CCR: Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", constituţională

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 10 aprilie 2019

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", constituţională

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" poate fi trimisă în Parlament. Curtea Constituţională a României a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa cetăţenească de revizuire a actului fundamental al ţării respectă normele legale.

Iniţiativa va fi trimisă Parlamentului pentru dezbatere, ulterior adoptării de către Legislativ fiind nevoie de organizarea unui referendum pentru aprobarea finală. Proiectul a fost demarat de USR, partid care a fost principalul vector de strângere a semnăturilor necesare depunerii actului normativ la Parlament.

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

După sentinţa CCR, Dan Barna, preşedintele USR, a declarat: "Decizia CCR aduce iniţiativa cetăţenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituţie. Decizia arată încă o dată că iniţiativa «Fără Penali» trebuie să fie în Constituţie. «Fără Penali» este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie".

Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării.

PNL a salutat decizia CCR, Prim-vicepreşedintele Raluca Turcan a declarat: "Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! (...) Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât, până la sfârşitul legis-laturii, să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, pentru a evita riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii".

Ulterior, reprezentanţii PNL au spus că iniţiativa va fi discutată, joi, la Palatul Cotroceni, la consultarea cu preşedintele Klaus Iohannis şi că ar putea să fie una dintre întrebările de la referendumul din 26 mai 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb