CCR dezbate astăzi sesizarea PNL asupra modificărilor Legii guvernanţei corporative

A.C
Politică / 13 februarie 2018

CCR dezbate astăzi sesizarea PNL asupra modificărilor Legii guvernanţei corporative

Actualizare 17:20 Legea pentru modificarea OUG privind guvernanţa corporativă este neconstituţională

Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este neconstituţională, a stabilit, astăzi, Curtea Constituţională (CCR), care a admis astfel obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţii PNL, se arată într-un comunicat al CCR, dat astăzi publicităţii.

Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este neconstituţională, a stabilit, astăzi, Curtea Constituţională (CCR), care a admis astfel obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţii PNL, se arată într-un comunicat.

CCR preciează că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Modificările legislative vizau să elimine obligaţia numirii de manageri independenţi politic în conducerea executivă şi în Consiliile de Administraţie ale unor companii de stat, între care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Transelectrica, Administraţia Porturilor Maritime, Complextul Energetic Oltenia, Romsilva sau Poşta Română.

CCR anunţă că a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este neconstituţională.

Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, reţinând, totodată, că "dispoziţiile art.I teza finală şi ale art.II din aceasta, referitoare la mandatarea Guvernului de a emite hotărâri prin care să prevadă excluderea altor entităţi economice de la aplicarea regimului juridic prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011, contravin rolului constituţional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a ţării, precum şi regimului constituţional al hotărârilor de Guvern".

(D.I.)

-------------------

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea de neconstituţionalitate a PNL asupra modificărilor aduse legii privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat.

Modificările la această lege, aduse în decembrie 2017 de către Camera Deputaţilor, au fost criticate şi de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în mai multe companii de stat, care a arătat că, printre altele, ar fi eliminată obligaţia numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi în Consiliile de Administraţie ale unor companii de stat, între care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Transelectrica, Administraţia Porturilor Maritime, Complextul Energetic Oltenia, Romsilva sau Poşta Română, potrivit News.ro.

Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonnaţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice a fost formulată de 64 de deputaţi liberali şi a fost depusă la CCR în 27 decembrie 2017.

"În ceea ce priveşte modificările aduse OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, au fost sesizate numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare şi de adoptare a proiectului de lege, precum şi instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuţii ce depăşesc cadrul constituţional", se arată în textul sesizării.

Modificările la această lege, adoptate în decembrie 2017 de Camera Deputaţilor, au fost contestate şi de Fondul Proprietatea, care este acţionar minoritar în mai multe companii de stat şi care a cerut preşedintelui Klaus Iohannis reexaminarea actului normativ, susţinând că aceste modificări "au golit practic de conţinut ordonanţa privind guvernanţa corporativă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb