Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) arată într-un comunicat remis Agerpres că a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi cu oficiali ai altor state, pentru a stabili un program concret de acţiuni prin care să fie valorificate oportunităţile din sectoarele energetic şi IT.
În urma discuţiilor purtate de către Sorin Dimitriu, vicepreşedinte CCIR şi preşedinte CCIB şi de alţi reprezentanţi ai conducerii CCIB cu ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett şi cu Richard Beams, secretar economic I la Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, în luna mai, CCIB şi Secţia Economică a
Ambasadei vor organiza un seminar pe tema energiei verzi, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, firme româneşti şi britanice, alte entităţi implicate în domeniul energiei verzi.
Alte două seminarii vor fi organizate la Bucureşti, şi anume unul pe tema modalităţilor de implementare şi exploatare a noilor tehnologii, hidrocentrale de mică putere, utilizarea energiei solare şi altul pe cea a provocărilor ce stau în faţa industriei IT. Manifestările au fost convenite cu ocazia întâlnirii pe care conducerea CCIB a avut-o cu Branko Grgic, directorul general al Reprezentanţei JAPTI (The Public Agency of the Republic of Slovenia for Entrepreneurship and Foreign Investments). Cele două părţi au mai subliniat necesitatea accesării fondurilor structurale în parteneriat.
Problema atragerii de fonduri europene de către companiile româneşti a fost abordată de oficialii CCIB şi în cadrul întâlnirii cu reprezentantul unei ţări care a devenit un model în acest domeniu. Astfel, cunoscând bunele practici ale Irlandei în accesarea fondurilor structurale, oficialii CCIB au solicitat sprijinul lui David Noonan, consilier economic al Irlandei în România, pentru iniţierea de legături între CCIB şi camerele de comerţ din aceasta ţară, în special cu CCI Dublin, în vederea realizării de parteneriate pe diverse proiecte finanţabile din fonduri europene. De asemenea, a fost solicitat sprijinul ambasadei în vederea organizării de seminarii pe tema energiilor regenerabile, precum şi pentru iniţierea unor colaborări în IT între firmele bucureştene şi cele din Irlanda, concretizate în proiecte implementate în România, în vederea stabilizării forţei de muncă locale şi evitării exodului de inteligenţă.