenii s-au săturat de amânări pentru toate proiectele de acest gen, pentru că, pe bună dreptate, cu toţii ne dorim să circulăm civilizat pe drumurile naţionale. Cel mai clar exemplu este DN 76, care a început de ani de zile şi parcă nu se mai termină. Am fost de multe ori pe acest şantier. Am analizat cu cei care răspund din partea companiei fiecare lot, m-am întânit cu fiecare antreprenor în parte. Am ajuns să trimitem notificări, fiind chiar la un pas de rezilierea contractelor. După această amplă acţiune de monitorizare şi control, antreprenorii s-au mobilizat şi ei, iar în această perioadă încearcă să ne convingă, chiar dacă nu este uşor, de decizia lor de implicare în finalizarea acestui proiect.

Voi urmări în continuare desfăşurarea de forţe, astfel încât deciziile pe care le vom lua să fie în folosul acestui proiect".

Monitorizarea şi controlul lucrărilor sunt exercitate pentru toate proiectele companiei, ne-a mai spus Cătălin Homor.

Şeful CNADNR admite că întârzierile lucrărilor de reabilitare a drumurilor naţionale reprezintă o realitate, motiv pentru care Compania a optat pentru fazarea proiectelor pentru finanţarea din două perioade de programare consecutive (POST 2007-2013 şi POIM 2014-2020).

Acum, CNADNR se află în plin proces de deblocare a proiectelor finanţate din fonduri europene, care, din diverse motive, nu au fost finalizate la termen.

Homor: "Monitorizarea şi controlul permanent al stadiului executării lucrărilor - o măsură esenţială, alături de cele pentru deblocarea proiectelor"

Monitorizarea şi controlul permanent al stadiului executării lucrărilor, începând de la Studiul de Fezabilitate (SF) până la lucrările din şantier, este o măsură esenţială care se alătură măsurilor de deblocare şi continuare a proiectelor existente, consideră Cătălin Homor, care ne-a declarat: "Am înfiinţat pentru Piteşti - Sibiu o unitate de implementare care monitorizează îndeaprope, încă din etapa actuală, chiar revizuirea acestui SF. Pentru autostrada Sibiu-Piteşti au fost alese două varinate de traseu. În prezent sunt efectuate investigaţii geotehnice necesare revizuirii Studiului de Fezabilitate. Acestea sunt executate pe Secţiunea 1 Sibiu - Boiţa (15 km) şi pe Secţiunea Piteşti - Curtea de Argeş (30 km). Termenul de finalizare aferent Studiului de fezabilitate este sfârşitul anului în curs, iar termenul estimat pentru finalizarea execuţiei acestei autostrăzi este 2021. Vreau să vă spun că şi în cazul acestui proiect urmărim atent realizarea Studiului de Fezabilitate".

Şi în ceea ce priveşte realizarea variantelor ocolitoare au fost întâmpinate dificultăţi, mai spune domnul Homor, precizând că, în acest caz, lucrurile intră pe un făgaş normal. Printre lucrările noi din acest segment se numără VO Bacău, unde lucrările au început deja din luna mai; construcţia variantei de ocolire Braşov, Tronson I (Relicitare), care se află în execuţie, termenul de finalizare al lucrărilor fiind august 2016; tronsonul II al VO Braşov - tot în execuţie, termenul când ar urma să fie terminat fiind decembrie 2016. Pentru VO Mihăileşti, contractul de execuţie a fost semnat în data de 21.04.2016, iar lucrările sunt programate să înceapă în 26.07.2016.

Variantele de ocolire de la Craiova Sud, Carei, Caracal sunt în plină execuţie, având un stadiu fizic de peste 80%.

În ceea ce priveşte construcţia variantei de ocolire Târgu Mureş, în 29.04.2016 a fost reluată execuţia lucrărilor, dupa ce Curtea de Apel a emis o decizie favorabilă privind suspendarea amplasamentului lucrării, termenul de execuţie fiind 24 de luni.

Un proiect de o importanţă majoră este Modernizarea Centurii rutiere a Municipiului Bucureşti, între A1 - DN7 şi DN2 - A2. Pentru sectorul DN2 - A2 va fi lansată procedura de atribuire a contractului de execuţie anul acesta, în prezent fiind în derulare procedura de achiziţie a servicilor de întocmire a Documentaţiei de atribuire pentru relicitarea contractului de execuţie lucrări.

Cătălin Homor ne-a precizat: "Anul acesta considerăm că lucrul cel mai important este să deblocăm proiectele, astfel încât să se lucreze pe cât mai multe şantiere".

Bugetul CNADNR pentru anul 2016 are o valoare totală de puţin peste 3,8 miliarde lei, din care pentru obiectivele de investiţii au fost alocate fonduri în valoare de circa 3,2 miliarde lei, repartizate astfel: pentru proiectele de construcţie autostrăzi - aproximativ 1,5 miliarde lei, pentru proiectele de reabilitări/modernizări DN: în jur de 1 miliard lei, pentru variante de ocolire - 654 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb