CCR dezbate astăzi sesizările aduse la legile justiţiei

V.D.
Politică / 19 aprilie 2018

CCR dezbate astăzi sesizările aduse la legile justiţiei

ACTUALIZARE 14:13 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că: "unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiindcă e nevoie de o oarecare modificare a legislaţiei, punere în acord cu decizii ale CCR şi în unele puncte chiar cu legislaţia europeană.Aceste propuneri sunt bune şi cred că Parlamentul le va prelucra şi va introduce aceste chesstiuni. Alte propuneri care au fost făcute, nu vreau să detaliez acum în acest cadru, sunt total inacceptabile şi cred că discuţia parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuţie şi care trebuie să iasă din discuţie. Un principiu, însă, cred că trebuie să îl înţeleagă toată lumea - este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinaţie pentru unele persoane care vremelnic ocupă poziţii de decizie chiar în Parlament".

(M.D.)

-----------

ACTUALIZARE 13:57 Iohannis: Unele propuneri pentru modificarea Codurilor penale sunt inacceptabile

Unele dintre propunerile pentru modificarea Coidurilor penale sunt absolut inacceptabile, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis. El a mai spus că "este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinaţie pentru unele persoane care acum ocupă pozitii de decizie chiar în Parlament".

(M.D.)

-----------

Curtea Constituţională dezbate astăzi sesizările depuse atât de PNL şi USR la legile justiţiei, cât şi sesizarea ICCJ la legea privind statutul judecătorilor. Este pentru a două oară când aceste legi sunt contestate la CCR.

Parlamentarii PNL şi USR au anunţat în 29 martie că au contestat din nou la Curtea Constituţională (CCR) cele trei legi ale justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Am sesizat din nou CCR, pentru că, în mod evident, ceea ce au făcut colegii din majoritatea parlamentară, respectiv cei de la PSD-ALDE-UDMR, în procedura de reexaminare, nu are nicio legătură cu ceea ce a scris CCR în cele trei decizii", a spus deputatul PNL Gabriel Andonache.

PNL şi USR au găsit 37 de motive de neconstituţionalitate, dintre care 22 la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

În sesizarea referitoare la modificarea Legii 303/2004, PNL şi USR spun că Parlamentul a depăşit limitele stabilite prin decizia CCR nr. 45/2018, modificând şi alte dispoziţii care nu se află în legătură indisolubilă cu prevederile declarate neconstituţionale, fapt care atrage încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Documentul arată, între altele, că dispoziţiile regulamentare încălcate, art. 134 din regulamentul Camerei Deputaţilor şi art. 149 din Regulamentul Senatului, conţin dispoziţiile exprese referitoare la competenţa exclusivă de dezbatere şi adoptare a raportului de specialitate în procedura de reexaminare după declararea ca neconstituţională a unei legi.

"Nu există niciun text regulamentar derogatoriu de la aceste norme regulamentare cu caracter imperativ. Mai mult, menţionăm că niciun obiectiv din cele prezentate în art. 1 al Hotărârii Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei nu prevede competenţa acestei comisii de a dezbate şi adopta un raport cu privire la legea de modificare a Legii nr. 303/2004 în procedura de reexaminare. Suntem în situaţia încălcării evidente a principiului legalită?ii derivat din dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie potrivit căruia "în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie" deoarece dispoziţiile regulamentelor parlamentare au caracter infraconstituţional, fiind aplicabilă, de-a întregul, obliga?ia constitu?ională eviden?iată anterior. Termenul de 3 zile între data distribuirii raportului şi data deţbaterilor, prevăzut de dispoziâiile 69 coroborate cu art. 117 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi de dispoziţiile art. 98 coroborate cu art. 113 din Regulamentul Senatului, nu a fost respectat", scrie în document.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb