CCR A DECIS: Închisoarea la domiciliu, neconstituţională

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 26 iunie 2018

Coaliţia majoritară PSD-ALDE din Parlamentul României a primit o nouă lovitură. Curtea Constituţională a României a stabilit că modificările aduse legii privind executarea pedepselor privative de libertate sunt neconstituţionale.

În motivarea publicată ieri a deciziei nr.356 din 30 mai 2018, CCR sus­ţine că, de fapt, legea aprobată de curând în Parlament este neconstituţională în întregime deoarece conţine prevederi neclare şi imprecise, iar legiuitorul nu a reglementat aspecte esenţiale care să asigure caracterul previzibil al actului normativ.

În ceea ce priveşte prevederile referitoare la "executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către Ministerul Afacerilor Interne, cu sau fără brăţară electronică", CCR a constatat că legea nu determină modalitatea concretă în care persoanele desemnate pentru supraveghere îşi vor exercita obligaţia legală, indiferent că poartă sau nu brăţară electronică.

Motivarea deciziei Curţii arată: "Astfel, legea nu prevede dacă supravegherea constă în paza efectivă a domiciliului persoanei condamnate, variantă eo ipso absurdă, sau într-o altă modalitate de monitorizare, dar care ar implica instituirea unor obligaţii în sarcina persoanei condamnate prin acte juridice cu caracter infralegal, ceea ce este inadmisibil din perspectiva respectării principiului legalităţii, în componentele sale referitoare la claritatea şi previzibilitatea normei".

Judecătorii CCR au combătut şi modul de executare alternativă a pedepsei susţinând că prevederile sunt contradictorii.

Motivarea deciziei mai informează: "Art. 2 lit.b) defineşte măsura alternativă ca un mod mixt de executare a pedepsei: în regim de detenţie la domiciliu şi în regim de detenţie într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar, în vreme ce art. 5 din lege defineşte măsura ca un mod fracţionat de executare a pedepsei: numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar".

CCR a analizat în şedinţa de la sfârşitul lunii trecute sesizările depuse de 62 de parlamentari din partea PNL şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la această lege.

În urma analizei întregului text al legii privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, magistraţii CCR au considerat că aceasta este neconstituţională în întregime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb