Curtea Constituţională a României arată că a constatat că procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale, potrivit news.ro.
"Principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online", subliniază CCR.
Curtea Constituţională a analizat, vineri, aspectele referitoare la corectitudinea şi legalitatea procesului electoral cu privire la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, aduse la cunoştinţă publică în 4 decembrie 2024 prin declasificarea conţinutului "Notelor de informare" ale Ministerului Afacerilor Interne - Direcţia Generală de Protecţie Internă, ale Serviciului de Informaţii Externe, ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Astfel, curtea a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art.146 lit.f) din Constituţie, ale art.37 alin.(1) din Legea nr.47/1992, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.807 din 3 decembrie 2010, şi ale art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.650 din 12 septembrie 2011, Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
"Scopul atribuţiei constituţionale prevăzute de art.146 lit.f) este acela de a asigura respectarea principiului supremaţiei Constituţiei, prevăzut la art.1 alin.(5), pe tot parcursul scrutinului prezidenţial, precum şi a valorilor constituţionale prevăzute la art.1 alin.(3) şi art.2 alin.(1) din Constituţie, care caracterizează statul român şi pe care Preşedintele României are îndatorirea de a le respecta şi apăra. Atribuţia Curţii Constituţionale potrivit căreia «veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui», reglementată de art.146 lit.f) din Constituţie, nu poate fi interpretată restrictiv. Dispoziţiile art.146 lit.f) din Constituţie trebuie coroborate cu cele ale art.142 alin.(1) din Constituţie şi ale art.1 alin.(2) din Legea nr.47/1992, atribuţia Curţii Constituţionale de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui neputând fi disociată de rolul Curţii Constituţionale în arhitectura constituţională, acela de garant al supremaţiei Constituţiei", se arată în textul hotărârii CCR.
Curtea adaugă că a luat act de conţinutul documentelor prezentate în şedinţa CSAT şi desecretizate.
"Curtea constată că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice", scrie în document.
Potrivit sursei citate, democraţia reprezintă un element fundamental al ordinii constituţionale naţionale şi al patrimoniului constituţional european, iar dreptul la alegeri libere este unanim apreciat ca fiind expresia cea mai profundă a organizării unei societăţi democratice (a se vedea şi Decizia nr. 242 din 3 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.504 din 12 iunie 2020, paragraful 105), fiind esenţial şi determinant pentru sistemul democratic.
CCR adaugă că dreptul de a vota şi dreptul de a fi ales sunt cruciale pentru stabilirea şi pentru menţinerea fundamentelor unei democraţii constituţionale autentice şi efective, guvernate de preeminenţa dreptului (a se vedea, mutatis mutandis, Hotărârea din 17 mai 2016, pronunţată în Cauza Karacsony şi alţii împotriva Ungariei, paragraful 141), şi sunt garantate prin Constituţie. Astfel, Curtea reţine că drepturile electorale sunt drepturi fundamentale de natură politică, reprezintă o condiţie sine qua non a democraţiei şi a funcţionării democratice a statului şi se exercită cu respectarea exigenţelor Constituţiei şi a legilor.
De asemenea, Curtea a invocat că, potrivit art.1 alin.(3) din Constituţie, România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. Acest text constituţional stabileşte în mod expres valorile pe care se fundamentează statul român, ele fiind un corolar al existenţei în timp a acestuia. De asemenea, art.1 alin.(3) din Constituţie precizează că aceste valori trebuie înţelese şi aplicate "în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989".
Potrivit art.2 alin.(1) din Constituţie, "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum". Aşadar, caracterul corect al alegerilor este o expresie a suveranităţii şi un principiu fundamental al statului român, care stă la baza stabilirii rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României. Ca atare, statul are obligaţia de a asigura un proces electoral transparent în toate componentele sale pentru a garanta integritatea şi imparţialitatea alegerilor, acestea fiind premisele unei autentice democraţii constituţionale, a evoluţiei democratice a statului şi a asigurării existenţei statului de drept.
Totodată, statul are o responsabilitate pozitivă de a preveni orice interferenţă nejustificată în procesul electoral prin raportare la principiile constituţionale. Pe de altă parte, statul are şi datoria de neutralitate, care include şi obligaţia de a întări rezilienţa alegătorilor, inclusiv prin conştientizarea electoratului cu privire la utilizarea tehnologiilor digitale în cadrul alegerilor, în special prin furnizarea de informaţii şi sprijin adecvat. Prin urmare, statul trebuie să facă faţă provocărilor şi riscurilor generate de campaniile de dezinformare organizate, de natură să afecteze integritatea proceselor electorale [a se vedea, în acest sens, şi pct.14, 17 şi 20 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială, adoptată de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), la 6 decembrie 2024].
"În cauza de faţă, Curtea reţine că, potrivit «Notelor de informare» antereferite, principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online. Conform art.81 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Curtea observă că, în coordonatele în care s-a desfăşurat procesul electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României din 2024, a fost afectat caracterul liber exprimat al votului cetăţenilor", subliniază CCR.
În document se mai arată că libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie include dreptul de a fi corect informaţi înainte de a lua o decizie. Mai precis, libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie presupune dreptul de a obţine informaţii corecte despre candidaţi şi procesul electoral din toate sursele, inclusiv online, precum şi protecţia împotriva influenţei nejustificate, prin acte/ fapte nelegale şi disproporţionate, asupra comportamentului de vot. Publicitatea politică se poate transforma uneori într-un "vector de dezinformare, în special atunci când [...] nu îşi dezvăluie caracterul politic, provine de la sponsori din afara Uniunii sau face obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialului publicitar" [a se vedea, şi Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 martie 2024 privind privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, considerentul 4]. Pe cale de consecinţă, trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală, adaugă reprezentanţii CCR.
"În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidaţi a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicităţii electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat şi de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor", afirmă Curtea Constituţională.
Potrivit sursei citate, egalitatea şanselor trebuie garantată tuturor candidaţilor şi partidelor şi trebuie să stimuleze statul să adopte o atitudine obiectivă şi imparţială faţă de ei şi să aplice aceeaşi legislaţie în mod echitabil tuturor. Cheltuielile pentru publicitate electorală pot fi limitate pentru a garanta egalitatea şanselor [a se vedea şi pct.18 şi 21 al Raportului explicativ la Codul de bune practici în materie electorală. Linii directoare şi raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în cadrul celei de -a 52-a sesiuni plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002)]. Totodată, egalitatea de şanse trebuie evaluată şi prin prisma comportamentului electoral al competitorilor, în privinţa utilizării reţelelor sociale, a noilor tehnologii, a sistemelor de inteligenţă artificială şi a finanţării campaniei electorale.
"În cauza de faţă, având în vedere prevederile art.37 din Constituţie, Curtea reţine că a fost afectată egalitatea de şanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuşi dreptului de a fi ales. Neregularităţile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale şi ceilalţi candidaţi participanţi în procesul electiv. Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporţională a expunerii în media online a celorlalţi candidaţi în procesul electoral. Or, utilizarea tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale, atât de către candidaţi ori competitori electorali, cât şi de către partide politice, susţinători ori simpatizanţii lor trebuie să fie transparentă pentru a garanta integritatea şi imparţialitatea alegerilor. În caz contrar, alegătorii sunt împiedicaţi să-şi formeze o opinie despre candidaţi şi alternativele electorale sau pot fi induşi în eroare cu privire la identitatea şi calitatea candidatului ori procedurile de vot. Prin urmare, utilizarea într-un proces electoral de către competitorii electorali, inclusiv de către partidele politice, a unor asemenea practici învesteşte autorităţile publice competente, potrivit legii, să verifice, să constate şi, după caz, să sancţioneze astfel de conduite", mai arată CCR.
Curtea subliniază că finanţarea legală şi transparentă a campaniei electorale este un factor important în regularitatea procesului electoral, iar finanţarea activităţilor online trebuie, de asemenea, să fie transparentă [pct.107 şi 108 din Raportul explicativ la Codul de bune practici în materie electorală şi pct.46 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială]. Publicitatea electorală online trebuie întotdeauna să fie identificată ca atare şi să fie transparentă, atât în ceea ce priveşte identitatea sponsorului său, cât şi cu privire la tehnica de diseminare utilizată. Platformele de socializare ar trebui să fie obligate să dezvăluie permanent datele privind publicitatea politică şi sponsorii electorali [a se vedea şi pct.46 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială].
"În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Astfel, declaraţiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidaţi referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicţie cu datele prezentate în «Notele de informare» ale Ministerului Afacerilor Interne - Direcţia Generală de Protecţie Internă şi a Serviciului Român de Informaţii. Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri şi cheltuieli importante, iar situaţia analizată relevă o incongruenţă evidentă între amploarea campaniei desfăşurate şi inexistenţa asumată de candidat în privinţa cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenţei finanţării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfăşurării alegerilor", argumentează CCR.
Având în vedere cele expuse, Curtea anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024. Efectul prezentei hotărâri vizează toate operaţiunile electorale desfăşurate în temeiul celor două hotărâri ale uvernului, inclusiv voturile deja exercitate în cadrul celui de -al doilea tur de scrutin.
"Prin urmare, procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare. Toate aceste aspecte presupun inclusiv constituirea unor noi birouri electorale, depunerea din nou de candidaturi care urmează a fi evaluate de noul Birou Electoral Central şi derularea unei noi campanii electorale corecte şi transparente, prin raportare la principiile şi valorile constituţionale. Prin realizarea acestui control constituţional şi democratic asupra procesului electoral, Curtea îşi îndeplineşte atribuţia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României, a cărei ultimă finalitate este restabilirea încrederii cetăţenilor în legitimitatea democratică a autorităţilor publice, în legalitatea şi corectitudinea alegerilor, precum şi înlăturarea oricăror suspiciuni de natura celor constatate în prezenta cauză. Sunt astfel protejate atât drepturile electorale ale cetăţenilor (dreptul de vot şi dreptul de a fi ales), cât şi fundamentele ordinii constituţionale, premise esenţiale pentru menţinerea caracterului democratic şi de stat de drept al României", adaugă CCR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 12:10)
Incredibil ce s-a intamplat ieri in Romania, practic o premiera negativa pt tara noastra!! I-au cumparat la kilogram si p-astia de la CCR, Soros si oamenii sai din Servicii! Slugoii de la CCR erau platiti regeste pt a veghea la respectarea Constitutiei, iar ei tocmai au calcat-o acum in picioare prin aceasta lovitura de stat de manual si totodata un experiment unic in Istoria Romaniei, pus la cale de stapanii lor externi! Bineinteles ca, anularea alegerilor si amanarea lor la calendele grecesti are un singur scop, si anume crearea unor dosare penale pt CG si pt George Simion, pt a fi scosi definitiv din cursa(ca sa iasa ori Lasconi ori Ciolacu, ori Bolovan, adica unul dintre oamenii lor), si un ragaz binevenit pt a demola partidele suveraniste! In acele momente, romanii din Diaspora votau ca fraierii, asa cum au facut-o si ceilalti romani care au votat in primul tur, in timp ce baietii veseli din CCR se pisau efectiv pe Democratia trambitata, pe votul si libertatile romanilor! Ca sa nu mai vorbim si de mormanele de bani publici cheltuiti pt organizarea acestor alegeri! Asta ne arata ca bestiile care au capturat acest stat, ii trateaza pe romani exact ca pe niste râme, care trebuie doar sa se tarasca si sa nu-si supere cumva stapanii interni si externi, pt a nu fi strivite cu piciorul! Oare, in acesta situatie mai poate avea cineva un gram de incredere in acest stat si in acest regim ilegitim al Salamului de Sibiu? Eu nici nu cred ca viitoarele alegeri prezidentiale prognozate pt martie 2025 vor mai avea loc, locul lor fiind luate de militari pe tancuri, cu kalasnikoavele cu glont pe teava la piept, exact ca in lockdown-ul din timpul Plandemiei Covid! Si cum furia si frustrarile romanilor vor fi maxime, alaturi de dezastrul economic si financiar care va urma, o singura scateie pusa la cale, poate provoca o Revolutie populara, care in aceste conditii reprezinta singura alternativa viabila a poporului si singurul mod in care se poate „vota adecvat” cu aceste bestii conspiratoare care au pus la cale aceasta lovitura de stat!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:12)
Tu sa tot sa vina rușii pe tancuri ,dar nu va fi așa,trădătorilor de țară
Tocmai s-a reușit sa impiedicam rușii sa impună forța cu kalasnikov
Ascunde-te repede pe undeva,nu vom lăsa rușii sa intre în tara
Sunteți infiltrați după cum se vede și acum furioși că nu v-a reușit trădarea de țară
Mergi in Rusia dacă îți place acolo,noua ne place in libertate și democratie
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:35)
Celor ca tine, care o tin intruna cu placa ruseasca, le recomand sa-si schimbe placa de baza care este stricata, si de ce nu, sa inghita pe nemestecate niste placute suedeze!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:38)
In documentatia SRI nu scrie nimic despre Rusia, nebuno ! du-te la doctor si te trateaza de rabie !
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:40)
Mai schimba placa cu rusii ca nu vă mai crede nimeni
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:46)
Tot cu invective
Voi adepții telepaticilor
Sunteți plini de știință despre medicina și nu vă tratați decât în caz de urgenta,ceea ce se vede că este foarte rău.
Nu știu de unde informația despre ce sex am,ai comunicat cu mine telepatic?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:48)
Oare ce procent avea Georgescu la alegeri,65 sau 75 -80 cum anunță chiriac la tv,va dați seama că ăștia ne fac pro rusi pe toți care au votat cu Georgescu,oare asta sa fie panica de au întrerupt votul
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:50)
Vii telepaticii nu credeți decât în specii nonumane
Ce rost au argunentele
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:03)
Dupa cum scrii si gandesti, un singur loc e potrivit pt tine: Balaceanca!
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:34)
Știi cum este acolo vad , cred caeste plin de telepatici
Găsești companie ușor
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sabin în data de 07.12.2024, 15:05)
Pasol na turbinca, Aliosa!
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 16:24)
Dc JOrjescu a fost legal, de ce s-a dus la haules baules sa-si faca smenurile pe tic tok promovare agresiva, conturi fake dar nu roboti, uitlizatori reali?
De ce nu s-a dus la firmele specializate in asa ceva? Pt ca aia ii spuneau simplu, conturi fake pt postari fake, ilegal.
"Legionaru" jorjel s-a dus la haules baules interlopii duduianu si cu pianu si etc sa faca promovare pe tic tok. Glumele se scriu singure.
Aceiasi ce amenintau pe internet cu vedeti voi de luni, si azi sunt saltati de jandarmi, cu topoare si cutite , chiar arme gasite prin case. Pregatiti pe luni , nu?
