Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a lansat demersurile pentru construirea unui nod hidrotehnic în sectorul Turnu Măgurele - Nicopole, constând dintr-un pod rutier şi feroviar, o hidocentrală şi un sistem de ecluze care să permită ca navigaţia să se desfăşoare pe durata întregului an, potrivit unui comunicat al CCIB. Această lucrare poate beneficia de expertiza, experienţa şi aportul tehnologic al Germaniei, potrivit lui Ştefan Popa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Ştefan Popa a participat la seminarul cu tema "Întreprinderile mici şi mijlocii, coloana vertebrală a economiei, globalizare şi cooperare internaţională", organizat de Uniunea Federală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Germania. Principalele domenii de interes pentru Germania sunt energiile neconvenţionale, inclusiv cea solară şi eoliană, dar mai ales producţia energiei hidro.
Din punctul de vedere al colaborării între România şi Germania, vicepreşedintele CCIR, Sorin Dimitriu a propus realizarea unor consorţii pentru cercetare, în scopul obţinerii de fonduri din domeniul cercetare-dezvoltare.
Din punctul de vedere al CCIB, întreprinderile mici şi mijlocii din România au o nevoie stringentă de modernizare a managementului şi a mentalităţii cu care sunt abordate afacerile, datorită condiţiilor de piaţă cu care se confruntă după 1 ianuarie 2007. Circa 44% din investiţiile străine directe, 60% din investiţiile la nivel naţional, 35% din exporturile româneşti şi 45% din importuri au fost înregistrate în Bucureşti.