CBRE: Top 10 aspecte ESG de care Investitorii şi Proprietarii trebuie să ţină cont

G.B
Miscellanea / 4 noiembrie 2021

Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & Romania, CBRE

Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & Romania, CBRE

Până la finalul anului 2050, statele UE trebuie să-şi îndeplinească angajamentul privind emisiile negative, cu un obiectiv intermediar în 2030 de reducere a emisiilor nete cu cel puţin 55% faţă de 1990, agreat de state şi şi transpus în anul 2020 în Legea europeană a climei. Speranţa tuturor este că în 30 de ani de acum încolo vom sărbători sfârşitul unui ciclu de afaceri şi vom asista la un nou ciclu de viaţă într-un mediu mai sănătos, spun reprezentanţii CBRE într-un comunicat remis redacţiei.

2020 a fost un an de cumpănă pentru investiţiile imobiliare, impactate de politicile de mediu, sociale şi guvernanţă corporativă (ESG). Perturbările cauzate de pandemia de COVID 19 şi de schimbările climatice, alături de confirmarea tot mai evidentă a inegalităţii sociale, i-au determinat pe investitori să se gândească la modul în care portofoliile lor pot răspunde riscurilor legate de sustenabilitate.

Deoarece factorii ESG joacă un rol mult mai proeminent în modul în care companiile funcţionează, investitorii încorporează deja consideraţii ESG în fiecare etapă a ciclului de viaţă al proprietăţii, de la analiza due diligence la achiziţii, şi de la închiriere la administrarea proprietăţii. Două treimi dintre investitori au afirmat că deja au adoptat criteriile ESG în practicile şi procesele lor de investiţii şi încă 28% dintre investitorii europeni au menţionat că iau în considerare sau planifică să adopte criteriile în viitorul apropiat, conform celui mai recent raport CBRE ESG Investors 2021.

În ciuda celor aproape 2 ani de provocări cauzate de pandemia COVID-19, schimbările climatice sunt de fapt cele care ar putea cauza perturbarea semnificativă a mediului de afaceri a acestui secol, ţinând cont că 95% din stocul de clădiri existente va fi încă în uz în 2050, iar trei sferturi dintre clădirile europene sunt în prezent ineficiente din punct de vedere energetic.

Companiile chiriaşe adoptă o atitudine proactivă încă de la începutul procesului de închiriere pentru a se asigura că pot îndeplini obiectivele de sustenabilitate pe termen lung ale strategiei lor generală de sustenabilitate. În raportul efectuat în 2021 pe tema rolului pe care imobiliarele corporate îl au in agenda ESG, CBRE a observat că 83% dintre investitorii imobiliari chestionaţi se aşteaptă la o creştere a cererii de clădiri sustenabile din partea companiilor chiriaşe.

"Domeniul real estate este responsabil pentru aproape 39% din emisiile globale de carbon legate de consumul de energie şi joacă un rol esenţial în combaterea schimbărilor climatice. Mai mult de un sfert din amprenta de carbon (mai exact 28%) este ceea ce industria numeşte "carbon operaţional" - emisii generate de operaţiunile clădirilor (de exemplu, energia utilizată pentru încălzirea, răcirea şi iluminarea clădirilor). În calitate de property & assets managers depunem eforturi zilnice pentru ca proprietăţile administrate de noi să-şi diminueze impactul, colaborînd şi oferind consultanţă specifică proprietarilor. Sustenabilitatea este de câţiva ani deja parte integrantă a serviciiilor noastre, echipa consiliind Clienţii pentru o gamă largă de măsuri, de la iniţiative zilnice punctuale până la investiţii structurale majore", a declarat Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & Romania, CBRE.

În legătură cu recenta mutare a sediului CBRE din România într-una dintre cele mai verzi clădiri de birouri din România, One Tower, parte a proiectului One Floreasca City, primul proiect românesc premiat pentru sustenabilitate cu premiul "Cea mai bună dezvoltare rezidenţială sustenabilă" din lume, acordat în cadrul International Property Awards, Luiza Moraru a mai adăugat că "În septembrie 2021, CBRE a semnat Pactul climatic, demonstrând angajamentul nostru de a atinge un nivel Net Zero al amprentei de carbon în 2040, cu 10 ani înaintea obiectivului stabilit prin Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Suntem dedicaţi acestui obiectiv, adeseori până la nivel personal. Schimbările climatice reprezintă nu doar o ameninţare pentru afaceri, ci mai ales un pericol direct şi personal pentru viaţa fiecăruia dintre noi!"

Pe măsură ce criteriile ESG se impun, investitorii iau măsuri pentru implementarea schimbărilor, reducerea riscurilor şi obţinerea de profituri avantajoase.

