CB Richard Ellis: Bucureşti, cea mai mare scădere în Europa a randamentului la birouri şi retail

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 20 ianuarie 2011

Bucureştiul a avut în ultimul trimestru din 2010 cea mai mare scădere din Europa a randamentelor investiţiilor în spaţii de birouri şi de retail, respectiv de 0,5 puncte procentuale, până la 9%, respectiv 10,5%, niveluri care rămân însă printre cele mai ridicate în regiune, potrivit CB Richard Ellis.

Randamentul pe piaţa spaţiilor de birouri s-a redus în aproape toată Europa în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de trimestrul anterior. Astfel, în 23 de pieţe din 56 analizate s-a înregistrat scădere, în 31 de oraşe randamentele au rămas neschimbate şi doar în două a fost raportată o creştere.

Scăderea randamentelor investiţiilor se transpune printr-o scumpire a activelor scoase la vânzare. Preţul de vânzare a unei proprietăţi imobiliare se calculează pe baza randamentului anual (yield), calculat ca raport între veniturile care pot fi obţinute de cumpărător şi suma plătită pentru achiziţionarea proprietăţii. Cu cât yield-ul este mai mic, cu atât preţul plătit este mai mare, iar cumpărătorul îşi va recupera investiţia într-un timp mai lung.

"Cea mai mare reducere a fost înregistrată în Bucureşti, cu 50 puncte de bază (0,5 puncte procentuale, n.r.) la 9%, şi în Budapesta, Oslo, Bratislava, Barcelona, Madrid şi Gothenburg, unde scăderea a fost de 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale). Cele mai mari creşteri au avut loc în Salonic, unde avansul a fost de 25 puncte de bază la 8,25%", se arată într-un raport al CB Richard Ellis (CBRE).

Şi după aceste scăderi, Bucureştiul se menţine în topul celor mai mari randamente, fiind depăşit doar de Sofia şi Belgrad, fiecare cu 10%, Moscova (10,5%), St. Petersburg (12%) şi Kiev (14%).

În ceea ce priveşte randamentul investiţiilor în spaţii de retail, pe 18 pieţe din cele 50 cuprinse în studiul companiei de consultanţă imobiliară s-a observat o scădere, în timp ce pe 31 situaţia a rămas nemodificată şi pe una a avut loc o creştere. "Singura creştere s-a remarcat în Atena, unde yield-urile au crescut cu 25 de puncte de bază la 6,75%. Cele mai importante reduceri, de 50 puncte de bază, au fost în Oslo şi Bucureşti, ajungând la niveluri de 5,5% şi, respectiv, 10,5%. De asemenea, randamentele au scăzut cu 25 puncte de bază în Paris, Bruxelles, Budapesta şi City of London", se menţionează în raport.

Şi pe acest segment, Bucureştiul se menţine pe primele locuri în funcţie de cele mai mari randamente, după Moscova (12%) şi St. Petersburg (13%).

Pe segmentul industrial, proprietăţile din Bucureşti au avut cele mai semnificative scăderi ale randamentelor, de 25 puncte de bază, până la 10,25%. Reduceri similare s-au înregistrat în Bruxelles, Praga, Edinburgh şi Glasgow.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb