CBRE: Munca de la birou este preferată de angajaţi

G.D.
Companii #Construcţii / 9 februarie 2023

Munca de la birou este preferată de angajaţi

Dorinţa companiilor de a reveni la birou, pe fondul inflaţiei crescute şi a avantajului numărului mare de facilităţi de la locul de muncă, a ridicat piaţa de închiriere de spaţii de birouri în 2022, fiind înregistrată o creştere de 5% faţă de 2021 şi de 20% faţă de 2020, conform unui comunicat remis redacţiei. Trendul se va menţine în 2023, an în care cererea pentru spaţii de birouri este mai mare decât oferta pentru acest tip de servicii, urmând să fie disponibile pentru închiriere suprafeţe de peste 112.000 mp în noi clădiri de birouri, arată datele din cel mai nou raport CBRE România - "Market Outlook 2023", lider global pe piaţa de consultanţă imobiliară.

Potrivit sursei citate, stocul modern de spaţii de birouri va ajunge la 3,4 milioane mp, în Bucureşti, până la finalul anului, fiind construite cinci clădiri de birouri. Printre acestea vor fi faza a doua a proiectului U-Center Campus (35.000 mp), faza a doua a proiectului One Cotroceni (34.500 mp) şi faza a doua a proiectului @Expo (28.600 mp).

Potrivit analizelor CBRE România, liderul segmentului de Office pe 2022 cu o cotă de piaţă de 25%, tranzacţiile pe acest segment îşi vor menţine trendul de creştere, chiar şi în contextul în care există încă multinaţionale care nu au luat o decizie fermă privind modul în care vor utiliza spaţiile de birouri în continuare.

În acest sens, pe piaţă vor domina următoarele tendinţele în 2023:

1.Închirierea spaţiilor de birou îşi menţine trendul ascendent

După un 2022 cu activitate intensă pe segmentul de Office, în care au fost închiriate spaţii în toate zonele din Bucureşti, cu o predilecţie însă către zonele Centru - Vest, Centru şi Floreasca Barbu Văcărescu care s-au remarcat prin faptul că au reuşit să atragă peste 70% din totalul activităţii de închiriere, piaţa de închiriere de spaţii de birouri se apropie de nivelul de dinainte de pandemie, un trend de creştere care se va menţine în 2023.

De asemenea, un semnal pozitiv este creşterea constantă de ~7% de la an la an a suprafeţelor reprezentând noi închirieri şi expansiuni, atingând în 2022 un procent de 28%, care reprezintă vârful ultimilor 5 ani pe acest tip de tranzacţii.

2.Cererea, mai mare decât oferta

Contextul anului 2023 este creat de o piaţă pe care cererea va fi mai mare decât oferta. Dacă ne raportăm la activitatea de închiriere de spaţii de birouri în anul 2022, 60% din această activitate reprezintă tranzacţii noi, excluzând tranzacţiile de renegociere şi prelungire contractuală, reprezentând o creştere de 5% faţă de 2021 şi 20% faţă de 2020.

În acelaşi timp, numărul de metri pătraţi urmând a fi livraţi în anul 2023 este mult inferior standardului din Bucureşti, anul acesta fiind prevăzute livrările a 5 clădiri noi de birouri, cu o suprafaţă însumată totală de aproximativ 112,500 mp., mult inferioară standardului tradiţional anual din Bucureşti cuprins între 200.000 mp (2020) şi 300.000 mp (2022).

3.Facilităţile din jurul biroului modifică preferinţele în detrimentul muncii remote

Productivitatea este mai mare, iar rezultatele sunt obţinute mai uşor atunci când angajaţii lucrează împreună sau discută faţă în faţă, la birou. De aceea, munca la birou creşte în preferinţe în detrimentul celei remote atunci când este implementat un sistem hibrid.

În ultimul an am observat că, în contexul existenţei a din ce în ce mai multe facilităţi disponibile la sediul companiei, angajaţii au ales într-un număr mai mare să lucreze de la birou, iar solicitările cu care anul 2023 a început susţin acest trend.

Suntem convinşi că birourile ar trebui să ofere instrumente, spaţii şi experienţe care nu pot fi uşor de reprodus în altă parte, iar pe măsură ce vom reuşi acest lucru oamenii se vor întoarce folosind spaţiile la un nivel nou de productivitate şi creativitate.

"Piaţa de închiriere de spaţii de birouri este în creştere şi cunoaşte o perioadă excepţională cu schimbări benefice nemaiîntâlnite. Clădirile de birouri nu mai sunt despre clasa A sau B, ci despre spaţii de birouri în clădiri verzi, în proiecte care susţin interacţiunile umane potrivite şi despre moduri eficiente de a construi comunităţi în jurul unor facilităţi pe care nu le poţi avea în altă parte. Cum tot mai multe companii care caută spaţii care să îndeplinească criteriile ESG şi, totodată, care să îndeplinească dorinţele oamenilor, a avut loc o transformare a spaţiului de lucru, cu facilităţi şi concepte de amenajare pentru angajaţi, cu accent pe dezvoltarea de comunităţi, ceea ce face ca munca de la birou să creasca în preferinţele oamenilor", spune Tudor Ionescu, Head al A&T Services Office în cadrul CBRE România.

Potrivit CBRE, 74% dintre clădirile de birouri din Bucureşti deţin certificate verzi şi îndeplinesc condiţiile ESG, trend care continuă să crească, fiind unul dintre criteriile principale în alegerea spaţiului de birouri de către companii, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Munca de la birou este preferată de angajaţi".

    Venind din gura unuia care isi castiga pâinea inchiriind spatii de lucru, multa credibilitate ar trebui sa ii acordam.  

    Cand pierzi in traficul din Bucuresti (si nu numai) peste 2 ore zilnic catre si dinspre birou, ca nu suntem toti norocosi sa beneficiem de metrou, numai munca la birou sunt sigur ca prefera angajatii.

    Ati uitat sa puneti (P) in dreptul "comunicatului".

    Este partial adevarat ce sustine acest om. Da, este preferata de unii angajati, anume aceia pana in 30 de ani care vad venitul la birou ca parte a unei vieti sociale de care au mare nevoie. Da, flecareala aia cu cafeaua in mana, cand angajatii merg ca oile prin cladire catre locul de socializare unde petrec cam o ora pe zi. Da, tinerii pana in 30 de ani prefera munca de la birou. Nu au casa, stau in chirii si de obicei si le aleg in apropierea biroului, oriunde ar fi acesta. Isi schimba biroul, se muta si cu locuinta mai aproape.... Stiti voi perioada aia a vietii.

     

    In schimb, marea majoritate a angajatilor nu vor sa piarda 2 ore de trafic pentru a veni la birou. Cei cu familii, sau cei trecuti de 30 de ani, pe care flecareala aia "de office" nu mai este de interes. 

     

    In cei doi ani de pandemie in care am lucrat complet de acasa, am calculat ca am castigat peste 1000 de ore din viata mea. Si, putem sa le luam fie ca fiind o luna si jumatate de viata (cu ziua de 24 ore), sau 3 luni de studiu (de 12 ore pe zi). Ei bine, fara drumul idiotic de a merge la birou, angajatii ar avea in plus 3 luni de studiu zilnic. Imaginati-va ca ai putea urma o alta facultate, ati invata o alta meserie, o limba straina, ati citi mai multe carti, etc. 

    ATAT DE MULT PIERDETI MERGAND LA BIROU. 

    1. Bine spus.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031