Potrivit sursei citate, CBRE Global Research identifică în cel mai recent raport ESG Investors 2021, 10 dintre cele mai importante aspecte privind politicile ESG actuale pentru investitorii imobiliari şi analizează cele mai recente tendinţe din industrie, inovaţii şi cerinţe de reglementare din aceste categorii.

"Activitatea de închiriere a birourilor din Bucureşti din primele nouă luni ale anului 2021 a fost extrem de sensibilă la criza sanitară în curs, declanşată de pandemia COVID-19. "Următorul normal", "muncă hibridă", "revoluţie digitală" au fost noile concepte la care trebuie să se adapteze fiecare companie atunci când îşi conturează strategiile de dezvoltare. De la începutul anului 2021, în Bucureşti au fost închiriaţi aproximativ 189.000 mp, 41% dintre aceştia fiind tranzacţionaţi în trimestrul III. 70% din volumul total tranzacţionat în primele nouă luni în Bucureşti a cuprins proiecte cu certificare verde, marcând un interes semnificativ al pieţei. În acelaşi timp, factorii ESG au devenit o preocupare majoră pentru investitorii instituţionali. Clădirile tranzacţionate au fost supuse unor audituri ESG specifice, iar aceste condiţii au devenit relevante şi pentru condiţiile de finanţare" , explică Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties, CBRE Romania.

Din punctul de vedere al mediului ((E)nvironment în acronimul ESG), evenimentele legate de schimbările climatice severe au fost o caracteristică aproape constantă în ultimele 18 luni. Investitorii imobiliari comerciali se gândesc mai mult la asigurarea modului în care portofoliile lor pot trece peste crizele viitoare, iar acest lucru ar trebui să ţină cont de obiectivele de economisire a energiei/net-zero, de o închiriere premium a proiectelor imobiliare verzi versus închirierea proiectelor imobiliare poluante, şi disponibilitatea/viabilitatea materialelor de construcţie verzi.

Domeniul real estate este o clasă de active unică, o componentă integrantă a cartierelor şi comunităţilor ocupate de o gamă largă de utilizatori (inclusiv familii, studenţi şi companii), care nu pot fi mutate fizic şi care influenţează valoarea şi caracterul proprietăţilor şi utilizările terenurilor din jur. Fiind esenţiale pentru sănătatea economică a unei regiuni şi pentru productivitatea tuturor celor care le folosesc, proprietăţile imobiliare au un impact Social profund (S-ul din ESG) asupra comunităţilor în care se află, de aceea investitorii ar trebui să ţină cont de faptul că că locuinţele la preţuri accesibile oferă oportunităţi atractive pentru "investiţii de impact" şi că sănătatea şi bunăstarea influenţează design-ul şi funcţionalitatea clădirilor.

Guvernanţa corporativă (G-ul din ESG) acoperă aspecte precum indemnizaţia de conducere, diversitatea şi structura managementului, politicile şi practicile legate de prevenirea corupţiei, plata impozitelor şi donaţiile politice. Guvernanţa corporativă se referă, de asemenea, la valorile unei companii, etică şi practici etice. Pe măsură ce guvernele şi acţionarii solicită o mai mare transparenţă şi raportarea acestor aspecte, investitorii imobiliari vor trebui să se asigure că guvernanţa lor adeseori depăşeşte respectarea minimă a reglementărilor relevante. De aceea responsabilitatea socială corporativă, studiile de benchmarking şi raportarea sunt esenţiale pentru o bună guvernanţă corporativă. Tehnologia este de asemenea vitală pentru atingerea obiectivelor ESG.

Vestea bună este că, pe măsură ce industria continuă să reinventeze viitorul muncii de birou şi modul în care aceasta va afecta cererea, proprietarii şi investitorii din întreaga lume îşi intensifică eforturile pentru a respecta politicile ESG.

Investitorii adoptă din ce în ce mai mult măsuri de sustenabilitate în toate etapele ciclului de viaţă al proprietăţii, de la achiziţii, la închiriere şi administrarea proprietăţii. Numeroşi investitori efectuează analiza due diligence ESG cu privire la achiziţiile lor potenţiale, introducând noi clauze pentru închirierea proiectelor imobiliare verzi şi adresează aplicarea CapEx şi OpEx către management.

Pe plan operaţional, în timp ce cerinţele de reglementare sporite reprezintă un factor cheie al adoptării politicilor ESG pe multe pieţe, proprietarii stabilesc din ce în ce mai mult strategii şi planuri de implementare clare pentru scopurile şi obiectivele lor ESG, ceea ce influenţează modul în care îşi gestionează activele. Deşi măsuri precum generarea de energie regenerabilă şi sistemele de apă reciclată implică investiţii iniţiale semnificative, nu toate acestea necesită o perioadă de rambursare pe mai mulţi ani. Iniţiativele care vizează comportamentul uman şi gestionarea deşeurilor pot avea un impact considerabil asupra reducerii emisiilor la un cost relativ mic, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb