Curtea Constituţională va dezbate miercuri sesizările PNL şi USR privind numirea prin votul în plenul reunit al Parlamentului a lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Judecătorii CCR vor discuta şi sesizarea USR privind numirea senatorului USR George Dircă în funcţia de preşedinte al Sec'iei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ, conform Agerpres.
Pe 22 octombrie, PNL a depus la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ.
Liberalii afirmă că Iordache nu a întrunit numărul necesar de voturi, susţinând că acesta a obţinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi nu doar a celor prezenţi.
De asemenea, ei susţin că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală, prevăzută de Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ.
Conform Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite în funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, preşedinte de secţie, şef de departament şi consilier persoane care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, precum şi o bună reputaţie profesională şi morală. Pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi preşedinte de secţie este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani, iar pentru funcţiile de şef sector şi şef departament, de cel puţin 8 ani.
PNL invocă inclusiv definiţia cuvântului "reputaţie", conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, pentru a susţine că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu "bunul renume" sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale.
PNL reclamă inexistenţa procedurii de audiere a candidaţilor pentru Consiliul Legislativ în comisiile parlamentare de specialitate.
Un alt argument invocat de liberali este acela că preşedintele Consiliului Legislativ nu trebuie să fie membru al unui partid politic, prevederea legală la fac referirea fiind cea potrivit căreia "personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice", considerând că şi preşedintele instituţiei este vizat în acest caz.
"A accepta ideea că preşedintele Consiliului Legislativ poate fi membru al unui partid politic până în ziua începerii activităţii semnifică o înfrângere a dispoziţiei legale în vigoare", arată PNL în sesizarea adresată Curţii Constituţionale.
Şi grupurile parlamentare ale USR au sesizat CCR privind numirile făcute de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, a anunţat liderul USR Dan Barna.
"Hotărârea Parlamentului României nr. 29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a fost adoptată cu nerespectarea art. 1 alin (5) şi art. 79 din Constituţie", au argumentat reprezentanţii USR în sesizarea formulată către CCR.
Potrivit alin. (2) al articolului 9 din Capitolul II - Organizarea Consiliului Legislativ al legii nr. 73/1993, în forma în vigoare la data şedinţei Camerelor reunite ale Parlamentului României din 20.10.2020, "Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. (...) Florin Iordache, candidatul declarat în mod nelegal câştigător, a întrunit doar un număr de 185 de voturi "pentru", insuficient pentru a îndeplini condiţia expresă prevăzută în alin. (2) al articolului 9 din legea nr. 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ", mai arată USR în obiecţia de neconstituţionalitate.
Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine
Au fost 185 de voturi "pentru" şi 43 de voturi "împotrivă" la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi "pentru" şi 226 de voturi "împotrivă", iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi "pentru" şi 187 de voturi "contra".
Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.