Curtea Constituţională a admis marţi obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, au spus surse juridice, pentru News.ro. Prin urmare, Legea pentru completarea Codului Fiscal în sensul impozitării pensiilor speciale este neconstituţională şi se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR, scrie News.
Dezbaterea şi pronunţarea asupra obiecţiilor privind impozitarea pensiilor speciale au fost amânate în mai multe rândul de către judecătorii Curţii Constituţionale.
Obiecţiile formulate de Avocatul Poporului şi ÎCCJ vizează modificarea în Parlament a Legii pentru completarea Codului Fiscal în sensul impozitării pensiilor speciale.
ÎCCJ reproşează că sunt nesocotite decizii succesive ale Curţii în domeniu, că nu a fost consultat CSM şi consideră că sunt încălcate mai multe principii, printre care cel al impunerii fiscale juste şi echitabile şi cel al independenţei judecătorilor.
Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, decizie luată cu 307 voturi "pentru".
Astfel, va fi aplicată o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare.
La sfârşitul lunii ianuarie, în urma unei şedinţe similare celei din iunie, ÎCCJ a decis să sesizeze CCR în legătură cu eliminarea pensiilor speciale, preşedintele instituţiei afirmând atunci într-o scrisoare deschisă, că eliminarea pensiilor "speciale" este tristă şi stupefiantă că Justiţia este tratată ca o Cenuşăreasă şi că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite. Demersul ÎCCJ a fost susţinut atunci şi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
După ce legea a fost adoptată de Parlament, mai multi magistraţi şi-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile încă în vigoare referitoare la pensii.
În 6 mai, CCR a decis că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un "caracter profund eterogen", vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună.
1. Incepand
(mesaj trimis de sabin în data de 15.12.2020, 14:19)
cu mafiotul ala de Stoica Valeriu trebuiesc aliniati toti "magistratii" care au introdus, prin diferite legi, aceste privilegii inimaginabile si "rapusi" daca nu retracteaza acele legi...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 16:58)
Veniturile judecatorilor , salarii, sporuri ,pensii , - o magarie fatisa pe seama contribuabilului roman . O justitie cladita pe injustitie ,o " dreptate " da" nu pentru catei !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2020, 17:05)
cei care ati promovat legea pensiilor speciale si o sustineti in continuare sunte niste NESIMTITI
de ce sunteti voi cu mai multe momite decat un om de rand?
in special cei din domeniul juridic comiteti tot felul de abuzuri ascunese in spatele "interpretarii legale " a unui fapt sau altul
daca sunteti asa de speciali bateti-va sa aveti salarii corespunzatoare nu sa ravniti pe NEMUNCITE" la pensii speciale si cu ani buni inainte de termenul normal
de ce va deranjeaza ca acea parte a pensiei pentru care in cel mai bun caz ati "emis" maxime juridice "fundamentate" sa va fie rasplatita exact dupa ce va trageti suflarea cu o nemeritat de mare pensie
CHIAR NU VA ESTE RUSINE?
va comporatati mai dihai ca niste PUNGASI pe care chipurile ii judecati!
la fel si cu MARETII ANGAJATI AI MAI care au o "viata" profesionala cel putin discutabila!!!
ma opresc pentru ca deja fierb de indignare!
2.1. Păcăliți şi iar păc (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de HOMBRE în data de 16.12.2020, 21:31)
Bine scris confrate, păcat că suntem păcăliți în continuare!