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 16:30)
si cu valiza de cash, ca nimic n-a fost legal
1.13. Asta se cheama libertate? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 21:39)
Sa anulezi alegerile pentru ca nu-ti convine cine a iesit? Si Unchiul S(c)am aproba cu entuziasm. Cand nu iese cine trebuie in Venezuela de exemplu, atunci fac mare scandal. Si apropo, tu chiar crezi ca daca rusii voiau sa intre in Romania, decizia CCR i-ar impiedica in vreun fel? Debilule.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Nic în data de 07.12.2024, 13:42)
Ati dat foc la tara cu zero probe!ati umplut urnele de fecale si v-ati batut joc de votul romanilor!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:46)
In plus, si-au batut joc si de mormanele de bani publici aruncati pe niste alegeri anulate!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 13:48)
Mai ușor cu agresivitatea asta verbala
Înțeleg că trădătorii de tara sunt furioși că nu le-a reușit planul
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:06)
Eu iti recomand sa ramai in continuare in bula ta, caci oricum n-o sa pricepi vreodata ce se intampla cu adevarat in Romania!
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:19)
Nu ai capacitatea de a oferi recomandari
Știu ca asa v-ati dori unii,sa va lasam sa zburați pe tancuri rusești sau pe cai albi
Dar surpriza pentru voi
Nu va lasam
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:23)
Tradatorii de tara sunt in tara,inca in functii foarte importante.Din pacate o sa ramana tot acolo si o sa saboteze lent pana la urmatorul potential 'lebada neagra'.Scenariile negative par ca se adeveresc,perchezitii pe la niste ahtiati dupa bani influenceri,pe la unii care au facut salutul la Tancabesti.Absolut nimic de substanta.Nici macar nu sunt deranjati cei care organizeaza retle masive legionare.Vedeti cati inalti reprezentanti din justitie,interne,armata particpa pe acolo.Suntem tara fara un spion chinez sau rus dovedit.In toate tarile occidentale aflam tot la 2 saptamani ca sunt destructurate retele.Asta nu va spune nimic?
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Ionut în data de 07.12.2024, 14:27)
Ai o gandire de bolsevic.stim,cine nu e cu voi,e impotriva voastra.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:46)
Deci ești împotriva bolșevicilor?
Foarte bine,nu cred că opinia la care ai răspuns zice altceva
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:49)
Vai de capul vostru ,voi în ura voastră încă nu realizați pe ce lume trăiți, dacă pana acum se mai mima democrația,libertatea acum suntem oficial în dictatura mai rău ca pe vremea lui răposatului, România trezestete
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 15:13)
Explică de ce suntem în dictatura
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 15:18)
Sunt de acord cu dvs,
Este foarte trist sa vezi că vine dezastrul și să nu poți face nimic
2.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 18:02)
Mai schimba placa asta cu rusii ca e rasuflata, si satura-te cu niste placute suedeze!
2.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 18:11)
Uită-te la televizor ,daca nu ești ocupat să mănânci mâncarea cu nanocipuri si sa bei apa cu informatie
Mă mir că nu ai primit veștile telepatic.
Nu poți tu sa ne spui ce sa facem
Știu că ti-ai dori,dar vezi știrile,,nu s-a realizat ce sperați voi
2.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 18:28)
Atata poate scoate din tine singurul tau neuron? Sunt convins ca nici cele mai tari tratamente nu te mai pot scoate din starea asta!
2.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 18:29)
Mai știi sa spui și altceva,în afara de injurii și minciuni?
Arata cât ești de educat,singur îți faci caracterizarea ,crezi ca sperii cu agresivitatea și acoperi incultura
Limbajul tău spune ceva despre tine,nu despre cei oe care ii jignesti
2.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 18:32)
Singur te caracterizezi,știm cati neuroni ai și cata scosls ai putut face ,nu îți face griji
2.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 18:43)
Din pacate pt tine, modul in care scrii si te exprimi arata clar ca materia cenusie iti este complet straina! Si nu din vina ta, ci pur si simplu atata ti s-a transmis pe cale ereditara!
2.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 18:45)
Eu zic sa ramai in continuare in bula ta sorosista si corecta politic, caci realitatea nu e pt cei ca tine!
2.18. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 19:07)
Voi care nu credeți în medicina ,ati auzit de materie cenușie si genetica?
Asta este tot ce puteți, jigniri, ,nu știți decât sa aruncați cu jigniri,fără argumente,sperând ca ne speriați
Nu ne speriem,nu mai jncercati
De fapt ma mir ca știți sa citiți,pe Becali îl doare capul cand citește o carte
Rămâneți cu Becali și Leana de la Vacanra Mare,și ei sunt la fel ca voi,ei sunt standardul vostru de educație,comportament și inteligenta.
Nu aveți decât sa va plângeți infragerea
2.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.18)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 19:22)
Care infrangere, cand tuta voastra sorosista si lgbitista avea in sondaje intre 30 si 40% din voturile romanilor? Pt voi si tufa voastra de Venetia era infrangerea, daca nu venea CCR cu puciul ei antidemocratic si anticonstitutional!
2.20. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.19)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 19:44)
Ce rau imi pare de sarlatanul scos din anonimat de haules baules.
2.21. Voi nu faceti altceva decat sa slugariti americani (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 21:37)
Nu mai vorbiti voi de tradare ca n-ati intalnit niciodata o parte dorsala straina pe care sa nu sariti s-o pupati...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 14:17)
Dupa aceasta logica,
si alegerile parlamentare trebuie anulate,
altfel totul e o mare "romaneasca" la comanda
4. fără titlu
(mesaj trimis de Nic în data de 07.12.2024, 14:23)
Ati incropit un dosar,ati inventat o poveste si ati dat o lovitura de stat la ordinul jupanilor externi.doar ca sa nu castige unul care nu e cu voi,pe care nu puteti sa-l controlati.
5. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 07.12.2024, 15:13)
Sunt curios cand si cum vor reveni pe aici ruso-chinezul Calin si securistul SRS!! Deocamdata sunt bauti bine, nu ca atunci cand sunt treji ar conta!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 15:32)
Nu anulam și europarlamentarele și cele de primari asa ar fi corect și atunci a fost tic toc,apăreau ca ciupercile după ploaie cei de la usr pnl cu lozinci răsuflate, sa nu îi uit pe cei de la psd
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 16:07)
Bravo CCR!!!
8. fără titlu
(mesaj trimis de VIM în data de 07.12.2024, 19:03)
Suntem colonie cu acte in regula,fara presedinte si fara constitutie.aici ne-au adus "pro-europenii" si stapanii lor externi.mai lipsesc dictatura si razboiul cu rusii,ca doar ne-au furat alegerile cu tik tokul.
9. dictatura isi arata fata
(mesaj trimis de Florin în data de 07.12.2024, 20:41)
eci daca o baba plateste pe unul sa-i printeze o foaie cu psd si o lipeste pe gard asta inseamna ca s-au faudat alegerile ? pai cum ramane u sacosile pline cu zahar si faina pe care le dadeau in campanie sau cu gecile portocalii ale PDL ului ? cum ramane cu faptul ca toate tv, radio si ziare din Romania sunt detinute de Trusturi de presa deafara dar fc campanie si pt psd si pt pnl si pt usr ? ei nu sunt agenti straini ? acebook, google sitik tok la fel.... atunci nu am avut ingerinte externe ? si alea sun clare, acum e doar supozitie ca nu s-a judecat ... oamenii au votat in cabine nu tik tok ul . Oamenii au votat NU oricarui conducator de partide. alegerile nu trebuiau anulate. scopul e altul: sa traga de mp pina ce intra Trump, dar sa nu supere nici Europa si pe Soros. Democratie e clar ca n-am avut astia 35 ani. Daca Romanii ar vrea sa voteze maine ca Putin sa le fie presedinte au dreptul asta daca vrem democratie daca nu sa vine buletinele de vot prestampilate cu ciolacu p ele direct. 100% veti avea majoritate atunci.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2024, 21:15)
Oamenii au votat pe unul care a spus ca a lucrat la ONU si ONU a spus, la noi nu a lucrat
a spus ca afost membru in clubul de la Roma, nici acolo n-a fost. etc
deci nu va mai bateti capul, ati votat cu un excroc